Előfizetés

Albérletet keresett, elvették a kislányát

Bosch Erzsébet egy budapesti munkásszállón él egyedülálló anyaként. A gyes és a családi pótlék mellett takarításból tartja fenn magát és a 20 hónapos Gabriellát. A családgondozó kérésére és A Város Mindenkié (AVM) csoport tanácsára egy hete bölcsődébe íratta a kislányt, bár tartott attól, hogy a gyámhivatal kiemeli a gyermeket, mert születése óta próbáltak különböző anyagi indokok miatt nevelésbe vételi eljárást indítani - olvasható az AVM blogon megjelent írásban.

Abban bízott, hogy előzetes bejelentés nélkül nem vihetik el a gyereket onnan. Sajnos nem így történt: január 17-én miután Erzsébet bevitte a kislányt a bölcsődébe, és elment albérletet keresni, felhívták a XVIII. kerületi gyámhivatalból, hogy ideiglenes elhelyezéssel nevelőszülőhöz került a gyermek.

A gyámhivatali ügyintéző az Utcajogász Egyesület jogászának azt mondta, a gyermeket azért emelték ki, mert a munkásszállón poloskák vannak, így lakhatását nem tartják megfelelőnek. Helytelenítették azt is, hogy a téli hidegben elvitte a kislányt meglátogatni a testvérét.

Ezek közül azonban egyik indok sem igazolja az embertelen eljárást, de még csak az ideiglenes elhelyezést sem. A Gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa szerint ugyanis „a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”. A döntés már csak azért is érthetetlen, mert egy hónappal ezelőtt a XIII. kerületi gyámhivatal – ahova lakcíme szerint a család tartozik – alkalmasnak találta a munkásszálló körülményeit a gyermek nevelésére. A higiénikus épület biztosítása nem a szülő felelőssége, hanem az intézmény fenntartójáé, illetve közvetve az államé, ezért erre a problémára nem a gyerekek kiemelése a megfelelő válasz, hanem az, ha tömegszállások helyett megfelelő lakhatást biztosítanak a családoknak.

Eközben Erzsébetnek azért is küzdenie kell, hogy a korábban – szintén lakhatási gondok miatt – kiemelt hároméves lányát, Ráhelt, újra nála helyezzék el. Ezt a gyermekvédelmi intézmények folyamatosan akadályozták: hiába lakott munkásszállón, egy határozatban „hajléktalanként” hivatkoztak rá, egy hivatalos tárgyalásokon pedig pszichiátriai betegként utaltak rá, pedig több, a gyámhatósági eljárások miatt kért orvosi szakvélemény szerint sincs pszichés problémája.

Rezsitartozás miatt gyerekeket kerülnek állami gondozásba
Oroszország zelenogradi járásában állami hivatalnokok gyerekeket vesznek gondozásba, amíg a szülők ki nem fizetik rezsihátralékukat - írja az origo.hu az Unian hírügynökség alapján. Jelenleg száz ilyen család szerepel a nyilvántartásban.
A hivatalos magyarázat szerint ez a gyerekek érdeke, hiszen ha a szolgáltatók kikapcsolják a gázt, a villanyt és a központi fűtést, a szülők nem képesek kellőképpen gondoskodni a gyerekekről. Az orosz gyermekjogi ombudsman szerint a gyakorlat jogsértő, ráadásul embertelen is. Az ombudsman az ügyészséghez fordult a történtek miatt.

E-kerekes székeseket véd az ombudsman

Sérti az egyenlő bánásmód követelményét az alapvető jogok biztosa szerint, hogy a betegszállító szolgáltatók a mozgásában korlátozott beteggel együtt csupán a könnyű szerkezetű, összecsukható kerekes széket szállítják el, az elektromos kerekesszéket nem. 

Ezért az ombudsman azt kéri az emberi erőforrások miniszterétől, hogy fontolja meg a szabályozás módosítását és mérje fel, milyen pénzügyi és infrastrukturális feltételek szükségesek ahhoz, hogy valamennyi típusú kerekes szék szállítható legyen a betegszállító járművekben – közölte Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Székely László ombudsman A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet beadványát megvizsgálva úgy vélte: megnehezíti az érintettek egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, szemben áll az önrendelkezés szabadságával, sérti az egyenlő bánásmód követelményét és a fogyatékossággal élő emberek kiemelt védelmének állami, valamint nemzetközi kötelezettségét az, hogy a betegszállítók az elektromos kerekes széket nem szállítják el a beteggel.

Az állami ellátó rendszerben a mozgáskorlátozottaknak csak indokolt esetben, legtöbbször felső végtag sérülése okán választhat az orvos elektromos kerekes széket. Ez tehát nem kényelmi megoldás, hanem az egyetlen eszköz, amellyel az érintett személy önállóan tud közlekedni.

Az alapvető jogok biztosa a Mozgássérültek Egyesületének Országos Szövetségétől azt az információt kapta, hogy a jelenleg hatályos jogi szabályozás alapján a betegszállítók nem kötelesek az elektromos kerekes székeket elszállítani.

A szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ombudsman kérdéseire küldött válaszában hangsúlyozta, indokoltnak tartja a betegszállítás szabályozásának felülvizsgálatára irányuló kezdeményezést az egészségügyi és a szociális ágazat együttműködésével. Az egészségügyért felelős államtitkár ugyancsak egyetértett azzal, hogy szükséges lehet a jogszabály felülvizsgálata.

Ítélet három kis földmutyiügyben

Két vádlottat közokirat-hamisítás bűntettében, egyet pedig hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondott ki bűnösnek a Debreceni Járásbíróság. A vádlottak 2013-ban valótlan adatokat használtak fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához (HNPI) benyújtott haszonbérleti pályázataikban. A bíróság – az ügyészség indítványára – az első- és másodrendű vádlottat 2-2 év, a harmadrendűt 1 év időtartamra próbára bocsátotta.

A Népszava is többször írt róla, hogy gyanús idegenek nyerték el a földeket a rég gazdálkodó helybéliek elől. Három ilyen ügyben született most ítélet.

Az érvényes pályázat egyik feltétele az volt, hogy a pályázó bejelentett állandó lakhelye azon a településen – de legfeljebb 20 kilométerre - legyen, amelynek területén az adott termőföld fekszik.

T. Attila András, hogy megfeleljen a feltételeknek, 2013 októberében egy furtai lakcímet jelentett be, de ott sem életvitelszerűen, sem ideiglenesen nem tartózkodott. Az állandó lakcím így valótlan adattá vált. Sz. Evelin ugyanígy egy derecskei lakcímre jelentkezett be. A harmadrendű vádlott, T. Zoltán a pályázati adatlapon valótlanul úgy nyilatkozott, hogy korábban részt vett az „agrár-környezetgazdálkodási intézkedés horizontális célprogramjában”. Ezzel pályázatára plusz pontokat kapott.

A bíróságon T. Attila András bűnösségét beismerte, de állította: nem csalás szándékával jelentkezett be, ott akarta működtetni vállalkozását. A házat azóta megvette, és fel is újította. Az elmúlt időszakban azonban „ellehetetlenítették”, így visszamondta a nyertes pályázatot. Sz. Evelin szintén beismerte bűnösségét. T. Zoltán sem a rendőrségen, sem a bíróságon nem tett vallomást.

A bíróság szerint a valótlan adatokat mindhárom vádlott egyértelműen azért használta fel, hogy megfeleljenek a pályázati kiírás feltételeinek.

Az ítélet egyelőre csak a másodrendű vádlott esetében jogerős, az első- és a harmadrendű 3 nap gondolkodási időt kért.