Kreml: minél előbb találkozik Putyin Trumppal, annál jobb

Minél előbb létrejön Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump megválasztott amerikai elnök találkozója, annál jobb - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az NBC amerikai televíziónak vasárnap adott interjújában.

A TASZSZ orosz hírügynökség által ismertetett nyilatkozatában Peszkov elmondta: várható, hogy Putyin a bevett protokoll szerint üdvözöli majd Trumpot a január 20-án esedékes beiktatása alkalmából. "A továbbiak tőlük, az ő döntésüktől függenek majd" - mondta, hozzáfűzve, hogy a két vezetőnek "minden esetben beszélnie kell majd egymással".

"Minél előbb, annál jobb" - válaszolt a szóvivő arra a kérdésre, hogy mikor találkozhat egymással a két elnök. "Tekintettel a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotára és a feszültségre, amely egyebek között a két ország közvéleményében is megmutatkozik, természetesen az a legjobb, ha leülnek egymással szemben, hogy megbeszéljék azt, amit szükséges" - vélekedett.

Mint mondta, tiszteletet érdemel Trumpnak a párbeszédre és a nyitottsága arra, hogy megkülönböztesse a hazugságot az igazságtól, de a Kremlnek célszerű lenne megvárni, hogy a megválasztott elnök átvegye feladatkörét. "Természetesen üdvözöljük ezt az új hangnemet" - mondta.

"Tudjuk, hogy az Egyesült Államok megválasztott elnöke nagyon sikeres üzletember. De amikor a Fehér Házban találja majd magát, amikor hivatalban lévő elnökké válik, akkor sok minden megváltozik majd. Meg kell várni és meg kell nézni milyen lesz a hangneme" - tette hozzá.

"Tiszteletben tartjuk, hogy kész a beszélgetésre, tiszteletben tarjuk a készségét, hogy megértse, mi az álhír és mi nem az. Ugyancsak tiszteletbe tartjuk azt, hogy kész párbeszéd révén, nem pedig nyílt konfrontáció útján megoldani a problémákat. Régóta várunk erre" - fogalmazott Peszkov. Mint mondta, a "részletekben fontos dolgok" rejlenek. "És mi elég türelmesek vagyunk, megvárjuk a beiktatást, azt, hogy Trump elkezdje ellátni elnöki feladatkörét" - közölte a szóvivő.

Hozzátette, az új amerikai kormányzatnak ki kell jelölnie azokat a területeket, amelyeken célszerű együttműködnie Oroszországgal a nemzetközi színtéren. Lehetőségként említette az Iszlám Állam terrorszervezet elleni közös fellépést. Ugyanakkor elismerte, hogy a két ország "túl hatalmas" ahhoz, hogy mindenben meg tudjon állapodni egymással. 

Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem hajtott végre hackertámadásokat az Egyesült Államokban és Putyin ilyenekre nem adott utasítást. Kizárta annak a lehetőségét is, hogy bármely orosz szerv az elnök tudta nélkül szánta volna rá magát hasonló lépésre. "Ez lehetetlen. A hivatalos Moszkva nem áll ezen kibertámadások mögött" - állította a szóvivő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin elnök weboldalát is támadások százai, olykor ezrei érik, hol az Egyesült Államokból, hol Kínából, hol Indiából, hol pedig európai országokból.

"De ez nem teremt olyan helyzetet, hogy bejelentsük: ez Obama elnök utasítása alapján történt, vagy a Fehér Ház áll ezen támadások mögött. Ha ilyesmit jelentenénk be, önök azt gondolnák, hogy +ó, ezek az oroszok megőrültek+". - fogalmazott.
A kérdésre, hogy vajon Trumpnak nincs-e igaza, amikor azt mondja, hogy a kibertamadásokat Oroszország követte el, Peszkov kijelentette: "egyáltalán nincs igaza."

Szerző

Rászálltak a hackerek Oroszországra - állítják Moszkvában

Jelentősen megnövekedett az orosz informatikai rendszerek elleni támadások száma - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a Rosszijszakaja Gazeta című kormánylapnak adott interjújában.

"Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy jelentősen megnövekedett azoknak a kísérleteknek a száma, amelyek során külső erők kárt akartak okozni orosz informatikai rendszerekben" - jelentette ki Patrusev a TASZSZ hírügynökség által vasárnap ismertetett, a kormánylap által hétfőn leközlendő nyilatkozatában.

A politikus szerint mind a hackertámadások, mind a személyi adatok törvénytelen megszerzésére irányuló kísérletek elszaporodtak. Mint mondta, ezekhez a nemzetközi üzemeltetőket és szolgáltatókat is felhasználják és az alkalmazott módszerek folyamatosan fejlődnek.

"Barack Obama kormánya alaptalanul gyanúsítja Oroszországot hackertámadásokkal és tudatosan figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a fő internetszerverek az Egyesült Államok területén találhatók, és ezeket Washington hírszerzési, valamint egyéb olyan célokra használja fel, amelyek a dominanciája megőrzését szolgálják a világban" - mondta.

Patrusev szerint Oroszországnak adatok állnak rendelkezésére arról, hogy egyes országok, valamint befolyásos külföldi és transznacionális vállalatok együttműködnek a terroristákkal. Ezek egyebek között olajat és más nyersanyagot vásárolnak tőlük, valamint a terroristák beleegyezésével gyártatnak és szállítanak árucikkeket az általuk ellenőrzött területeken.

"Ennek véget vetni kivétel nélkül minden olyan ország feladata, amely kijelentette, hogy szembeszáll a terrorizmussal" - nyilatkozott az orosz biztonsági tanács elnöke, de nem nevezte meg az általa meggyanúsított kormányokat és cégeket.

Sajnálkozását fejezte ki, hogy az Obama-kormány csak szavakban és nem tettekben működött együtt Oroszországgal a terrorizmus elleni küzdelemben és reményét fejezte ki, hogy ezen a téren 2017-ben konstruktív kapcsolatok jönnek majd létre Moszkva és Washington között. Kifogásolta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában sem jött létre aktív összefogás az Iszlám Állam és más terrorszerveztek ellen.

Szerző

Moszkva a Nyugat megosztásán dolgozik

Oroszország évek óta törekszik a közvélemény és a politikai viták befolyásolására az Európai Unió országaiban, és igyekszik éket verni Európa és az Egyesült Államok közé - állapították meg német nemzetbiztonsági szolgálatok a Der Spiegel című német hírmagazin értesülése szerint.

A hetilap a hétvégi számában azt írta, hogy elkészült a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) pszichológiai műveletek (PsyOps) nevű közös kutatócsoportjának Oroszországgal foglalkozó jelentése, amelyben az áll, hogy a moszkvai vezetés évek óta törekedik a Nyugat megosztására.

A külföldi hírszerzést végző BND és a belső elhárításért felelős BfV jelentése szerint az orosz vezetés szisztematikusan igyekszik kiélezni a társadalmi konfliktusokat, és törekszik a transzatlanti szövetség megkérdőjelezésére, Európa és az Egyesült Államok kapcsolatának gyengítésére.

A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancellári hivatal egy sor propagandakampány és kibertámadás után, tavaly bízta meg a BND-t és a BfV-t annak kiderítésével, hogy az orosz szolgálatok indítottak-e német vonatkozású, az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB gyakorlatát idéző úgynevezett aktív intézkedésekből álló programot, magyarul törekednek-e a német politikai viták és a közvélemény befolyásolására.

A Der Spiegel szerint a szövetségi kormányban még mérlegelik, hogy nyilvánosságra hozzák-e a nemzetbiztonsági szolgálatok jelentését.

Heiko Maas igazságügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban mindezzel összefüggésben kiemelte: a berlini vezetésben senkinek sincsenek kételyei azzal kapcsolatban, hogy lehetnek olyan szereplők, akik élni kívánnak a manipuláció lehetőségeivel az idei szövetségi parlamenti (Bundestag) választás kampányában, "legyen szó célzott dezinformációs kampányokról, hamis hírek terjesztéséről vagy a viták másmilyen befolyásolásáról".

Támadásokat már régóta nemcsak "robbanóövvel lehet végrehajtani, hanem bitekkel és bájtokkal is", a kormány éppen ezért épít fel egy kiber-elhárítási központot - mondta a miniszter a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet fellépni az olyan dezinformációs kampányokkal szemben, mint a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételével folytatott tavalyi, úgynevezett Lisa-ügy - amely egy orosz származású berlini lányról szólt, akit a hamisnak bizonyult állítások szerint menedékkérők elraboltak és megerőszakoltak -, a német igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a félrevezető információkat "helyre kell tenni" és meg kell próbálni megállítani a kampányokat, mert "a hamis hírek veszélyeztetik vitakultúránkat", és a jogállam intézményeinek is lépniük kell, ha rágalmazásról és becsületsértésről van szó.

Szerző