Előfizetés

Visszavonul a volt IRA-parancsnok

Publikálás dátuma
2017.01.20. 09:20
Martin McGuinness FOTÓ: Leon Neal/Getty Images
Nem indul újra az észak-ír helyi választáson Martin McGuinness. A volt IRA-parancsnok, az észak-ír kormányfő helyettese múlt héten mondott le posztjáról, kikényszerítve ezzel az észak-ír első miniszter, az unionista Arlene Foster távozását is. 

McGuinness pártja, az ír katolikus Sinn Fein úgy döntött, hogy nem állít utódot a leköszönt politikus helyébe. A 66 éves McGuinness régóta betegeskedett, s ez is szerepet játszik visszavonulásában, noha konkrétan egy politikai vita miatt nyújtotta be lemondását. Az előrehozott választást március 2-ra írták ki.

Theresa May brit kormányfő jobbulást kívánt a politikusnak, hangsúlyozva, hogy London továbbra is Észak-Írország boldogulásáért dolgozik. Arlene Foster nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy McGuinnes jelentős szereplője volt a Stormontnak, az észak-ír parlamentnek. „Soha nem felejtjük el a múltat, McGuinnes komoly szerepet játszott a jelenlegi béke alapjainak megteremtésében”- nyilatkozta a volt első miniszter. Peter Robinson, a volt észak-ír kormányfő pedig, aki hét évig dolgozott együtt a volt IRA-parancsnokkal, rámutatott: „A politikai színtér két ellentétes oldaláról jöttünk, de jó kapcsolatot alakítottunk ki, s mindketten a legjobbat akartuk Észak-Írországnak.” McGuinnes betegségének részleteit nem tették közzé, úgy tudni, egy ritka szívbetegségben szenved.

 

Új elnöke van Trump pártjának

Publikálás dátuma
2017.01.20. 09:00
Ronna Romney McDaniel Forrás: Facebook
 Ronna Romney McDaniel személyében új elnököt választottak csütörtökön a Republiknus Párt élére. 

Az eddigi elnök, Reince Priebus Donald Trump fehér házi kabinetfőnöke lesz. Helyette nevezte meg a Republikánus Országos Bizottság - immár hivatalosan is - Romney McDanielt a párt vezetőjének. Ronna Romney McDaniel a michigani Republikánus Párt elnöke volt és információk szerint jelentős szerepe volt abban, hogy Donald Trump ebben az államban is győzni tudott. "Én csak egy michigani anyuka vagyok, kívülálló a politikában, és azért vagyok, hogy segítsem Donald Trumpot és a republikánusokat, hogy mindenütt sikeresek lehessenek"  - fogalmazott Romney McDaniel csütörtökön a Republikánus Párt Országos Bizottságának tanácskozásán. 

Ronna Romney McDaniel személyében - aki Mitt Romney, volt republikánus elnökjelölt unokahúga - a Republikánus Párt történetében másodszor választott női vezetőt. Az új pártvezető "egységes és befogadó" párt kialakítását ígérte, s azt, hogy megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ne csak a Demokrata Pártot emlegessék a "nők pártjaként".

Mit mondott Rogán Antal az euróról 2015-ben?

Publikálás dátuma
2017.01.20. 07:23

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője példaként említette, hogy miközben tetemesen csökkennek a benzinárak, a pékszövetség, amely korábban mindig panaszkodott, most hallgat. „Miért nem csökken a kenyér vagy a kifli ára? Vagy más szolgáltatásoké?”

Rogán Antal beszélt arról is, hogy reálisan 2018 és 2020 között kerülhet a magyar gazdaság, a magyar állam abba a helyzetbe, hogy dönthessen arról, bevezeti-e az eurót. Külön mérlegelés kérdése, hogy belépünk-e az euróövezetbe, ám annak pénzügyi feltételei akkorra teljesíthetők lesznek.