Eszenyi Enikő kapta a Páger Antal-színészdíjat

Publikálás dátuma
2017.01.29. 18:30

Eszenyi Enikő kapta idén a Páger Antal-színészdíjat; a művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését Farkas Éva Erzsébet polgármestertől a Maros-parti városban, a Hagymaházban.

A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri - Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája - úgy döntött, hogy idén Eszenyi Enikő veheti át az elismerést, "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását.

Eszenyi Enikő a színészettel Debrecenben az agrártudományi egyetem irodalmi színpadán ismerkedett meg, a színművészetin Horvai István és Kapás Dezső osztályába került. Már a második év után a Vígszínházban végezte gyakorlatát, ahol együtt játszhatott mások mellett Páger Antallal is. Első nagy feladatát a Sándor Pál által rendezett Ragyogj, ragyogj csillagomban kapta, majd sok nagy klasszikus női szerep várt rá. A társulat gyorsan befogadta, hat év után 1989-ben megkapta a Ruttkai-díjat, amelyről a művészek mindig titkos szavazással döntenek.

Alig múlt harminc, amikor elkezdett rendezni, a Leonce és Lénát állította színpadra a Budapesti Kamaraszínházban, másodikként pedig már a West Side Story következett a Vígszínházban. Pozsonyban és Prágában bemutatott Shakespeare-rendezéseivel is komoly szakmai és közönségsikert aratott, 2009 őszén pedig már igazgatóként Othellót vitte színre a Vígszínházban. 

Huszonöt nagyjátékfilmben és legalább ennyi tévéfilmben szerepelt. Munkásságát Jászai- ás Kossuth-díjjal ismerték el, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét. Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt. A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit vehette át, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter, Cserhalmi György, Gáspár Sándor és Udvaros Dorottya részesült az elismerésben, tavaly pedig Csuja Imre kapta a díjat.

Szerző

2016 legjobb filmje lett a Kaliforniai álom

A hét Golden Globe-díjat elnyert és 14 Oscar-jelölést kapott Kaliforniai álom című filmet ítélte 2016 legjobb filmjének az Amerikai Producerek Céhe (PGA), amely szombat este tartotta díjátadó gáláját Los Angelesben.

 A Kaliforniai álom ezzel nagyot lépett előre afelé, hogy elnyerje a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, mivel az elmúlt 28 évben - amióta a céh odaítéli díjait - 19 alkalommal kapta meg a producerek által legjobbnak választott alkotás az amerikai filmakadémia díját is. A tavalyi év ugyan kivétel volt, akkor A nagy dobás című film nyerte el a producereknél a legjobb film díját, a filmakadémia azonban a Spotlight - Egy nyomozás részletei című filmet tartotta a legjobbnak.

A Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével készült musical olyan vetélytársakat előzött meg mint A régi város, a Holdfény, A számolás joga, vagy A fegyvertelen katona.  Az animációs filmek közül a Zootopia - Állati nagy balhé című film vitte el a pálmát, a dokumentumfilmek között az O.J.: Made in America című film nyert. A producerek a Netflix Stanger Things című alkotását tartottak 2016 legjobb televíziós drámájának, a legjobb tévésorozatnak a producerek szintén egy O.J.Simpson bűnügyéről készült minisorozatot, Az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügyet ítélték, amely múlt év őszén kilenc Emmy-díjat zsebelt be.

A gyermek programok közül a PBS Szezám utca című népszerű sorozata lett a nyertes.  A Beverly Hillsben szombat este megrendezett ünnepség, amelyen mások mellett részt vett Robert de Niro, Martin Scorsese, Dustin Hoffman, Casey Affleck, Amy Adams, Justin Timberlake, Jeff Bridges és Nicole Kidman az év első nagy filmes céh által rendezett díjátadója volt. Vasárnap este a színészek céhe (SAG), jövő hét végén a rendezők céhe (DGA) hirdeti ki díjait. Az Oscar-díjakat február 26-án adják át Hollywoodban.

Szerző

Búcsú John Hurttől

Publikálás dátuma
2017.01.29. 17:28
FOTÓ: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images
Hetvenhét éves korában öt nappal 77. születésnapja után meghalt John Hurt Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész.

John Hurt kezdetben képzőművészetet és festészetet tanult, de 1962-ben ösztöndíjat nyert a világ leghíresebb drámaiskolájába, a londoni Royal Academy of Dramatic Artba. Húszas évei közepén járt, amikor egy kis szerepet kapott a VIII. Henrik angol király és kancellárja, a vallási elöljáró Thomas More konfliktusát feldolgozó Egy ember az örökkévalóságnak című filmben. A film hatalmas siker lett, hat Oscar-díjat kapott, Hurt játékára pedig igencsak sokan felkapták fejüket. Igazán jelentős azokban a szerepekben volt, amelyekben hősöket, gonosztevőket játszott el. Sokak számára A nyolcadik utas: a Halál című Ridley Scott-klasszikus mellékszerepéből volt ismert: azt a fickót alakította, aki belehal a "szülésbe", amikor világra hozza a szörny ivadékát. Szerette és tudta is, hogyan kell eljátszani a társadalom megbélyegzettjeit, betegeit. Repertoárjában emlékezetes figura maradt Az elefántember című David Lynch rendezte film is, az elcsúfult Merrick megformálásáért 1981-ben Oscar-díjra jelölték, csakúgy, mint két évvel korábban az Éjféli expresszben nyújtott epizódszerepéért. 

Hurt sorra váltogatta a művészfilmes és a közönségfilmes alkotásokat, volt Aragon hangja a A Gyűrűk Ura hetvenes évekbeli animációs változatában, játszott a Harry Potter-filmek közül háromban, de szerepet vállalt a néhány hete több Oscar-jelölést bezsebelő Jackie című életrajzi drámában is. Ugyanakkor kedvence volt Jim Jarmuschnak, az amerikai független filmes szcéna nagy rendezőjének, aki három filmjébe hívta szerepelni. A királynő által lovaggá ütött, hasnyálmirigyrákban szenvedő művész forgatott Budapesten is, három évvel ezelőtt hosszú ideig dolgozott a Herkules című látványmoziban. 

Szerző