Meghatóan emlékeznek meg a 20 éve elhunyt Diana hercegnőről

Publikálás dátuma
2017.01.29. 09:10
Az egyik utolsó családi fotó Dianáról, Harry és Vilmos hercegről. FOTÓ: EyesWideOpen/Getty Images
Szobrot állíttat két évtizede elhunyt néhai édesanyjának, Diana hercegnőnek két fia, Vilmos és  Harry herceg.

A Kensington-palota - Diana egykori, Vilmos és Harry jelenlegi londoni rezidenciája és hivatala - szombat este bejelentette, hogy a hercegnő halálának idei huszadik évfordulója alkalmából készülő szobor a palota parkjának nyilvánosan látogatható részén áll majd.

A szobrászt egy hattagú bizottság jelöli ki, amelynek tagja lesz Diana nővére, Lady Sarah McCorquodale, valamint Jamie Lowther-Pinkerton, Vilmos és Harry volt személyi titkára is.

Diana - Károly trónörökös első felesége - 1997. augusztus 31-én vesztette életét egy párizsi autószerencsétlenségben. Vilmos és Harry közös nyilatkozata szerint édesanyjuk halálának huszadik évfordulója megfelelő alkalmat nyújt arra, hogy szobor állításával emlékezzenek meg arról a pozitív hatásról, amelyet a néhai hercegnő élete és tevékenysége gyakorolt Nagy-Britanniára és az egész világra.

Harry és Vilmos herceg 2016-ban. FOTÓ:Chris Jackson/Getty Images

Harry és Vilmos herceg 2016-ban. FOTÓ:Chris Jackson/Getty Images

II. Erzsébet királynő - Vilmos és Harry nagymamája - a Kensington-palota közleménye szerint támogatja két unokája elhatározását.

Diana emlékére eddig egy nagyobb emlékmű készült, egy rendhagyó kivitelezésű szökőkút, amelyet a londoni Hyde Parkban építettek, és a királynő avatta fel 2004 nyarán. Ez az alkotás azonban nem nyerte el a brit sajtó és a közönség tetszését, ráadásul tervezési problémák miatt többször is át kellett alakítani.

Diana halálának idei huszadik évfordulójáról a hercegnő öccse, Lord Charles Spencer is megemlékezik, mégpedig emlékkiállítások sorával, amelyet a család ősi angliai birtokán, Althorpban rendeznek. Dianát a birtok tavának kis szigetén helyezték örök nyugalomra, sírját csak a legközelebbi hozzátartozók látogathatják.

Szerző

Új ügyvezető az RMDSZ-nél

Porcsalmi Bálintot választották a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnökévé szombaton, aki a január elején lemondott Kovács Pétert váltja a tisztségben.

Porcsalmi megválasztását Kelemen Hunor RMDSZ-elnök javasolta. A Marosvásárhelyen ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) küldötteinek kellett szavazniuk Kelemen javaslatáról. A szavazás eredményeként Porcsalmi Bálintot egyöntetűen választotta meg a testület.

Az ügyvezető elnöknek javasolt politikus a tanácskozás elején közölte, azt szeretné, ha a következő két évben az RMDSZ Románia legkorszerűbb politikai erejévé válna. Fontosnak nevezte az innovációt, egyik fő céljaként a felkészülést jelölte meg az RMDSZ májusi kongresszusára.

A 36 éves Porcsalmi Bálint Kolozsváron született, Zilahon végezte középiskolai tanulmányait, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett politológusi diplomát. Az elmúlt 17 évben az RMDSZ valamennyi választási kampányában részt vett előbb szervezőként, koordinátorként, az utóbbi években pedig tanácsadóként.

Az SZKT-ülés előtt  15. alkalommal kiosztották az RMDSZ Ezüstfenyő-díját, amelyet 29 romániai magyarnak ítéltek, valamint a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumnak, amelynek alapítása ügyében a román ügyészség nyomozást indított. A díjazottak között kultúra- és közösségszervezők, valamint színművészek vannak, akik a romániai magyar közösségért kifejtett munkájuk elismeréseként kapták meg az elismerést Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől.

A politikus az RMDSZ volt parlamenti képviselőit és szenátorait is díjazta, akik a tavalyi parlamenti választáson már nem indultak, így nem vállaltak újabb mandátumot. Közöttük van a szövetség több meghatározó politikusa, így Markó Béla volt RMDSZ-elnök, Kovács Péter volt ügyvezető elnök, valamint Borbély László, Kelemen Attila, Kerekes Károly, Markó Attila, Máté András képviselő.

Szerző
Témák
RMDSZ

Liptai Claudiára hiába várnak a rajongók?

Publikálás dátuma
2017.01.28. 14:39
Forrás: Facebook/Liptai Claudia hivatalos rajongói oldal
Liptai Claudiával hirdetnek egy talkshow-t, amiben többek olyan hírességek kaptak szerepet, mint Hadas Krisztina, Ábel Anita, Hajós András vagy Till Attila, ám korántsem biztos, hogy a TV2 immáron kétgyermekes sztárműsorvezetője csatlakozhat-e a műsorhoz - számolt be a hírről a Bors.

Liptai Claudia még egy kis időt kért tőlünk, hogy választ adjon, ott lesz vagy sem, hiszen az ő életét mostanság egy jelenleg 62 cm hosszú ifjú kis főnök irányítja, és még nem tudható, ő vajon mit szól ehhez az elfoglaltsághoz. Így a színlapot két verzióban készítettük el” - olvasható a  NőComment Facebook-oldalán.

Liptai Claudiának régi álma volt egy olyan műsor, ahol a nők úgy beszélgethetnek, mint annak idején a fonóban, kötetlenül, tabuk nélkül. Ez most meg is valósul, ám korántsem biztos, hogy ő is részt vehet benne, pár hónapos kisfia ugyanis most mindennél fontosabb, így könnyen lehet, hogy végül nem vállalja a szereplést.

A műsorvezető menedzs­mentje úgy nyilatkozott: "Claudiának megengedtük, hogy csak az előadás előtt pár nappal döntse el, ott lesz-e vagy sem. Így is csak néhány szabad hely van már, annak dacára, hogy nem lehet tudni, részt vesz rajta vagy sem. Claudia nemrég szült, egy kisbaba mindent felülír. A mi életünk nem állhat le, de megértjük, hogy az övé igen. A nézők is megértik. Így is sok izgalmas nő lesz és két zseniális férfi, Hajós és Tilla. Claudia pedig élvezze ki ezt a csodálatos időszakot" - nyilatkozott a színésznő menedzsere a lapnak. Claudia annyit üzent: azért lehet, hogy elenged a kisfőnök.

Szerző