Busztragédia - Itthon a negyedik válságos állapotú sérült

Publikálás dátuma
2017.01.23. 13:19
Megemlékező budapesti diákok a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál 2017. január 23-án. MTI Fotó: Kallos Bea
A veronai buszbaleset három válságos sérültje tartózkodik még Olaszországban, egyiküket hétfőn Magyarországra szállítják, a repülőgép délelőtt indult Ferihegyre - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Később az Országos Mentőszolgálat közlése szerint megérkezett Magyarországra a veronai buszbaleset negyedik súlyos sérültje is. 

Hosszú az idő a felépülésig

Szijjártó Péter elmondta, hogy a hátramaradók felépülése orvosi vélemény szerint nagyon hosszú időt vesz majd igénybe. Magyarország római nagykövetét a sérülteket ellátó kórházak úgy tájékoztatták, hogy állapotuk stabil. A miniszter közlése szerint az olasz hatóságok a halálos áldozatoktól vett DNS-mintákat hétfőn Milánóba küldik, ahol a tervek szerint szerdára, de legkésőbb csütörtökre befejezik az azonosítást. A tárcavezető közölte, hogy az észak-olaszországi buszbaleset áldozatainak és válságos állapotban lévő sérültjeinek hozzátartozói közül már majdnem mindenki megérkezett Veronába, és vannak, akik vissza is tértek Magyarországra.

Akit lehetett, hazahoztak

Minden olyan sérült, akit haza lehetett szállítani, itthon van - jelentette be Ónodi Szűcs Zoltán államtitkár a Honvédkórházban hétfő kora délután. Négy nagyon súlyos sérültet ott ápolnak. Van köztük 50-60 és 30-40 év közötti beteg is. Az államtitkár elmondta, hogy a balesetről a betegek másféle részleteket mondtak el neki, és ezekből nem lehet rekonstruálni, hogy mi történt. Olaszországban még két sérült van, állapotuk válságos, nem tudni, hogy mikor lesznek szállítható állapotban, de az olasz és magyar orvosok rendszeresen konzultálnak egymással. Reménykednek abban, hogy a még Veronában kezelt két súlyos sérült is minél hamarabb szállítható állapotba kerül - mondta az államtitkár, aki a kormány nevében kifejezte részvétét a hozzátartozóknak. Kérdésre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, hogy a sérültek a baleset egészére nem emlékeznek, csupán részletekre.

Stabil a Veronából legutóbb hazahozott sérült állapota

Erről a Honvédkórház orvos-igazgatója beszélt sajtótájékoztatóján. Tamás Róbert közölte: a buszbaleset hétfőn hazahozott sérültje koponya- és végtagsérüléseket szenvedett, ám állapota stabil, egyelőre műtét szükségessége nem merült fel. Még szombaton kiutazott három mentőorvos Veronába, hogy felmérjék, mely sérültek szállíthatóak Magyarországra. Ennek nyomán került a Honvédkórházba a buszbalesetben megsérült négy felnőtt. A még vasárnap hazaszállított három sérült közül kettőt égési sebekkel kezelnek, egy sérült esetében pedig törés miatt sebészeti beavatkozást terveznek. A még Olaszországban kezelt két beteg állapota súlyos és válságos, továbbá a buszbaleset egyik áldozata könnyű sérülésekkel, járóbetegként kereste fel a kórházat.

Szerző

Szmog - Csütörtöktől enyhíthetnek a korlátozáson (fotók)

Publikálás dátuma
2017.01.23. 11:29
Debrecen MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Remélhetőleg csütörtökön enyhíteni lehet a magas szállópor-koncentráció miatt Budapest közigazgatási területére elrendelt közlekedési korlátozáson - mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn reggel. A fő képre kattintva galéria nyílik!

A meteorológiai szolgálat szerdára szelet jelez előre, így remélhető, hogy szerdától vagy csütörtöktől inkább enyhül, mintsem súlyosbodna a helyzet - mutatott rá Tarlós István, megjegyezve, hogy a jelenlegi, nem túl nagy gyakorisággal bevezetett fővárosi intézkedés is már elég súlyos, hiszen ilyenkor bizonyos gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban.

Kitért arra is, ilyenkor felmerülnek olyan kérdések is, hogy akkor ezeken a napokon miért nem ingyenes a budapesti tömegközlekedés. Ez nem olyan egyszerű kérdés - mondta Tarlós István, hozzátéve: a szmogriadót a főpolgármesternek kell elrendelnie, az ingyenességről már nem neki egyedül, hanem a Fővárosi Közgyűlésnek kellene dönteni. A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy ilyenkor nem lehet ingyenesen utazni a MÁV és a Volán járatain sem, tehát nem feltétlenül alátámasztható ez az ingyenesség sem.

Kiemelte azt is, hogy az intézkedést törvény szabályozza, és ilyenkor, szmog esetén sok ember egészsége forog kockán.
Tarlós István azt mondta, hogy talán - az előrejelzések alapján - csütörtökön már enyhíteni lehet az intézkedéseken.

A Főpolgármesteri Hivatal vasárnap éjszaka azt közölte, hogy hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek a forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4 szerepel, vagy amelyek a forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Szerző

Veszélyes a levegő az ország nagy részén

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet. A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nem várható, hogy javulna a levegő minősége, mivel a héten is többfelé várható tartós köd, és csak néhol élénkülhet meg a szél.

Az OKK térképén hétfőn az ország keleti felében, a középső területeken, s néhol a Dunántúlon is - összesen húsz települést (köztük a fővárost) jelöltek a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

A légszennyezettség mértéke a nyugati országrészben is csak némileg alacsonyabb. Itt is hét település - Pécs, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém, Sopron, Szombathely és Szengotthárd - levegőjét minősítették egészségtelennek. Emellett Ajkán is kifogásolt a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az elmúlt napokban több településen - a fővárosban, Miskolcon, Nyíregyházán és Salgótarjánban - is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szálló por tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak.

Szerző