PISA-hatás? - Távozik egy helyettes államtitkár

Távozik posztjáról Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár – értesült több egymástól független forrásból a Magyar Nemzet.

Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is igényt tart a munkájára, és a tárca által az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézettől átvett feladatok megszervezéséért felelhet a jövőben. A matematika–fizika szakos tanár, illetve közoktatási vezető végzettségű Sipos Imre korábban a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium igazgatója volt, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ székesfehérvári tankerületét igazgatta. Az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkári pozícióját 2013-tól töltötte be.

A lap úgy értesült, Sipos Imre helyettes államtitkári pozíciójára március 1-jétől Maruzsa Zoltán érkezik, aki jelenleg az Emmi egyik legfontosabb oktatási háttérintézményének, az Oktatási Hivatalnak (OH) az elnöke. Maruzsa korábban már volt helyettes államtitkár a Fidesz–KDNP-kormány alatt, ám ekkor nem a köznevelésért felelt. 

A távozás okairól egyelőre nincsenek hírek. Az biztos, hogy a súlyos PISA-eredmények miatt egy jelentés kerül hamarosan a kormány elé.

További részleteket itt talál!

Szerző

Bőnyi rendőrgyilkosság - Győrköst kihoznák a börtönből

Megérkezett a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) győri regionális osztályához az id. Győrkös István szabadlábra helyezését kérő indítvány, amit pénteken továbbítottak a Győri Járásbíróság nyomozási bírójának, tudta meg a Magyar Idők.

Takács Zoltán ügyvéd azt mondta lapnak: a védelem álláspontja szerint az eddig eléjük tárt bizonyítékok nem igazolják, hogy az idős hungarista lőtte volna le a rendőrtisztet Bőnyben.

A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) egykori vezetője ellen hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt nyomoz a KNYF győri regionális osztálya. Az alapos gyanú szerint a közismert hungarista október 26-án illegálisan tartott Kalasnyikov gépkarabéllyal adott le több lövést Bőnyben, és megölte a hat társával házkutatásra érkező Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot.

A védő a szabadlábra helyezési indítvány elutasítására számít, de ügyfelével egyeztetve ennek ellenére beadta az iratot, mint mondta: szeretnék, ha a nyomozás jelenlegi állásában kialakított álláspontjuk szerepelne az iratokban. Mindenesetre a KNYF győri regionális osztálya továbbra is egyetlen gyanúsított, id. Győrkös István ellen nyomoz.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Szmogriadót rendeltek el Salgótarjánban

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el szombaton Salgótarjánban, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja csütörtökön és pénteken meghaladta a küszöbértéket - közölte a városháza.

Mint írják, csütörtökön 86, pénteken 144 mikrogramm/köbméter volt a mért érték. A tájékoztatási küszöbérték 75 mikrogramm/köbméter.

Fekete Zsolt (MSZP) polgármester arra kéri a salgótarjániakat, hogy mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe, és csak annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges.

Elrendelte a városvezető az avar és kerti hulladékok égetési tilalmát, az építési, bontási munkák szüneteltetését is, emellett fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását.

A meteorológiai előrejelzés szerint szombat este az eső hatására megindulhat a levegő tisztulása, majd a következő napokban többször várható csapadék és élénkebb légmozgás, ennek következtében pedig tartósan kitisztulhat a levegő.

Szerző