Szombati 7-es - A látszat áldozatai

Régóta köztudott, a hála nem politikai kategória. Az alaptétel kimondása néhai Pozsgay Imrének köszönhető, miután nem lett belőle köztársasági elnök. Noha számított rá, s - legalábbis szerinte - megérdemelte volna a rendszerváltásban játszott szerepe miatt. Ám a politika kegyetlen: egyszer fenn, egyszer lenn. Így aztán a háláról szóló alaptétel sem örökérvényű, hiszen vannak, akik hűségük jutalmául megkapják, amire régóta áhítoznak. Mások meg nem. Ők azok, akik gyakran idézik Pozsgayt.

Ha a hálával így vagyunk, joggal merül fel a kérdés, mi van a bosszúval? Az vajon politikai kategória? Avagy lehetséges, hogy egyesek csak azért válhatnak áldozattá, netán amiatt érik támadások, mert valaki(k)nek nem tetszik, amit csináltak? Esetleg amit nem csináltak. Ebben a dologban sem könnyű eligazodni, mint oly sok mindenben a politikai színtéren.

Itt van például a legutóbbi történet, amelynek két főszereplője az emberminiszter, valamint egykori beosztottja, aki már nem az. Tény, hogy az állami iskolafenntartó vezetője más - fontos - beosztásba került. Tény az is, hogy a minisztert előzőleg pártja nem jelölte köztársasági elnöknek, noha korábban felröppentek hírek, hogy ő válthatja a mostani államfőt. Tény az is, hogy a miniszter közeli kapcsolatban van a miniszterelnökkel, már csak azért is, mert hosszú ideig - mint református lelkész - lelki "atyja" is volt.

Lapunkhoz olyan információk jutottak el, hogy Pölöskei Gáborné politikai bosszú áldozata lett. Ő ugyanis történetesen Áder János húga. Balog Zoltán pedig rajta vezette le csalódottságát, amiért a Fidesz elnöksége inkább a jelenlegi államfő újrázása mellett foglalt állást. Aligha Orbán Viktor akarata ellenében. Sőt. Mindez kétségkívül nem tény, hanem - jogos - feltételezés.

Az újabb tény e tárgyban az, hogy a Magyar Idők publicistája lerántotta a leplet lapunkról, amiért merészeltünk teret adni ilyesfajta - szerinte nem helytálló, csak a baloldal politikai hasznát (!) szolgáló - feltételezéseknek. Elsütötték az Auróra ágyúját című cikke szerint a Népszava "hitelrontó módon rágalmazza a kormány egyik legtöbbet dolgozó, becsületére kényes miniszterét", noha a "bosszúra" - mármint Balog bosszújára - bizonyíték semmit. S eljut odáig, hogy "kezdhetjük sejteni, mire számíthatunk a hosszú kampányban".

Nem mellékesen jegyezzük meg, a hosszú kampányt nem a baloldal - netán lapunk - kezdte. A jelenlegi hatalom akarja időben "megdolgozni" a választókat. Ezt szolgálta tavaly egész évben a migránsozás, hozzá a népszavazás, annak kudarca után pedig a további migránsozás, összekapcsolva a Brüsszel elleni támadásokkal, valamint a rezsicsökkentés felmelegítésével, nem különben a jól kiszámított adakozásokkal. E kampány része a demokratikus ellenzék, különösen pedig a szocialista párt folyamatos támadása, emlékeztetve egykori kormányzásuk "rémtetteire". Mindezt nevezhetjük bosszúnak, de még inkább annak, ami: a nemzeti együttműködés rendszere az állandó csatákra és a lehetséges ellenfelek lejáratására épül.

Miközben a jelek szerint nincs teljes összhang a hatalom berkein belül sem. Meglehet, Áder János húgának menesztése - és egy másik minisztériumba helyezése - egyáltalán nem Balog miniszter kicsinyes bosszúja. Ez esetben talán ügyelhettek volna a látszatra is. Hogy még véletlenül se nézhessen úgy ki, mintha az lenne. Az meg egyáltalán nem látszat, hogy a kormány egyik legfontosabb tagja már nem először kényszerül elhatárolódni Orbán egyik legmegbízhatóbb emberétől. Németh Szilárd olyan stílusban ment neki - nyilvánvalóan felsőbb utasításra - a civileknek, hogy az már Lázár Jánosnak is sok volt. Nem tehetett mást, mint - többször is - elhatárolódott tőle.

Persze a civilek tervezett újabb megleckéztetése egyáltalán nem tekinthető bosszúnak. Nem azért akarnák "kisöpörni" őket, mert többször is bírálták a kormányt. Á, dehogy! Mint ahogy a Népszabadságot sem azért zárták be, mert - megjelenésének utolsó hetében - Rogán Antal és Matolcsy György viselt dolgairól láttak napvilágot cikkek. De a "gazdasági szükségszerűség" véletlenül épp kapóra jött pártunknak és kormányunknak, amely talán már bosszút is forralhatott volna a támadásokért. Még tovább: az a tény, hogy Simicska Lajos cégeit mindenhonnan megpróbálják kiszorítani, egyáltalán nincsenek összefüggésben azzal, hogy a vállalkozó durván nekiment egykori barátjának. Útépítésben, reklámokban, médiában az utóbbi időben előkerültek sokkal jobbak - mi több, megbízhatóbbak -, mint a korábban mindent vivő jóbarát cégei. S hogy a látszat egészen más, hát arról aztán egyáltalán nem tehet ez a talpig becsületes, nyílt és következetes hatalom, élén a hasonló tulajdonságokkal bíró Orbán Viktorral. Akitől a kicsinyes bosszúnak még a gondolata is bizonyosan távol áll és ugyanezt a viselkedést követeli meg híveitől és famulusaitól.

Feltehetően nem is lenne semmi baj, ha sikerülne végképp elhallgattatni minden ellenzéki hangot. Ez az idő azonban még nem jött el, talán majd a jövő évi választás után. Az akarat mindenesetre megvan rá. Addig meg marad a gyakran kilátástalan küzdelem a látszat ellen.

Mert - ismét klasszikust idézve - nem elég mindig és mindenkinek jót akarni, tisztességesnek lenni és nem bosszúállónak, bizony, annak is kell látszani.

Szerző
Sebes György

Hullámvölgyben a Real?

Miközben egy hete még szuperlatívuszokban beszélhettünk a spanyol labdarúgó-bajnokságot vezető Real Madridról, amely első spanyol csapatként sorban negyven meccsen nem talált legyőzőre, most valamelyest válságba kerültek a királyiak. Egy bajnoki és kupavereséget követően ha most is kikapna a Real, hirtelenjében a harmadik helyen találhatná magát a bajnoki tabellán.

Cristiano Ronaldo 2016-ban majdnem mindent megnyert, amit megnyerhetett. A portugál Európa-bajnok emellett egyéniben is tarolt, hiszen megszerezte negyedik Aranylabdáját, s a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) is ő lett az év játékosa - az utóbbi hónapok formájából kiindulva nehéz elképzelni, hogy képes lesz még egyszer ilyen eredményekre. A csütörtöki, Celta Vigo elleni kupameccsen szinte momentuma sem volt, elmaradtak a „biciklijei”, a lövéseiben nem volt erő, össze sem lehetett hasonlítani az egy-két évvel korábbi önmagával. A 2016-2017-es szezonban sokáig sérült volt, de amikor játszott, s ment a csapat szekere, a Real szurkolói azzal biztatták magukat: majd csak Ronaldo is jobb lesz. De nem lett jobb, továbbra is teljesen formán kívül van.

Mivel az együttes a remek veretlenségi sorozat után sorban két vereséget is szenvedett (a bajnokságban vasárnap a Sevillától kapott ki 2-1-re, s ezután következett a bakul elsült, hasonló arányban elbukott kupameccs a Santiago Bernabeuban), ezért kisebb miniválságba került a csapat. Ezzel talán a vártnál is hamarabb elérkezhet a gárda trénere, Zinédine Zidane számára a Ronaldo-dilemma. Mit tegyen vele? Továbbra is játszassa? Akkor csak a neve miatt kerülne be. Hagyja ki? Ezzel viszont saját pozíciója rendülne meg a Realnál, hiszen Cristiano Ronaldo hasonlóan befolyásos a klubon belül, mint Messi a Barcelonánál. A katalánok intézményi kapcsolatokért felelős igazgatóját pedig múlt héten azért rúgták ki, mert azt merészelte mondani az ötszörös Aranylabdásról: a többiek segítségére is szüksége volt ahhoz, hogy igazán nagy játékos legyen.

A Don Balon című lap szerint van tervük a katalánoknak arra, hogyan vágják át a gordiuszi csomót. Bár a portugál Európa-bajnok szerződése 2021-ig szól a királyi gárdánál, Florentino Pérez klubelnök úgy dönthet, hogy már 2018-ban vagy 2019-ben eladja őt, méghozzá Kínába. Ezzel a Madrid is jól járna, s bármely kínai csapat, amely leigazolná. Egy ázsiai klub számára ugyanis leírhatatlan presztízzsel érne fel a leigazolása, s azt Óscar és Carlos Tévez megérkezésekor is láthattuk, hogy a helyiek valóságos istenségként tekintenek a nevesebb focistákra. Még tavaly év végén Ronaldo tanácsadója, Jorge Mendes azt állította, hogy egy meg nem nevezett kínai klub akár 300 milliót is hajlandó lenne fizetni a portugálért. Ezt ugyan senki sem erősítette meg, de kiindulva azokból az összegekből, amiket a világ legnépesebb országának focicsapatai képesek kifizetni, ez az állítás nem is tűnik annyira légből kapottnak. Az is biztos, hogy egy esetleges transzfer nyomán akkora összeget kapna a Real, hogy abból két remek focistát is vehetne.

Persze azért még nem lehet készpénznek venni, hogy lesz bármi is Ronaldo kínai kalandjából, hiszen a portugálnak lételeme a reflektorfény, s bár Kínában nyilván mindenki vele foglalkozna, de ez azért mégiscsak más, mint Európában folyamatosan a címoldalakon szerepelni. Másrészt pedig Ronaldónak számos olyan üzleti vállalkozása van, amely az öreg kontinensre köti. Igaz, ha csak egy évre is elkötelezné magát valamely kínai klubhoz, már az is jelentős pluszbevételt jelentene számára, hogy termékeit még könnyebben eladhatja az ázsiai piacon.

Ronaldo kínai szerződése még a jövő zenéje, Zidane-nak azonban már most döntenie kell arról, beállítsa-e Ronaldót a szombat délutáni hazai meccsen a Málaga ellen, vagy sem. A két klub között mindenesetre a rivalizálás már elindult a Twitteren. A Real Madrid a közösségi oldalra ezt a találós kérdést tette fel: „Hány gólt szerzett Benzema összesen a Málaga ellen?” Nem késett az andalúziaiak válasza: „Az előző szezont is beleszámítva?” Tény ugyanis, hogy 2015 szeptemberében gól nélküli döntetlen született a Bernabeuban.

A Real Madrid két üldözője, a Sevilla és a Barcelona is vasárnap lép pályára. A Sevilla, amely az előző fordulóban 2-1-re verte a Realt, az Osasuna vendége lesz. A Barcelona pedig a középmezőnyben lévő Eibar pályáján gyűjtheti be a három pontot a vasárnap esti találkozón.

Primera División, 18. forduló. Szombat. Espanyol-Granada (Tv.:13.00 Sport 1), Real Madrid-Málaga (Tv.: 16.15 Sport 2), Alavés-Leganes (Tv.: 18.30 Sport 2), Villarreal-Valencia (Tv.: 20.45 Sport 2.) Vasárnap. Osasuna-Sevilla (Tv.: 12.00 Sport2), Athletic Bilbao-Atlético Madrid (Tv.: 16.15 Sport 2), Betis-Sporting Gijon, Real Sociedad-Celta Vigo, Eibar-Barcelona (Tv.: 20.45 Sport 1). A Las Palmas-La Coruna mérkőzés lapzártánk után ért véget.

Az élcsoport. 1. Real Madrid 40, 2. Sevilla 39, 3. Barcelona 38 (a Real Madrid egy mérkőzéssel kevesebbet játszott).

Szerző

Hullámvölgyben a Real?

Miközben egy hete még szuperlatívuszokban beszélhettünk a spanyol labdarúgó-bajnokságot vezető Real Madridról, amely első spanyol csapatként sorban negyven meccsen nem talált legyőzőre, most valamelyest válságba kerültek a királyiak. Egy bajnoki és kupavereséget követően ha most is kikapna a Real, hirtelenjében a harmadik helyen találhatná magát a bajnoki tabellán.

Cristiano Ronaldo 2016-ban majdnem mindent megnyert, amit megnyerhetett. A portugál Európa-bajnok emellett egyéniben is tarolt, hiszen megszerezte negyedik Aranylabdáját, s a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) is ő lett az év játékosa - az utóbbi hónapok formájából kiindulva nehéz elképzelni, hogy képes lesz még egyszer ilyen eredményekre. A csütörtöki, Celta Vigo elleni kupameccsen szinte momentuma sem volt, elmaradtak a „biciklijei”, a lövéseiben nem volt erő, össze sem lehetett hasonlítani az egy-két évvel korábbi önmagával. A 2016-2017-es szezonban sokáig sérült volt, de amikor játszott, s ment a csapat szekere, a Real szurkolói azzal biztatták magukat: majd csak Ronaldo is jobb lesz. De nem lett jobb, továbbra is teljesen formán kívül van.

Mivel az együttes a remek veretlenségi sorozat után sorban két vereséget is szenvedett (a bajnokságban vasárnap a Sevillától kapott ki 2-1-re, s ezután következett a bakul elsült, hasonló arányban elbukott kupameccs a Santiago Bernabeuban), ezért kisebb miniválságba került a csapat. Ezzel talán a vártnál is hamarabb elérkezhet a gárda trénere, Zinédine Zidane számára a Ronaldo-dilemma. Mit tegyen vele? Továbbra is játszassa? Akkor csak a neve miatt kerülne be. Hagyja ki? Ezzel viszont saját pozíciója rendülne meg a Realnál, hiszen Cristiano Ronaldo hasonlóan befolyásos a klubon belül, mint Messi a Barcelonánál. A katalánok intézményi kapcsolatokért felelős igazgatóját pedig múlt héten azért rúgták ki, mert azt merészelte mondani az ötszörös Aranylabdásról: a többiek segítségére is szüksége volt ahhoz, hogy igazán nagy játékos legyen.

A Don Balon című lap szerint van tervük a katalánoknak arra, hogyan vágják át a gordiuszi csomót. Bár a portugál Európa-bajnok szerződése 2021-ig szól a királyi gárdánál, Florentino Pérez klubelnök úgy dönthet, hogy már 2018-ban vagy 2019-ben eladja őt, méghozzá Kínába. Ezzel a Madrid is jól járna, s bármely kínai csapat, amely leigazolná. Egy ázsiai klub számára ugyanis leírhatatlan presztízzsel érne fel a leigazolása, s azt Óscar és Carlos Tévez megérkezésekor is láthattuk, hogy a helyiek valóságos istenségként tekintenek a nevesebb focistákra. Még tavaly év végén Ronaldo tanácsadója, Jorge Mendes azt állította, hogy egy meg nem nevezett kínai klub akár 300 milliót is hajlandó lenne fizetni a portugálért. Ezt ugyan senki sem erősítette meg, de kiindulva azokból az összegekből, amiket a világ legnépesebb országának focicsapatai képesek kifizetni, ez az állítás nem is tűnik annyira légből kapottnak. Az is biztos, hogy egy esetleges transzfer nyomán akkora összeget kapna a Real, hogy abból két remek focistát is vehetne.

Persze azért még nem lehet készpénznek venni, hogy lesz bármi is Ronaldo kínai kalandjából, hiszen a portugálnak lételeme a reflektorfény, s bár Kínában nyilván mindenki vele foglalkozna, de ez azért mégiscsak más, mint Európában folyamatosan a címoldalakon szerepelni. Másrészt pedig Ronaldónak számos olyan üzleti vállalkozása van, amely az öreg kontinensre köti. Igaz, ha csak egy évre is elkötelezné magát valamely kínai klubhoz, már az is jelentős pluszbevételt jelentene számára, hogy termékeit még könnyebben eladhatja az ázsiai piacon.

Ronaldo kínai szerződése még a jövő zenéje, Zidane-nak azonban már most döntenie kell arról, beállítsa-e Ronaldót a szombat délutáni hazai meccsen a Málaga ellen, vagy sem. A két klub között mindenesetre a rivalizálás már elindult a Twitteren. A Real Madrid a közösségi oldalra ezt a találós kérdést tette fel: „Hány gólt szerzett Benzema összesen a Málaga ellen?” Nem késett az andalúziaiak válasza: „Az előző szezont is beleszámítva?” Tény ugyanis, hogy 2015 szeptemberében gól nélküli döntetlen született a Bernabeuban.

A Real Madrid két üldözője, a Sevilla és a Barcelona is vasárnap lép pályára. A Sevilla, amely az előző fordulóban 2-1-re verte a Realt, az Osasuna vendége lesz. A Barcelona pedig a középmezőnyben lévő Eibar pályáján gyűjtheti be a három pontot a vasárnap esti találkozón.

Primera División, 18. forduló. Szombat. Espanyol-Granada (Tv.:13.00 Sport 1), Real Madrid-Málaga (Tv.: 16.15 Sport 2), Alavés-Leganes (Tv.: 18.30 Sport 2), Villarreal-Valencia (Tv.: 20.45 Sport 2.) Vasárnap. Osasuna-Sevilla (Tv.: 12.00 Sport2), Athletic Bilbao-Atlético Madrid (Tv.: 16.15 Sport 2), Betis-Sporting Gijon, Real Sociedad-Celta Vigo, Eibar-Barcelona (Tv.: 20.45 Sport 1). A Las Palmas-La Coruna mérkőzés lapzártánk után ért véget.

Az élcsoport. 1. Real Madrid 40, 2. Sevilla 39, 3. Barcelona 38 (a Real Madrid egy mérkőzéssel kevesebbet játszott).

Szerző