Előfizetés

Gumilövedékes fegyverrel lőnék a migránsokat

Lecsaptak a német hatóságok azokra a németekre, akik éles lőfegyvereket vagy gumilövedékes fegyvereket vettek. Német sajtóhírek szerint legalább 42 lőfegyvert adtak el csak német állampolgároknak egy cég weblapjáról. A magyar céget egy szélsőjobboldalinak tartott német férfi jegyeztette be, a webáruház honlapját azonban orosz vagy orosznak álcázott ír honlapról üzemeltetik - írta meg a Magyar idők.

Egy orosz domaincímről egy .com-os oldalra navigáló hirdetésben többféle gumilövedékes fegyver vásárolható a „Migrantenschreck” - vagyis „migránsrémisztő” - nevű német nyelvű webáruházból. A videókkal is ellátott hirdetési oldal durva felvételekkel illusztrálva mutatja be, hogyan lehet „harcképtelenné” tenni a feltételezésekben szereplő migráns támadókat.

Ami megdöbbentő: a nyílt uszítással termékeit forgalmazó cég – a honlapja és a hazai cégbíróság adatai szerint – magyar bejegyzésű. Német-Magyar Kereskedelmi és Értékesítési Kft. néven működik, 3 milliós törzstőkével, székhelye az I. kerületi Batthyány utca 4. szám alatt található. Tulajdonosa az Európa-szerte ismert szélsőjobboldali „aktivista”, Mario Rönsch.

A Népszava igyekezett megtudni, a hatóságok látókörébe került-e már az uszító hirdetési honlap, a webáruház, illetve annak tulajdonosa. Informálisan annyit tudtunk meg, hogy elvileg nem ütközik törvénybe a cselekedete, ugyanis a gumilövedékes fegyverek kereskedelme és otthon tartása a magyar jogszabályok szerint megengedett. Ha a hatóságokhoz feljelentés érkezik, kivizsgálják az ügyet, saját hatáskörben azonban nem látják okát az eljárás megindításának.

A Népszava megpróbálta felvenni a kapcsolatot a migránsgyűlölő cégvezetővel, illetve a kft.-vel, de nem jártunk sikerrel.

Trump és Theresa May megerősítette a NATO melletti elkötelezettségét

egerősítette,a NATO melletti elkötelezettségét az amerikai elnök és a brit kormányfő. Donald Trump és Theresa May Washingtonban folytatott tárgyalásokat pénteken a NATO és Oroszország témaköre mellett a terroizmus elleni küzdelemről és a kétoldalú kapcsolatokról. 

A Fehér Házban tartott, mintegy egyórás megbeszélés utáni közös sajtóértekezletén Trump és May mindenekelőtt az atlani szövetség melletti elkötelezettséget emelte ki.  Trump - miután köszöntötte első, legmagasabb rangú külföldi vendégét - leszögezte: "ma az Egyesült Államok megújítja mély kötődését" Nagy-Britanniához. Elmondta, hogy a megbeszélésen a két ország politikai, katonai, pénzügyi és kulturális kapcsolatait vitatták meg. Hangsúlyozta, hogy Washington nemcsak megújítani, hanem elmélyíteni is szeretné viszonyát Londonnal, s a jövőben szoros együttműködésre törekszik az Egyesült Királysággal.

Theresa May bejelentette: II. Erzsébet királynő hivatalos látogatásra hívta meg az amerikai elnököt és a first ladyt, és a meghívást Donald Trump el is fogadta. Hangsúlyozta, hogy országa és az Egyesült Államok egységes a NATO iránti elkötelezettségében, s ezt az elkötelezettséget Donald Trump a találkozón meg is erősítette. May utalt arra, hogy a megbeszéléseken szóba került a terrorizmus, kivált az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem, s fontosnak nevezte, hogy a terroristák ellen a kibertérben is felvegyék a harcot. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság szerint a NATO-t megfelelően fel kell szerelni e kiberháború megvívásához.

Donald Trump beszélt az Oroszországhoz fűződő viszonyról, kifejtve, hogy "ha sikerülne jó viszonyt kialakítani Oroszországgal, azt "Kína pozitívan fogadná". Ugyanakkor a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szombaton folytatandó telefonbeszélgetését és az Oroszország elleni szankciókról kialakított álláspontját firtató kérdésre csak annyit mondott: még túl korai megvitatni a szankciók ügyét.

Theresa May ezzel szemben nagyon határozottan állást foglalt a szankciók fenntartása mellett mindaddig, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki egyezményben rögzített kötelezettségeket. May fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy van olyan, hogy nem ért egyet Trump elnökkel, de "a különleges viszony azt jelenti, hogy a vita nyílt és őszinte". De leszögezte azt is: az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok sok területen egyetért egymással.

A brit kormányfő elhárította azokat a kérdéseket, amelyek az amerikai-mexikói határon építendő falra vonatkoztak, mondván, ez az Egyesül Államok és Mexikó ügye. Trump azonban - aki pénteken reggel hosszas, csaknem egyórás telefonbeszélgetést folytatott a mexikói elnökkel - válaszolt a kérdésre, s úgy fogalmazott: "nagyon erőteljes voltam Mexikóval", és hozzátette, hogy kereskedelmi ügyekben Mexikó "többé nem ver péppé bennünket". De leszögezte azt is, hogy folytatni kívánja a tárgyalásokat Mexikóval.

Szintén kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szerinte a kínzásos vallatási módszerek hasznosak, de ezt az egész ügyet majd a védelmi miniszterre bízza. Ismeretes, hogy James Mattis védelmi miniszter ellenzi a kínzást.

Kiderült, mikor költözik a kormány a budai Várba

Publikálás dátuma
2017.01.27. 20:59
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Nem aktuálisak a minisztériumok Várba költözésével kapcsolatos kérdések, ugyanis a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium csupán 2018 decemberében teszi majd át székhelyét az első kerületbe - közölte az önkormányzat, miután a 24.hu arról érdeklődött, valóban 3 óra ingyenes parkolást kapnak-e a kerülettől a tárcák vendégei.

A Budavári Önkormányzat 2016-ban engedélyezte több mint 25, a Várnegyedben található intézménynek és vendéglátóhelynek, hogy díjmentesen biztosítsanak helyet az autóval érkező ügyfeleknek, vendégeknek - a rendeletet Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester terjesztette be. Ennek legnagyobb haszonélvezője Zsidai Roy étteremlánca, de a kerület szerint bármely szervezet, vállalkozás kaphat ingyen parkolást, ha kér.