Előfizetés

Átvették a hatóságok Malina Hedvig ügyét

Hivatalosan is átvette Magyarország a 2006-ban megvert, majd hamis tanúzással megvádolt volt diáklány, az időközben magyar állampolgárrá lett Malina Hedvig ügyét Szlovákiától. Malina Hedvig még tavaly februárban kérvényezte az ügyében eljáró Nyitrai Járási Bíróságnál, hogy ügyét magyarországi bíróságnak adják át. 

A kérvényre márciusban bólintott rá az igazságügyi minisztere. Ahhoz azonban, hogy az ügy áthelyezése hivatalossá váljon, még a magyar hatóságoknak is jóvá kellett hagyniuk. „Jelenleg annak lehetőségét vizsgáljuk, hogy milyen módon adjuk át az ügy iratait és bizonyítékanyagát a magyar félnek" - mondta a szlovák szaktárca szóvivője a Sme pozsonyi lapnak. A lap szerint annak hivatalos átadását követően az ügy a győri ügyészséghez kerül, amely két döntést hozhat: a bizonyítékok hiányára hivatkozva (az ügy tíz éve során a tárgyi bizonyítékok egy része megsemmisült) leállítja a bűnvádi eljárást, vagy kiadja egy illetékes helyi bíróságnak, amely újraindítja az egész bizonyítási eljárást.

A nő ellen - akit vallomása szerint Nyitrán 2006-ban még diáklányként azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, mert a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta. Az ügyben hamis tanúzás miatt 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség Malina Hedvig ellen, aki 2013-ban felvette a magyar állampolgárságot, majd Szlovákiából Magyarországra költözött. Miután az eljárást Magyarország hivatalosan is átvette, a szlovák hatóságok abban nem illetékesek többé, ez pedig a több mint tíz éve húzódó ügy belátható időn belüli lezárását jelentheti.

Feladta sajtópereit Rogán ügyvédje

Elállt a helyreigazítási perektől a Rogán Antal bizalmas ügyvédjeként emlegetett Kertész Balázs, miután több keresetét is elutasította a bíróság - számolt be az Index.

A portál tavaly hosszú cikkben mutatta be a jogász és a propagandaminiszter viszonyát, Kertészről a K&H-ügy nyomozati anyagának egyik dokumentumában az áll, hogy "ő intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit". Ezt követően az ügyvéd pert indított az Index és a cikket szemléző lapok ellen. A szokásos sajtó-helyreigazításoktól eltérően egyáltalán nem a kemény állításokba (nevek, számok, időpontok, összefüggések, konkrétumok) kötöttek bele, hanem például abba, hogy Kertész nem nevezhető "fantomnak", és nem Rogán sötét oldala, és azt sem tartották igaznak, hogy az ügyvéd nem reagál megkeresésekre, így nem nevezhető "láthatatlannak" sem. Kertész a hvg.hu elleni pert az összes helyreigazítási pontban elveszítette, majd ezt követően a 24.hu és a 444.hu elleni keresetét is elutasította a bíróság első fokon, véleménynek, nem pedig tényállításnak minősítve a kifogásolt pontokat, amelyeket így nem is lehet helyreigazíttatni. A sorozatos vereségek után Kertészék a többi keresetüket visszavonták.

Bízik magában a Momentum

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.01.24. 06:04
Csak gyűlnek, gyűlnek az aláírások - Forrás: Momentum/Facebook
Szerdán eldőlhetnek a lehetséges 2024-es budapesti olimpia lehetséges helyszínei, a javaslatról a Fővárosi Közgyűlés tagjai döntenek. Az előterjesztés szerint a Kincsem Parkban ideiglenes öttusaközpontot alakítanának ki a játékok idejére, ahol a metró közelsége, valamint a nagy tér lehetőséget ad húszezres nézőtér kialakítására.

A területet állami cég tulajdona, ők az üzemeltetők is, ami megkönnyíti az ottani rendezést. A tervezetben az szerepel, hogy a mountainbike-versenyeket az eredetileg is tervezett helyszínen a Testvérhegyen tartsák meg, nem a Hármashatár-hegyen. Előbbi területen ugyanis a dokumentum szerint nagyobb lehetőség nyílik az utóhasznosításra.

Az olimpia rendezési jogáért kiírt pályázat három szakaszból áll – emlékeztet a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő anyag. Első körben Budapest az olimpiával kapcsolatos vízióját, a játékok megrendezéséről kialakított koncepcióját és stratégiáját 2016. február 16-án adta be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). A 2016. október 6-án benyújtott második kötet tartalmazta rendezéshez szükséges garanciákat, szervezeti, jogi kereteket és a helyszíntervek módosításait. A február 3-ig benyújtandó harmadik kötet témája az olimpiai játékok lebonyolítása, a tapasztalatok és az örökség felsorolása, valamint a végleges helyszíntervek bemutatása.

Eközben a Momentum Mozgalom gyűjti az aláírásokat saját népszavazási kezdeményezéséhez. A kérdés, amelyről népszavazást írnának ki, a következő: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” Ezt a kérdést korábban más adta be, ám az elvérzett, ezért döntött úgy a mozgalom, hogy megpróbálják elfogadtatni a kezdeményezést, végül zöld utat kaptak a Fővárosi Választási Irodától. Facebook-oldalukon azt üzenték: „Egy olimpia hatalmas kiadást és korrupciós kockázatot jelentene az országnak. Stadionok helyett a közös jövőnket kellene építenünk.”

Hajnal Miklós szerint nem akarták, hogy a kormány beadja a kérdést, majd az aláírásgyűjtés megkezdését elhúzza szeptemberig, amikor a NOB dönt a 2024-es olimpia helyszínéről. Meghekkelve ezzel bármilyen más népszavazási kezdeményezést. A Momentum elnökségi tagja lapunknak nem tagadta, miután a szervezetnek jelenleg 140 tagja van, gondolkodtak azon, szabad-e elindítani az akciót. Öt nap alatt csak ők 40 ezer aláírást gyűjtöttek, ám a NOlimpiához már eddig is sokkal többen csatlakoztak, mert gyűjtenek ellenzéki pártok, közöttük a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, illetve az aktivisták postán is küldenek szignókkal ellátott íveket.

„Bízunk abban, hogy ez a csoda nem három napig, hanem tovább tart” – fogalmazott Hajnal Miklós. A Momentum úgy számol, hogy meg lesz a fővárosi népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírás. Ha mégsem, hitük szerint az akcióból a NOB számára akkor is kiderül, hogy Budapesten sokan nem akarnak 2024-ben olimpiát. Szkeptikusak, nem szeretnék, hogy a kormány még többet költsön tanulmányokra, illetve a rendezésre, pedig a pénznek bőven lenne másutt helye. Ha a NOB számára ez világossá válik, most nem a magyar főváros nyeri a pályázatot. A mozgalom vezetői nem estek kétségbe attól, hogy a kormány propagandagépezete beindult ellenük. Annál is inkább, mert ezzel a mozgalom ismertségét növelik.

A Momentum a NOlimpia kampány után országjárásra indul, mert állítják, a programjukra sokan kíváncsiak.