Előfizetés

Magyar Szociális Fórum: Orbán emberéletekkel játszik!

Publikálás dátuma
2017.01.16. 06:16
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Emberéletekkel játszó felelőtlenségnek minősítette Orbán Viktor fagyhalállal kapcsolatos péntek reggeli rádiónyilatkozatát a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Orbán azt mondta: „nagy tisztelettel" kéri Magyarország minden hajléktalan emberétől, menjenek be a számukra fenntartott menedékhelyekre, mert meg fognak fagyni.

„Nem elég arra biztatni a hajléktalanokat, hogy menjenek meleg helyre, hanem biztosítani is kell a meleg helyet, hogy legyen hová menniük" - reagált az MSZF. A szervezet szerint a melegedőkben nem csak telt ház van a dermesztő hideg miatt, hanem sok melegedőben csak éjszakára húzódhatnak meg az emberek, nap közben nem engedik be őket. Gyakori jelenség, hogy rövidebb-hosszabb időre kitiltanak onnan hajléktalanokat különböző okokból, egy-egy ilyen szubjektív döntés közvetlen következménye az lehet, hogy az érintett odakint megfagy, „vagyis közvetve halálra ítélik a kitiltottat".

Az MSZF szerint Orbán Viktor úgy tett, mintha a kormányát és politikáját nem terhelné felelősség az eddigi száz körüli fagyhalálért. „Ki engedélyezte több ezer ember kilakoltatását a moratórium felfüggesztése óta? Ki tűrte el, hogy ennek a tömegnek egy része az utcán kössön ki, mert nem volt hová mennie?" - szegezték a kérdést a miniszterelnöknek. Emlékeztettek: hiába kérték a kormánytól és az egyháztól, hogy nyissa meg fűtött épületeit a fagyoskodók előtt, sem a középületekbe, sem az egyházi palotákba nem engedik be a fagy elől menekülőket.

Nagy a hó Kékestetőn
Országszerte jelentős mennyiségű hó hullott a hét végén, szombat reggel Kékestetőn már 40 centiméteres volt a hó vastagsága.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Mátraszentimrén 35, Bükkszentkereszten 30, Bükkzsércen 28, Bélapátfalván 22 centiméternyi hó esett. Az alacsonyabban fekvő települések közül a Miskolc Diósgyőr mérőállomáson is 30 centiméteres volt a hó.
Az OMSZ előrejelzése szerint a héten folytatódik a hideg idő. Bár országszerte felhős lesz az ég, csapadék csak elvétve várható. A nappali és éjszakai hőmérséklet a hétvégi enyhülés után újból nulla fok alatt marad, visszatérnek a kemény, hajnali fagyok.

Félremagyarázzák a rovásírást?

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy egyesek, anélkül, hogy állításaikat igazolni tudnák, továbbra is a pedagógusok heccelésével próbálkoznak" -reagálta a Klebelsberg Központ (KK), miután a Magyar Nemzet szombaton azt írta: meglepően rövid határidővel kérték az iskolaigazgatókat a múlt héten arra, mondják meg, hány diákjuk tanul rovásírást.

A KK sértődötten úgy fogalmazott: "félrevezető, találgatásokon alapuló" cikkek jelentek meg arról, hogy a kormányzat a rovásírás népszerűsítését, kiemelt támogatását tervezi. "A hírekben megjelentekkel szemben a valóság prózai: egy sajtókérdés érkezett a rovásírást tanuló általános iskolás diákok számáról, amelynek a megválaszolásához kért adatokat a Klebelsberg Központ a tankerületi központoktól" - közölték, hozzátéve: természetesen semmiféle retorzió nem éri azokat az iskolaigazgatókat, akik nem tudtak határidőig reagálni a kérésre. Azt is leszögezték: az állami intézményfenntartás "a támogató, segítő, menedzserszemléletű feladatellátásra helyezi a hangsúlyt, partnerként kezelve a köznevelési intézményeket". Ugyanakkor, ha a KK valóban menedzserszemlélettel, partnerként kezeli a köznevelési intézményeket, akkor érthetetlen, miért csak egy rövid utasítást osztottak ki az iskolaigazgatóknak a szoros határidővel ahelyett, hogy megindokolták volna az egyébként különösnek számító adatszolgáltatás okát.

A Magyar Nemzet szerint a KK reakciójának hangvétele is érthetetlen, hiszen a lap kereste a rovásírással kapcsolatos kérdéseivel a sajtóosztályukat, ám semmilyen visszajelzést nem kaptak, ahogyan egyébként a válaszul szánt közleményt sem küldték el kollégájuknak. Egyébként nem számítana nagy csodának, hogy a KK (korábbi nevén Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, vagyis Klik) a rovásírás, illetve hasonló kérdések iránt érdeklődjön, hiszen, ahogy lapunk is beszámolt róla: tavaly nyáron az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) utasítására arra voltak kíváncsiak, hogy hány "migráns" tanuló járt az intézményekbe. A tárca akkor azt közölte, hogy a menekültválság hatására kérte be a "migráns" tanulók létszámát, migránsnak pedig általánosságban az számított, aki nem turizmus céljával érkezett az országba, és nem volt magyar állampolgár.

Különcködve indul a pártok politikai évadja

Publikálás dátuma
2017.01.16. 06:05
Szél Bernadettet és Hadházy Ákost a zöldpárt kongresszusa megerősítette tisztségükben FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Az MSZP ételosztással, az LMP tisztújítással, míg a Jobbik elhatárolódással indította a politikai évadot január második hetének végén. Az LMP egyelőre nem határozott a baloldali ellenzék által támogatott civil jelölt, Majtényi László államfőjelölése ügyében, a következő napok ugyanakkor már nem is csak e kérdésekről szólnak majd.

Kormányváltást akar az LMP 2018-ban, de egyedül indul a választáson, és a jelenlegi parlamenti pártok között amúgy sincs olyan, akivel együtt tudnának dolgozni. A zöldpárt nem az ellenzéki oldalról kíván szavazókat nyerni, hanem a kormánypárti voksolókat szeretnék meggyőzni arról, hogy szükség van a változásra az elmúlt 25 év kormányainak politikájához képest - mondta a párt frissen megválasztott két társelnöke. Szél Bernadett a hétvégi LMP-tisztújító kongresszus szünetében hangsúlyozta: már a korábbi kongresszuson kialakították szövetségi politikájukat, amely szerint egyedül indulnak a választáson. A parlamentben nincs olyan párt, amellyel együtt tudnának dolgozni - jelentette ki. Hadházy Ákos ezt azzal egészítette ki: ügyek alapján kívánnak politizálni és nem arról tárgyalni más pártok politikusaival, ki kivel lépjen szövetségre.

Az új pártvezetés megválasztását Szél Bernadett az utolsó lépésnek nevezte a sikeres kampányhoz, rámutatva: lejárt a rövid kampányok időszaka. A kormánypártok már a múlt év végén elkezdték a kampányt például egyes szektorok béremeléseinek bejelentésével vagy a Hadházy Ákos ellen folytatott lejárató kampánnyal - mondta az ellenzéki politikus. Hadházy maga azt nevezte pártjuk feladatának, hogy gátat szabjanak a nyíltan végzett kormányzati lopássorozatnak, és megakadályozzák a miniszterelnököt azon törekvésének megvalósításában, hogy elhallgattassa az ellenzéki hangokat, elnémítsa a sajtót. Mint mondta, a civilek elleni fellépés is azt bizonyítja, hogy a kormány minden kontrollt el akar némítani, és korlátozni kívánja az emberi jogokat. Kérdésre Szél elmondta azt is, hogy az új elnökség ezt követően alakítja ki álláspontját arról, kit támogat vagy jelöl köztársasági elnöknek.

Eközben a Jobbik, "mint huszonegyedik századi politikai közösség nem kíván együttműködést kötni a huszadik század korrupcióban gyökerező pártjaival" - közölte a Jakab Péter. A több mint 50 millió forintnyi közpénzt egy, a pártelnök bizalmasához, sőt, korábban feleségéhez is köthető elemzőintézetre költő Jobbik szóvivője az országos választmány nyilatkozatát ismertette, mely szerint 2018-ban a radikális párt "egyedül fogja leváltani minden idők legkorruptabb kormányát, egyedül fogjuk pihenőre küldeni a maffiavezért". Ehhez a szóvivő szerint a "magyar emberekkel kívánnak szövetségre lépni", így azokkal is akik az elmúlt években a Fideszre szavaztak és azokkal is, akik "érthető módon" csalódtak a baloldalban. A Jobbik szóvivője kérdésre azt is közölte: szombaton Debrecenben 25-30, a pártból évekkel ezelőtt kilépett vagy kizárt jobbikos demonstrált Vona Gábor pártelnök ellen, akit a Jobbik tavalyi kongresszusa nagy többséggel támogatott, ami azt mutatja, hogy a tagság elkötelezett a kormányra kerülést célul kitűző néppártosodás mellett.

Nem mintha bárki szövetségre kívánna lépni a Jobbikkal, sőt, Molnár Gyula MSZP-elnök a lapunknak adott interjúban azt is elmondta: erre nincs szándék, sőt, már a felvetés is "olyan, mint amikor egy házasságkötéskor két egybehangzó nem hangzik el, és a magyar családjogi törvények alapján az anyakönyvvezető mégis házastársaknak akarja nyilvánítani az ifjú párt". Az MSZP egyébként a hétvégét nem a szövetségkötési kérdésekkel, hanem ételosztással töltötte: az ország tizennégy megyéjében körülbelül húsz helyszínen, háromezer adag meleg ételt adtak a rászorulóknak, e héten pedig már a leendő miniszterelnök-jelöltjével, Botka Lászlóval egyeztet majd a párt vezetése.