Gyurcsány: Putyin látogatása veszélyt jelent

 Gyurcsány Ferenc szerint aki ma az orosz elnökkel szövetkezik, az nem védi, hanem elárulja Magyarország érdekeit. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártalapítványa által létrehozott Új Köztársaságért Díj szerdai átadási ünnepségén egy budapesti szállodában úgy fogalmazott: amikor a magyar miniszterelnök azt a Vlagyimir Putyint fogadja, aki a "demokrácia óvatos keresője helyett az önkény embere lett", akkor valamennyi magyar érdekét sérti. A pártelnök azt is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az orosz elnök látogatása veszélyt jelent Magyarország számára.

A beiktatott amerikai elnökről beszélve pedig azt mondta, Donald Trump magatartásával nem a szabadság, a megbecsülés, a nyitottság értékeit, hanem ezek ellenkezőjét képviseli. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: megrettenéssel látja, hogy az amerikai és az orosz elnök "formálódó szövetsége" mintha éppen a szabadsággal szemben öltene testet. A magyar kormányfő pedig ennek a két elnöknek akar a szövetségese lenni - tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány által létrehozott díjat idén Haraszty István szobrász és Orsós János a Dzsaj Bhím buddhista közösség elnöke kapták.

A díjátadót megelőzően, még délelőtt, az Új Köztársaságért Alapítvány Kuratóriumának szervezésében Niedermüller Péter EP-képviselő és Kolber István, az alapítvány elnöke a fővárosi Széchenyi rakparton megkoszorúzta Bibó István szobrát.

Szerző

Busztragédia - Pénteken szállítják haza a holttesteket

Pénteken tudják hazaszállítani a veronai buszbaleset áldozatainak holttestét Budapestre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.  

A miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta: továbbra is két válságos állapotban lévő sérült van Veronában, ők mesterséges kómában vannak.

Az elhunytak hazaszállítását illetően az illetékes olasz önkormányzat elkezdte a halotti anyakönyvi kivonatok elkészítését, eddig hét készült el, és az ígéretek szerint csütörtökre az összes meglesz - közölte. Mint mondta, a milánói főkonzulátus megadta magyar és olasz nyelven is a hazaszállításra vonatkozó engedélyt. Csütörtök reggel indul útnak három autó Magyarországról, amely hazahozza a holttesteket. A járműveket konzul kíséri, a pénteki hazaszállítás továbbra is tartható, a holttesteket a budapesti Honvédkórház fogadja - tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a balesetben maradtak épen csomagok, ezek hazaszállításáról már egyeztettek az olasz hatóságokkal, és csütörtökön egy jármű indul a minisztériumból a csomagokért.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Szerző

Újabb gyanúsítás Horváth András ügyében

Publikálás dátuma
2017.02.01. 19:10

Az információs rendszer vagy adat megsértése vétségével Horváth András egykori revizor kollégáját is meggyanúsította a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A 2013-ban kirobbant áfacsalási ügyek feltárásával kapcsolatban idézték be őt is, majd ugyanúgy rabosították, mint Horváthot. Így a botrányt kirobbantó volt NAV-munkatárs ügyében már Horváth András és társa ellen nyomoznak - tudta meg a Népszava.

Erre most derült fény, amikor a hatóság elutasító határozatát kézbesítették Horváth András számára. Az iratból egyértelműen kiderült, hogy a nyomozó hatóság nem hajlandó kiadni azokat a nyilatkozatokat, amelyeket nagy valószínűséggel az egykori NAV-munkatárs közvetlen főnökei tehettek és amelyek alapján Horváth András feljelentését Tamásné Czinege Csilla aláírta, aki akkor a NAV Közép-Magyarországi Regionális igazgatóságát vezette, jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyi helyettes államtitkára.

Horváth András és ügyvédje panasszal kíván élni amiért a hatóság - a nyomozás érdekeire hivatkozva -, nem adta ki az általuk kért dokumentumokat, hiszen emiatt gyakorlatilag védekezni sem tudnak, hiszen nem ismerik pontosan mivel is vádolják a NAV volt munkatársát.

Horváth András a Népszavának elmondta, nem sokkal azt követően idézték be volt kollégáját, ahogyan neki január 19-én reggel 9 órakor meg kellett jelennie a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületében. Különösen felháborítónak tartja, hogy a revizort annak ellenére belerángatták ebbe az ügybe, hogy soha, semmilyen formában nem állt a nyilvánosság elé és igyekezett távol tartani magát a botránytól - hangsúlyozta lapunknak Horváth András.

"A kollégám, hozzám hasonlóan csak a munkáját végezte, mégis meggyanúsították és ez, valamint a rabosítás rendkívüli módon megviselte mind lelkileg, mind egészségileg" - tette hozzá az áfacsalások eltussolását feltáró Horváth András.

A két szakembert a 2013. januárja és októbere közötti adatlekérdezések miatt gyanúsították meg, amelyek nagyjából 300 olyan céggel, illetve két nagy céghálóval voltak kapcsolatban, amelyek áfacsalás gyanújában voltak érintve.

Horváth András végül azért állt a nyilvánosság elé a híressé vált "zöld dossziéval", mert hiába jelezte a főnökeinek a sok milliárdos áfacsalás gyanúját, nem történt semmilyen érdemi intézkedés. Ha csak az nem, hogy éppen a közérdekű bejelentőnél tartott házkutatást a nyomozó hatóság 2013-ban. Azóta néma csend volt az ügy körül, ezért is lepte meg a NAV volt munkatársát a januári idézés és persze az, hogy csalás feltáróit vegzálja a hatóság, nem azokat, akik el akarták tussolni.

Szerző