Előfizetés

Aggódnak a németek Trump miatt

Németországban a lakosság több mint háromnegyede elégedetlen Donald Trump amerikai elnök munkájával - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés. Aggodalmának adott hangot Joachim Gauck államfő is, aki szerint a több muzulmán ország állampolgáraira kivetett beutazási tilalom nem méltó az Egyesült Államok hagyományaihoz.

A Bild című lap megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a németek 77,6 százaléka elégedetlen Donald Trump munkájával, és csupán 12,8 százalék elégedett.

Pártok szerinti bontásban egyedül a szövetségi parlamenten (Bundestag-) kívüli, jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) híveinek többsége helyesli az új amerikai elnök tevékenységét, körükben 63,8 százalékos Donald Trump támogatottsága, és 65,1 százalékuk szeretné, hogy olyan személyiség irányítsa Németországot, mint a washingtoni kormány vezetője.

Az AfD-n kívül még a szociáldemokratáktól (SPD) balra álló, ellenzéki Baloldal táborában számottevő Trump támogatottsága, körükben 31,8 százalék szerint végzi jól a munkáját.

A német lakosság egészét tekintve 87,3 százalék nem szeretné, és csupán 11 százalék szeretné, hogy olyan politikus legyen a német kancellár, mint Donald Trump.

A bizonyos muszlim többségű országok polgárait érintő átmeneti beutazási tilalom elrendelése a németek 84,4 százaléka szerint rossz döntés. A jobboldali CDU/CSU pártszövetség, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek táborában rendre csaknem egyöntetű, 90 százalékon felüli a tilalom elutasítottsága, míg az AfD választóinak több mint kétharmada, 68,7 százaléka üdvözli a döntést - mutatta ki az Insa közvélemény-kutató cég felmérése.

"Nagyon megnyugtató, hogy a németek túlnyomó többsége elutasítja Trump politikáját és politikai stílusát" - értékelte az adatokat Sylke Tempel, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Amerika-szakértője.

Az AfD támogatóinak többsége és a Baloldal sok szavazója is nemcsak a fennálló rend elleni tiltakozást juttatja kifejezésre Donald Trump tevékenységének elismerésével, hanem azt is, hogy éppen olyan "totális rendszerváltást akarnak, amelyet az Egyesült Államokban Trump végrehajt, elfordulva a parlamenti demokráciától" - tette hozzá a tekintélyes kutatóintézet elemzője a Bildnek nyilatkozva.

Fenntartásokat jelzett Joachim Gauck német államfő is, aki egy csütörtöki lapinterjúban kiemelte, hogy a "megdöbbenéssel és aggodalommal" szemléli az Egyesült Államokban kibontakozott fejleményeket.

"Amerika sok embernek, így nekem is mindig a szabadság világítótornya volt, és biztos menedék a személyes és politikai remények számára", de a beutazási tilalom "ellentmond a vallástól vagy származástól függetlenül mindenkire érvényes egyenlőség, és a szabadság nagy álmának" - mondta a német szövetségi elnök a Madsack médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) adott interjúban.

Hozzátette: megérti, hogy sok amerikai polgár nem hajlandó beletörődni az elnök rendeletébe, és biztos abban, hogy az amerikaiak többsége nem engedi meg, hogy "országokat ennyire erőteljesen megváltoztassák".

A vitatott elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok hét, muzulmán többségű országból - Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből - azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztette a beutazást, Szíriából pedig határozatlan ideig nem fogad menekülteket, és 120 napra leállította teljes menekültprogramját. A 120 nap eltelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek, elsősorban a közel-keleti keresztények befogadása.

Putyin az ukrán vezetést okolja

 Az ukrán vezetést tette felelőssé a kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződéséért Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel csütörtökön Budapesten folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Ennek alátámasztására az orosz elnök több okot említett. Elsőként azt, hogy az ukrán vezetésnek - mint fogalmazott - pénzre van szüksége. Ezt a pénzt a nyugati országoktól igyekszik beszerezni, és ezért egy állítólagos agresszió áldozatként igyekszik feltüntetni magát.

Putyin hangsúlyozta azt is, hogy nézete szerint az ukrán gazdaság-, illetve szociális politika csődöt mondott. Ezért igyekszik elhallgattatni az egyre inkább teret nyerő ellenzéket, és erre ürügy a konfliktus kiélezése.

Az orosz elnök úgy vélte, hogy az ukrán vezetésnek nem áll érdekében a minszki megállapodásban foglaltak megvalósítása. Ezért keresi az ürügyet arra, hogy felmondhassa a megállapodást - fogalmazott Vlagyimir Putyin, aki szerint mindez hozzájárult a konfliktus fellángolásához.

Putyin kijelentette: arra számítanak, hogy a racionálisan gondolkozó erők Ukrajnában, illetve a világ más országaiban nem fogják hagyni, hogy ez a helyzet tovább éleződjön, ellenkezőleg rákényszerítik az ukrán vezetést a minszki megállapodás végrehajtására

Erdogan elszomorodott

Recep Tayyip Erdogan török elnök kikérte magának az iszlamista terror kifejezést, amelyet Angela Merkel német kancellár használt a közös sajtótájékoztatón csütörtökön Ankarában.

Erdogan reakciójában azt mondta, hogy az "iszlamista terror" kifejezés a muzulmánokat komolyan elszomorítja. Ezt a kifejezést "nem szabad használni", nem helyes, mert az iszlám és a terrorizmus nem egyeztethető össze. Az iszlám szó jelentése a béke - hangsúlyozta. Ha az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetre hivatkozva fogalmaznak így, az elszomorító - jelentette ki.
"Muzulmán köztársasági elnökként ezt a kifejezést soha nem tudom elfogadni" - fogalmazott a török államfő.

Angela Merkel ankarai látogatásának kiemelt témája a terrorizmus elleni együttműködés fejlesztése, de a német kancellár a július 15-i törökországi puccskísérlet fejleményeiről, a menekültkérdésről, a szíriai és az iraki helyzetről, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról is tárgyal a török fővárosban.