Előfizetés

Usain Bolttól elvettek egy olimpiai aranyat

Publikálás dátuma
2017.01.26. 06:51
Fotó: Getty Images/Patrick Smith
Csapattársa doppingvétsége miatt fosztották meg egy olimpiai aranyéremtől Usain Boltot, a jamaicaiak csodafutóját. Tegnap jelentették be, hogy minden kétséget kizáróan kiderült: a 2008-as pekingi olimpián doppingolt Nesta Carter, a közép-amerikai ország most 31 esztendős sprintere.

Carter a pekingi vizsgálati eredmények újraelemzése során bukott meg, mintájában a stimulánsok közé tartozó metilhexaneamint találtak.

A sportoló tagja volt a Pekingben aranyat nyerő férfi 4x100-as váltónak – Usain Bolttal, Asafa Powell-lel és Michael Fraterrel egyetemben.

Mivel Carter doppingvétsége bebizonyosodott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság utólag kizárta a győztes jamaicai váltót, ezért a csapat tagjainak vissza kell szolgáltatniuk az aranyérmüket. Ez azt jelenti, hogy az időközben tripla triplázó (harmadik olimpiáján is megszerezte a három elsőséget – 100-on, 200-on, illetve 4x100-on –, így a pályán összesen kilenc ötkarikás bajnoki címet begyűjtő) Usain Bolt többé már csak nyolcszoros bajnoknak vallhatja magát.

Mocsai Lajos: Le kell vonni a tanulságokat

B.P.
Publikálás dátuma
2017.01.26. 06:50
Mocsai az egyetlen szövetségi kapitány, aki világbajnokságon érmes lett a férfi válogatottal FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Rangot jelent a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokságon megszerzett hetedik hely, ugyanakkor Mocsai Lajos szerint a tanulságokat is le kell vonni a magyar válogatott szereplése után. A szakember úgy véli, nem mindig a legjobb összeállításban szerepelt a csapat, és a váratlan taktikai húzásokra sem sikerült reagálni.

Először és eddig utoljára 1986-ban szerzett érmet világbajnokságon a magyar férfi válogatott (a második helyen végzett), a szövetségi kapitánya annak az együttesnek Mocsai Lajos volt.

„Azóta rengeteget változtak az erőviszonyok a sportágban – mondta lapunknak a szakember. – A női kézilabdában azt szoktuk mondani, hogy nagy szó bekerülni a legjobb hat közé, a férfiaknál kiegyensúlyozottabb a mezőny, több az egyforma képességű együttes, a hetedik hely megszerzése nagyon szép eredmény. A mostani válogatott a 2012-es londoni olimpián negyedik helyen végzett csapatra épül (amelynek Mocsai volt a szakvezetője – a szerk.), amely kiegészült tehetséges fiatalokkal, tehát szemmel látható az előrelépés, nagyon jól összeértek a tehetséges fiatalok és a rutinos, sok nagy csatát megélt játékosok.”

A magyar válogatott a csoportból két győzelemmel és három vereséggel jutott tovább, a világbajnokságot pedig három sikerrel és négy elveszített mérkőzéssel zárta.

„Hallottuk, hogy jól sikerült a felkészülés, de túl rövid volt, van lehetőség a több közös munkára, és ez mindenképpen indokolt is, a női válogatottnál is létezik szezon közben összetartás, ugyanez megoldható a férfiaknál is – vélekedett Mocsai. – Szerkezetileg fejleszteni kell a válogatottat, a sorozatmeccseken nagyon fontos a terhek megfelelő elosztása, a svéd, norvég, francia szélsők meccsenként átlagosan 8-10 gólt szereznek, nálunk négy beállós volt a keretben, igazi balszélsőt nem vittünk a vb-re. Hátrányt jelentett az is, hogy a Veszprém és a Szeged keretében minden posztra két vagy három egyforma képességű klasszis áll rendelkezésre, ezért a válogatott játékosai is ahhoz szoktak hozzá, hogy mérkőzés közben több pihenőidejük van. A nemzeti együttesben csak a gyengébb ellenfelekkel szemben van lehetőség a rotációra, érdemes megnézni a francia-svéd negyeddöntőt, a hazaiak a 27. percben cseréltek először, és náluk nem voltak sorcserék. Általános rólunk az a nemzetközi vélekedés, hogy képesek vagyunk egy-egy bravúros teljesítményre, de a sorozatterhelést nem bírjuk, és ezt igazolta a világbajnokság is.”

A nyolcaddöntőben a magyar együttes a vb egyik legnagyobb meglepetését okozta az olimpiai bajnok dánok legyőzésével.

„Ez bravúros teljesítmény volt, igaz, kellett hozzá az ellenfél elhibázott felkészülése is, a dánok olyan védekezést választottak, ami tökéletesen megfelelt nekünk, és ez nagyon rosszul hangzik ugyan, de ettől még igaz, a mérkőzés előtti napon történt veronai tragikus buszbaleset is rengeteg plusz energiát adott a csapatnak, egy ilyen, egész országot megrázó tragédiának ugyanis van olyan pszichés hatása, amely megduplázza az energiát, tovább növeli a motivációt, a bizonyítási vágyat – hangsúlyozta Mocsai. – A dánok ellen eredményes volt a hosszú átadások megakadályozása, támadásban pedig jól használtuk ki a hibáikat. A norvégok ellen ez már nem működött, a három belső játékosuk olyan gyorsan járatta a labdát, hogy nem tudtuk lekövetni őket. Ezen kívül tudatosan beszorították a védőinket középre, a széleket alig használták, ezzel a szélső védőinket kivették a mérkőzésből. A megszokottól eltérő játékra nem tudtunk reagálni, egyébként ezért veszítettünk a fehéroroszok ellen is a csoportban. A megtanult játékrendszereket jól alkalmazzuk, de nincsenek válaszaink az ellenfél váratlan taktikai húzásaira.”

Nagy László az első csoportmérkőzésen, a németek ellen sérült meg, és a torna végéig sem épült fel teljesen.

„Laci természetesen alapembere a csapatnak, nem tudom, milyen fizikai állapotban volt, az látszott, hogy nem tökéletes a lába, az ő sérülése természetesen érzékeny veszteség, de a válogatott teljesítményét nem lehet egyetlen játékostól függővé tenni – jelentette ki a szakember. – Meccsen belül törekedni kell a legerősebb csapat megtalálására, nekünk ez többször nem sikerült. Fejleszteni kell a csapat speciális állóképességét, gondolkodásban is gyorsabbak nálunk a legjobbak, a játék is rendkívüli mértékben felgyorsult, ezt a tempót csak kevesen bírják tartani. Az akadémiákon a megnövekedett elvárásokra igyekszünk felkészíteni a legügyesebb játékosokat, rövid időn belül tehetségek jönnek ki ezekből a műhelyekből.”

A vb-n a dánok mellett szintén a nyolcaddöntőben búcsúztak az Európa-bajnok németek, az olimpiai negyedik – a későbbi győztes dánokkal szembeni elődöntőt hosszabbításban elbukó -lengyelek pedig még a csoportkörből sem jutottak tovább.

„Ez a világbajnokság nem kvalifikál másik tornára vagy versenyre, ezért kisebb a tétje, emiatt több válogatott is jelentősen átalakította a keretét, a lengyelek, németek is fiatalítottak a csapatukon, éles helyzetben teszteltek tehetséges, ám kevesebb tapasztalattal rendelkező játékosokat, nem szabad ebből messzemenő következtetéseket levonni – magyarázta Mocsai. – A lengyeleknél Talant Dujsebajev szövetségi kapitány megmondta, hogy a vb-t kísérletezésre szánja, a csapat eredményessége másodlagos.”

Egyetlen magyar vb-érem
Magyarország egyetlen érmet szerzett eddig a férfi világbajnokságok 1938 óta íródó történetében: 1986-ban a svájci vb-n végzett második helyen a magyar válogatott, a szövetségi kapitányt Mocsai Lajosnak hívták. Az együttes a fináléban Jugoszláviától szenvedett 24-22-es vereséget. A magyarok a csoportkörben Dániát 25-21-re, Svédországot 23-22-re, Algériát 23-19-re győzték le. A középdöntőben Izland ellen 21-20-ra, Romániával szemben 19-17-re nyert a csapat, Dél-Koreát pedig 34-28-ra múlta felül. Ezután következett a finálé a jugoszlávokkal.
A magyar csapat névsora: Bíró Imre, Bordás József, Debre Viktor, Fodor János, Gyurka János, dr. Hoffmann László, Horváth Gábor, Iváncsik Mihály, Kenyeres József, Kontra Zsolt, Kovács Mihály, Kovács Péter, Marosi László, Szabó László, Oross Tibor.

Korrupciós aranybánya lenne a budapesti olimpia

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2017.01.26. 06:02
Mizsér Attila, a 2024-es olimpiai pályázat sportigazgatója a budapesti rendezés mellett érvelt FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉMI
Ideiglenes öttusaközpont lesz a Kincsem Parkban, ha 2024-ben Budapest rendezheti meg az olimpiát. Erről tegnap döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az LMP-s Csárdi Antal javaslata, miszerint vonják vissza az olimpiai pályázatot, viszont elbukott. Jó hír viszont, hogy akik a szmogriadó miatt nem használhatják autójukat, azok ingyen villamosozhatnak, buszozhatnak a fővárosban - forgalmi engedéllyel.

Ha Budapest rendezi a 2024-es olimpiát, a Kincsem Parkban ideiglenes öttusaközpontot építenek, ahol a metró közelsége, valamint a nagy tér lehetőséget ad egy húszezres nézőtér kialakítására. A mountainbike versenyeket pedig az eredetileg is tervezett helyszínen, a Testvérhegyen tartanák meg, nem a Hármashatár-hegyen. A fővárosi közgyűlés tegnap 21 igen, 4 nem szavazat ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadta el a Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést. Emellett döntöttek más dokumentumokról is, amiket az olimpia megrendezésére pályázó városoknak február 3-áig kell benyújtani.

Népszavazás döntsön az olimpiáról - szorgalmazta a vitában a szocialista Horváth Csaba, aki az ülés előtt újságíróknak úgy fogalmazott, pártja a demokratikus elvekkel ellentétesnek tartja, hogy "egy szűk hatalmi elit" dönt a rendezésről. Ráadásul úgy, hogy az emberek nem ismerik a kockázatokat. "Mi nem olimpiaellenesek vagyunk, mi korrupcióellenesek vagyunk és népszavazás-pártiak" - fogalmazott, hozzátéve, az olimpia családonként 2 millió forint terhet jelentene a lakosságnak. Az ellenzéki politikus feltette a kérdést, ki garantálja, hogy az olimpiából nem egy korrupciós aranybánya lesz.Ahogy várható volt, a közgyűlés kormánypárti tagjai az olimpia mellett kampányoltak az ülésen, az ellenzék pedig ellene. Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó, a 2024-es olimpiai pályázat sportigazgatója a testület előtt úgy fogalmazott: "a politika általában megoszt, szétszakít és gyengíti a közösséget, az olimpia és a sport általában összeköt, egységbe olvaszt és erősíti a közösségeket". Szerinte a játékok rendezői jól járnak, hiszen jönnek a befektetők.

Mizsér Attila, a 2024-es olimpiai pályázat sportigazgatója a budapesti rendezés mellett érvelt FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉMI

Mizsér Attila, a 2024-es olimpiai pályázat sportigazgatója a budapesti rendezés mellett érvelt FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉMI

Magyarország csődbe menne az olimpia megrendezésével - erről már a DK-s Gy. Németh Erzsébet beszélt az ülés előtt. Pártja továbbra sem támogatja a rendezést, az erre szánt pénzeket inkább az oktatásra és az egészségügyre költenék. A közgyűlésen azzal érvelt, az ország és a főváros nincs készen az olimpiarendezésre. Az LMP-s Csárdi Antal szerint az olimpiának még nincs realitása, hiszen a 3-as metró teljes akadálymentesítéssel egybekötött felújítására sincs pénz egyelőre.

A főpolgármester megismételte, ha a főváros megkapná a rendezés jogát, akkor olyan beruházások is megvalósulhatnának, amelyek csak sokkal később vagy soha. A budapesti olimpiát ellenzők Tarlós szerint félrevezetik a fővárosiakat, a rendezés költségeit ugyanis nem egyedül a városnak és az országnak kellene fedezni, jelentős pénzeket ad erre a NOB és szponzorok is lesznek. A NOlimpia kezdeményezést támogató ellenzéki politikusoknak a főpolgármester azt üzente, népszavazást akkor kellett volna kiírni, amikor másfél évvel ezelőtt szavaztak az olimpiai pályázati szándék benyújtásáról. (Amikor 2015-ben Horváth Csaba kezdeményezte a referendumot, Tarlós még korainak tartotta azt - a szerk.)

Csárdi a közgyűlésnek azt javasolta, a főváros vonja vissza az olimpiai pályázatot, amit a testület 5 igen és 22 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elutasított. A Reflektor.blog közzétette, hogy a fideszes városatyák mellett elutasította a kezdeményezést Gajda Péter, a XIX. kerületi szocialista polgármestere, Hajdu László XV. kerületi DK-s polgármester, továbbá a civil jelölt Geiger Ferenc és Szabados Ákos. Horváth Csaba illetve Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd társelnöke tartózkodott. Állítólag azért, mert mindketten a népszavazást támogatják.

Miután tegnap reggel is több ellenzéki várospolitikus sürgette, hogy hozzák nyilvánosságra a 4-es metró építéséről készült OLAF-jelentést, mert addig senki nem tudhatja, hogy a kormány állításai tényeken alapulnak-e, Tarlós a testület előtt ismét azt állította, 2010 után egyetlen szabálytalanságot fedezett fel az Európai Csalás Elleni Hivatal, ám az nem bűncselekmény. Ahogy korábban, most is kezdeményezi, hogy minél hamarabb hozzák nyilvánosságra a jelentést. Horváth szerint ez közös érdek, az ügyben a végső igazság pedig várhatóan a bíróságon derül majd ki. Gy. Németh Erzsébet szintén helyeselné, ha az OLAF megállapításai nyilvánosságra kerülnének. A főpolgármester, aki már látta a jelentést, erre úgy reagált, Horváth nyugodtan várhatja, hogy nyilvánosságra hozzák a jelentést, de a DK-s politikusról sem feltételezi, hogy része lett volna törvénytelenségben.

Jó hír, hogy a szmogriadó idejére a forgalomból kitiltott autók tulajdonosai tegnap délután óta ingyen utazhatnak a BKV-val. Erről is a közgyűlés határozott. A főpolgármester saját bevallása szerint azért javasolta ezt, hogy a legrászorultabbaknak segítsenek, nem híve ugyanis annak, hogy a legjobb környezetvédelmi besorolású, vagyis általában újabb és drágább autók tulajdonosai is ingyen használhassák a tömegközlekedést. Tegnap reggel óta Budapest közigazgatási területén tilos olyan gépjárművel közlekedni, aminek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy a forgalmi engedély nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. A fejlesztési tárca később elrendelte, ezen autósok forgalmi engedélyük felmutatásával a szmogriadó visszavonásáig a fővárosban a BHÉV, a MÁV-START és a Volánbusz állami megrendelésű elővárosi járatain is ingyen utazhassanak.

Párhuzamosan gyűjt aláírást a DK
Önálló aláírásgyűjtésbe kezdett az olimpia ügyében a DK. A kettősmérce.blog vette észre, hogy az ellenzéki párt Facebook-oldalán posztolt egy linket, ahol alá lehet írni az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezést. A kérdés ugyanaz, mint a Momentum Mozgalomé, ám ha valaki itt csatlakozik, azzal csak saját adatait bocsátja a DK rendelkezésére. A népszavazást kezdeményező íveket ugyanis interneten nem lehet aláírni. Többen azzal vádolják a pártot, megtéveszti az olimpia ellenzőit és beleköp a kezdeményezők levesébe.
A közösségi oldalon a budapesti lakcímmel rendelkezőket a DK arra buzdítja, írják alá az utcán is az íveket. Azok, akik nem rendelkeznek budapesti lakcímmel, itt online-aláírásukkal fejezhetik ki szimpátiájukat az ügy mellett. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője lapunknak állította, senkit nem akarnak megtéveszteni, hiszen az utcai ívek aláírására is biztatnak, a személyes adatok kezelésére joguk van, az internetes aláírásgyűjtési akcióhoz pedig hivatalosan kértek és kaptak engedélyt.


Korrupciós listát követel Szanyi

Bár a kormány ígéretet tett rá, a mai napig nem hozta nyilvánosságra a 4-es metró beruházása ügyében készített OLAF jelentést, így semmi nem támasztja alá Lázár János szavait, miszerint a korrupciós ügy teljes egészében a 2010 előtti ország-, illetve városvezetéshez köthető. Erre Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője figyelmeztetett. Bejelentette, az OLAF főigazgatójától azt kérte, adják ki a hivatal által vizsgált magyar korrupciós ügyek listáját. Emlékeztetett, az OLAF szerint 2015-ben 17 esetben indítottak vizsgálatot uniós pénzekkel való visszaélések miatt Magyarországon, ebből 14 alkalommal fogalmazott meg ajánlást a magyar hatóságok felé, mivel maga a vádemelés már nem tartozik a hatáskörébe.

Jávor Benedek levélben fordult a 4-es metró beruházással érintett összes magyar hatóság vezetőjéhez, hogy hozzák nyilvánosságra az OLAF-jelentést. A Párbeszéd EP-képviselője azután fordult a hatóságokhoz, hogy megkapta Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatójának válaszát, amelyből kiderült, a magyar hatóságok dönthetnek a jelentés nyilvánosságra hozataláról.

Polt Péter szerint 2011 óta a 4-es metró-ügyön túl mindössze négy pályázattal kapcsolatban emeltek vádat az uniós pénzekkel való visszaélés gyanúja miatt. Öt további ügyben bár indult nyomozás, a vádemelésig nem jutottak el, közölte a legfőbb ügyész. Emellett 19 ügyben folyik még nyomozás, de erről nem adnak ki adatokat.

Lukács György helyett Szent István

Lebontják Lukács György filozófus, politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkban, ahol helyet kap majd egy az államalapító Szent István királyról készült alkotás. Ezt a jobbikos Tokody Marcell kezdeményezésére szavazta meg a testület.