Felmérés - Több mint 850 réti- és parlagi sast számoltak a megfigyelők

Publikálás dátuma
2017.01.24. 17:26
Illusztráció - Fotó: Tomm Pennington/Getty Images
Idén több mint 550 rétisast, illetve 300-nál is több parlagi sast számoltak a megfigyelők a január 13. és 15. között rendezett, Országos Sasszinkron elnevezésű program során.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Magyarországon telelő sasok éves számlálását - áll az egyesület közleményében.  A megfigyelés során a réti- és parlagi sasok mellett három szirti sast és két fekete sast, valamint további tizenkét ragadozómadár-faj mintegy 6100 példányát is megfigyelték a szakemberek. Vörös kányából kilencet, kékes rétihéjából több mint hatszázat, barna rétihéjából 365-öt, karvalyból 170-et, héjából 32-t, egerészölyvből több mint négyezret, gatyás ölyvből csaknem kétszázat, pusztai ölyvből kettőt, vörös vércséből hétszáznál is többet, kerecsensólyomból harmincat, vándorsólyomból több mint harmincat, kis sólyomból pedig 15-öt számoltak. 

 A nappali ragadozó madarak mellett baglyokat és ragadozó életmódú énekesmadarakat is rögzítettek a felmérők, sőt néhány régióban a túzokokat is számba vették. Az idei sasszinkron hétvégéjének időjárása és a terepi viszonyok megnehezítették jó néhány olyan terület megközelítését, amelyeken a korábbi években végeztek felmérést, ezért csökkent kis mértékben a felmért terület nagysága az előző évihez képest. 

Az egy időben történő megfigyeléseken idén 357-en vettek részt országszerte, ők érintették az ország legjelentősebb ismert sastelelő-helyeit, ebből következően a lehető legpontosabb képet lehet alkotni az itt tartózkodó fajokról és ezek egyedszámáról. A felmérők a mostoha időjárási körülmények közepette összesen 15 637 négyzetkilométernyi területet figyeltek meg, ez az ország területének 17 százaléka.

Szerző

Jobban van Fagyi, a róka

Publikálás dátuma
2017.01.24. 06:17
Forrás: Facebook
A Rex Kutyaotthon Alapítvány IV. kerületi Állatszigetére szállították át hétfőn azt a rókát, akit még január 10-én találták meg a Népszigeti Hajójavító egyik stégjéhez fagyva - közölte Facebook-oldalán az újpesti Állatmentő Liga.

A szervezet közlése szerint a Fagyi névre elkeresztelt róka tavaszig marad az Állatszigeten. Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy az állat egyik lábát amputálni kell, erre végül nem került sor, már mind a négy lábát használni tudja.

A farka kétharmadát viszont le kellett vágni a súlyos fagysérülések miatt. Ám ez nem fogja megakadályozni abban, hogy visszatérjen a természetbe.

Szerző

Elpusztult a múlt héten mentett kis vaddisznó

Publikálás dátuma
2017.01.23. 15:43
Illusztráció/Thinkstock
Múlt héten egy legyengült, az éhségtől dülöngélő feltűnően kistermetű vaddisznóhoz riasztották a NOÉ Állatotthon munkatársait, feltételezhetően az apró termete is oka lehetett annak, hogy nehezen bírta az éhezést és a hideget. "Nincs túl jó bőrben" - írták a közösségi portálon megörökített történetben megmentői, akik Lilinek nevezték el, és igyekeztek mindent megtenni a felépüléséért, de nem jártak sikerrel, Lili elpusztult.  .

Szerző