Megkezdődött a francia baloldali előválasztás első fordulója

Megkezdődött vasárnap reggel a francia baloldal államfőjelölt-állító előválasztásának első fordulója. A jövő vasárnapi második fordulóba a felmérések szerint a hét jelölt közül háromnak van esélye bejutni: Manuel Valls volt miniszterelnök mellett a tőle politikailag balra álló Benoit Hamon volt oktatási és Arnaud Montebourg volt gazdasági miniszternek.

A szervező Szocialista Párt (PS) azt reméli, hogy legalább 1,5 - 2 millióan az urnákhoz járulnak, s ezzel lendületet adhatnak az előválasztás győztesének a februárban kezdődő elnökválasztási kampányhoz, jóllehet a felmérések szerint a baloldali jelölt a jelenlegi állás szerint csak az ötödik helyen végezhet az elnökválasztás áprilisi első fordulójában. 

Miután a tíz százalék alatti tetszési mutatóval rendelkező Francois Hollande jelenlegi szocialista államfő decemberben bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra, az előválasztás célja elsősorban a kormánypárt hitelének visszaszerzése. Elemzők szerint amennyiben egymillió alatti lesz a részvételi arány az előválasztáson, az akár a PS széteséséhez is vezethet.

Az előválasztási kampányt azt is meghatározta, hogy a szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere, Emmanuel Macron és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon is függetlenként, közvetlenül az elnökválasztás áprilisi első fordulójában állnak majd rajthoz, s mindketten népszerűbbek valamennyi baloldali jelöltnél. Az előválasztás mind a hét jelöltje - akik közül öten miniszterek voltak Francois Hollande kormányaiban -, a baloldal összefogását ígérte, és kizárta, hogy győzelme esetén Macron vagy Mélenchon javára visszalép, ahogy ők sem kívánnak szövetségre lépni a szocialista jelölttel, így 2002-höz hasonlóan több baloldali jelölt is küzd majd áprilisban a konzervatív jelöltté választott Francois Fillonnal és Marine Le Pennel, a jobboldali Nemzeti Front jelöltjével.

Manuel Valls volt az egyetlen a kampányban, aki büszkének nevezte magát az elmúlt öt év baloldali teljesítményéért, riválisai viszont élesen bírálták Hollande elnökségét, amely szerintük semmibe vette a baloldali értékeket. Az utolsó felmérések szerint Manuel Valls nyerheti meg 34 százalékkal az előválasztás első fordulóját Benoit Hamon vagy Arnaud Montebourg előtt, akik mindketten az elmúlt öt év szociáldemokrata politikájával szakító baloldali protekcionista kormányzást ígérnek. Akármelyikük jut be Valls mellett a január 29-i második fordulóba, esélye van legyőzni szoros eredménnyel a volt miniszterelnököt.

A további négy jelöltnek - Vincent Peillon volt oktatási miniszternek, a radikális baloldali Sylvia Pinelnek, a Zöldekhez tartozó Francois de Rugy-nek és a Demokrata Frontból érkező Jean-Luc Bennahmiasnak - a felmérések szerint nincs esélye beleszólni az élen álló trió küzdelmébe.

A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, amennyiben aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót. A Szocialista Párt 7500 választókerületet jelölt ki országszerte, amelyekben este 7 óráig lehet szavazni. A jobboldal novemberi előválasztásán, amelyet Francois Fillon nyert meg, 4,7 millióan vettek részt.

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.

Szerző

Hatalmas földrengést észleltek Pápua Új-Guineánál

Hatalmas, nyolcas erősségű földrengés volt vasárnap a Pápua Új-Guineához tartozó Bougainville szigeten, Pangunától 40 kilométerre nyugatra - jelentette az amerikai földtani intézet.

A rengés fészke 153,8 kilométer mélyen volt a föld alatt. A földrengés okozta károkról, esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A csendes-óceáni cunamiriasztó központ szerint elképzelhető, hogy a földrengés a következő órákban veszélyes szökőárt okoz.

Szerző

Trump beiktatása - Több százezren a washingtoni nőtüntetésen

Publikálás dátuma
2017.01.21. 21:13
Fotó: Mario Tama/Getty Images
Több százezer Trump-ellenes tüntető részvételével szombat délben nagygyűléssel kezdetét vette a Nők Menete elnevezésű washingtoni demonstráció.

A különböző nőjogi szervezetek és csoportok által szervezett megmozdulásra az Egyesült Államok több szövetségi államából érkeztek résztvevők az amerikai fővárosba. A tüntetők szombat délelőtt a Capitolium előtti hosszú téren, a Mallon gyülekeztek, sokan Hillary Clinton vesztes demokrata elnökjelöltet támogató táblákat tartottak a kezükben, mások Trump-ellenes jelszavakat skandáltak, de a legtöbben az abortusz jogának megtartása mellett síkraszálló táblákat emeltek a magasba.

Akadtak olyanok is, akik a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról beszéltek amerikai televíziós tudósítóknak. A sokféle céllal érkező tüntetőket egyetlen dolog tartja össze: a Trump-ellenesség. Hillary Clinton, akit egyes - a közösségi médiában keringő - információk szerint a szervezők nem hívtak meg a megmozdulásra, szombaton reggel Twitter-üzenetben biztosította támogatásáról a tüntetőket, s azt írta: "Köszönet, hogy kiálltok, felemelitek szavatokat, és meneteltek az értékrendünkért". A tüntetés szervezőbizottsága szombaton nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte: "A választási kampány retorikája sokunkat sértett és fenyegetett.

 A nők menete azt az egyértelmű üzenetet küldi új kormányzatunknak és a világnak is már az első napon, hogy "a női jogok emberi jogok". A szervezőbizottság öttagú tiszteletbeli elnökségében olyan ismert személyiségek foglalnak helyet, mint a hetvenes évekből ismert Angela Davis polgárjogi harcos, Harry Belafonte színész vagy Gloria Steinem, az amerikai feminista mozgalom képviselője. 

A tüntetők menete helyi idő szerint déli egy órakor indult meg, miután beszédek hangzottak el. Beszédet mondott mások között Gloria Steinem, aki "mentálisan instabilnak" nevezte Donald Trump elnököt, továbbá Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Van Jones demokrata párti politikai aktivista, a CNN hírtelevízió kommentátora.

Michael Moore filmrendező beszéde közben látványosan széttépte a The Washington Post címoldalát, amiért a lap azt írta, hogy "Trump átvette a hatalmat", ami szerinte nem igaz. "A hatalom itt van nálunk, mi vagyunk Amerika többsége" - kiáltotta.

Ashley Judd színésznő egy ismeretlen verset idézve azt mondta, hogy "Hitlert érzem ezeken az utcákon". Megjelentek a Demokrata Párt kongresszusi politikusai közül is néhányan, így Debbie Wasserman Schultz képviselő, a Demokrata Országos Bizottság manipulációk miatt lemondani kényszerült volt vezetője is, aki arra buzdította az egybegyűlteket, hogy tanúsítsanak ellenállást az új kormányzattal szemben, amelyet a női jogokra nézve fenyegetőnek minősített.
Washington mellett több amerikai nagyvárosban - Bostonban, Chicagóban, Seattle-ben, Denverben vagy Los Angelesben is - megrendezik a Nők Menetét".

Szerző