Előfizetés

Obamát méltatták a budapesti nagykövetségnél

Publikálás dátuma
2017.01.20. 19:49
MTI Fotó: Kovács Tamás
Barack Obama távozó amerikai elnököt búcsúztatta az amerikai Demokrata Párthoz köthető Democrats Abroad - Hungary nevű szervezet pénteken Budapesten, a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt.

A mintegy húsz aktivista gyertyákat gyújtott, illetve transzparenseket lobogtatott, így köszönve meg a demokrata párti amerikai elnök nyolcéves tevékenységét. Köszönetet mondtak Colleen Bell amerikai nagykövet tevékenységéért is.

Mint azt Módly Annamária, a szervezet aktivistája az MTI-nek elmondta, a Democrats Abroadot 1964-ben jegyezték be Washingtonban, és például az idei demokrata konvencióra is nyolc küldöttet delegált a politikai civil szervezet.

Olyan ügyeket képviselnek a világ 41 országában, amelyek a külföldön élő amerikai állampolgárokat érintik, többek között szavazásra toborozzák külföldön az amerikaiakat.

A rendezvényen a többi között olyan transzparenseket tartottak a magasba, mint a Függetlenségi nyilatkozat kezdő mondatát tartalmazó "Mi vagyunk a nép", illetve Obama jelmondatát, az "Obama hope"-ot. Ezenkívül angol nyelven a remény-gyűlölet felirat szerepelt az egyik molinón, a remény szerintük a Demokrata Pártot, a gyűlölet pedig az amerikai Republikánus Pártot fémjelzi.

Trump beiktatása - "Visszaadjuk a hatalmat a népnek"

Publikálás dátuma
2017.01.20. 19:02
FOTÓ: Getty Images, Chip Somodevilla
Beiktatták hivatalába pénteken Washingtonban Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét.

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen. A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor.

Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, hogy Barack Obama most távozó elnök első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött. A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta.

"Visszaadjuk a hatalmat a népnek"

Eskütétele utáni beiktatási beszédében Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy hivatalba lépésével nem szokványos hatalomátadás történik, hanem "visszaadjuk a hatalmat a népnek". Meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak s együtt építik újra az országot mindenki javára. 

Donald Trump köszönetet mondott Barack Obamának és feleségének, mert segítőkészen támogatták őt az átmeneti időszakban.

Az elnök ezúttal nem azt ismételte meg, hogy "ismét naggyá tesszük Amerikát", hanem azt mondta: "Amerika mindenekelőtt". Véleménye szerint a politikusok mostanáig nagyon jól éltek, de közben gyárak zártak be és munkahelyek szűntek meg. Gyártsunk amerikai termékeket, vásároljunk amerikai árut - fogalmazott Donald Trump.

"Amerika az első"

Új vízió mentén fogják irányítani az Egyesült Államokat, és ezentúl minden döntés alapja az lesz, hogy az előnyös -e az országnak - jelentette ki Donald Trump. "Amerika az első" - ismételte el többször is, hangsúlyozva: minden pillanatban azon fog munkálkodni, hogy Amerika újra győztes legyen.

Az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletessségnek - folytatta Trump. Kitért arra: az amerikai haderő "szomorúan" leromlott, a városokban bűnbandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt. 

Az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön, miközben a hazai infrastruktúra leromlott, a középosztály elszegénysedett - mondta. Leszögezte, hogy az ő víziója szerint: Amerika mindenekelőtt.

Hangsúlyozta, hogy Amerika nem akarja más országokra ráeerőltetni a saját értékrendjét. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja a világot a radikális iszlám ellen, majd fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az Egyesült Államokban nincs és nem is lesz helye az előítéletességnek.

Az Egyesült Államok másokat tett gazdaggá

"Más országokat tettünk gazdaggá" - jelentette ki Donald Trump. Hangoztatta, hogy miközben az Egyesült Államok "mások hadseregeit finanszírozta", az országban egyik gyárat zárják be a másik után. Hozzátette, hogy ez már a múlté, új vízió fogja kormányozni az Egyesült Államokat. "Az elfelejtettek többé már nem lesznek azok" - fogalmazott Trump.

Trump beiktatása - Először Mike Pence alelnök tesz esküt

Százezres méretű tömeg előtt elkezdődött Washington belvárosában pénteken a beiktatási ceremónia, amelynek során esküt tesz és hivatalba lép Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke. 

A hagyományoknak megfelelően először Mike Pence alelnököt iktatják be hivatalába, majd Trump teszi le az elnöki esküt a Capitolium nyugati oldalán rendezett ünnepségen.