E-kerekes székeseket véd az ombudsman

Sérti az egyenlő bánásmód követelményét az alapvető jogok biztosa szerint, hogy a betegszállító szolgáltatók a mozgásában korlátozott beteggel együtt csupán a könnyű szerkezetű, összecsukható kerekes széket szállítják el, az elektromos kerekesszéket nem. 

Ezért az ombudsman azt kéri az emberi erőforrások miniszterétől, hogy fontolja meg a szabályozás módosítását és mérje fel, milyen pénzügyi és infrastrukturális feltételek szükségesek ahhoz, hogy valamennyi típusú kerekes szék szállítható legyen a betegszállító járművekben – közölte Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Székely László ombudsman A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet beadványát megvizsgálva úgy vélte: megnehezíti az érintettek egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, szemben áll az önrendelkezés szabadságával, sérti az egyenlő bánásmód követelményét és a fogyatékossággal élő emberek kiemelt védelmének állami, valamint nemzetközi kötelezettségét az, hogy a betegszállítók az elektromos kerekes széket nem szállítják el a beteggel.

Az állami ellátó rendszerben a mozgáskorlátozottaknak csak indokolt esetben, legtöbbször felső végtag sérülése okán választhat az orvos elektromos kerekes széket. Ez tehát nem kényelmi megoldás, hanem az egyetlen eszköz, amellyel az érintett személy önállóan tud közlekedni.

Az alapvető jogok biztosa a Mozgássérültek Egyesületének Országos Szövetségétől azt az információt kapta, hogy a jelenleg hatályos jogi szabályozás alapján a betegszállítók nem kötelesek az elektromos kerekes székeket elszállítani.

A szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ombudsman kérdéseire küldött válaszában hangsúlyozta, indokoltnak tartja a betegszállítás szabályozásának felülvizsgálatára irányuló kezdeményezést az egészségügyi és a szociális ágazat együttműködésével. Az egészségügyért felelős államtitkár ugyancsak egyetértett azzal, hogy szükséges lehet a jogszabály felülvizsgálata.

Szerző

Ítélet három kis földmutyiügyben

Két vádlottat közokirat-hamisítás bűntettében, egyet pedig hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondott ki bűnösnek a Debreceni Járásbíróság. A vádlottak 2013-ban valótlan adatokat használtak fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához (HNPI) benyújtott haszonbérleti pályázataikban. A bíróság – az ügyészség indítványára – az első- és másodrendű vádlottat 2-2 év, a harmadrendűt 1 év időtartamra próbára bocsátotta.

A Népszava is többször írt róla, hogy gyanús idegenek nyerték el a földeket a rég gazdálkodó helybéliek elől. Három ilyen ügyben született most ítélet.

Az érvényes pályázat egyik feltétele az volt, hogy a pályázó bejelentett állandó lakhelye azon a településen – de legfeljebb 20 kilométerre - legyen, amelynek területén az adott termőföld fekszik.

T. Attila András, hogy megfeleljen a feltételeknek, 2013 októberében egy furtai lakcímet jelentett be, de ott sem életvitelszerűen, sem ideiglenesen nem tartózkodott. Az állandó lakcím így valótlan adattá vált. Sz. Evelin ugyanígy egy derecskei lakcímre jelentkezett be. A harmadrendű vádlott, T. Zoltán a pályázati adatlapon valótlanul úgy nyilatkozott, hogy korábban részt vett az „agrár-környezetgazdálkodási intézkedés horizontális célprogramjában”. Ezzel pályázatára plusz pontokat kapott.

A bíróságon T. Attila András bűnösségét beismerte, de állította: nem csalás szándékával jelentkezett be, ott akarta működtetni vállalkozását. A házat azóta megvette, és fel is újította. Az elmúlt időszakban azonban „ellehetetlenítették”, így visszamondta a nyertes pályázatot. Sz. Evelin szintén beismerte bűnösségét. T. Zoltán sem a rendőrségen, sem a bíróságon nem tett vallomást.

A bíróság szerint a valótlan adatokat mindhárom vádlott egyértelműen azért használta fel, hogy megfeleljenek a pályázati kiírás feltételeinek.

Az ítélet egyelőre csak a másodrendű vádlott esetében jogerős, az első- és a harmadrendű 3 nap gondolkodási időt kért.

Szerző

Kirúgás járhat olimpia-ellenességért

Publikálás dátuma
2017.01.19. 06:10
Beindult a kormány-kampány - A 2024-es magyar olimpiai és paralimpiai pályázatot népszerűsítő falfestés a fővárosi Hegyalja úton
Kirúgással fenyegette meg azon dolgozóit az Antall József Tudásközpont vezetője, akik a Facebookon támogatják a "NOlimpia!" nevű, olimpiaellenes népszavazási kezdeményezést.

 A központ vezetője, Antall Péter ezt zárt körben közölte az alkalmazottakkal, akiket megkért, hogy legyenek tekintettel arra: a szervezetet a Miniszterelnökség finanszírozza. A néhai kormányfő fia azt írta, "aki önállósodni akar politikailag, exponálhatja magát más irányokban, annak azt üzenem, nem kötelező itt dolgozni. Nem akarok senki karrierjének az útjába állni, mindenkinek aláírom a kilépőpapírját". A 444 hiába próbálta elérni Antallt, de nem reagált a megkeresésekre. A népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom közölte, "nem akarunk olyan országban élni, ahol egy lájk miatt kirúgással fenyegetőzhet a hatalmával visszaélő főnök", és mindenkinek, aki hasonló cipőben jár, ingyenes jogsegély-szolgálatot nyújtanak.

Szerző