Előfizetés

NOlimpia - Hétvégéig százezer?

Publikálás dátuma
2017.02.04. 12:09
MTI Fotó: Bruzák Noémi
A zord téli időjárás és a város jégpályává alakulása egyaránt hátráltatta az olimpiaellenes népszavazáshoz aláírást gyűjtők dolgát, de amúgy is lelassult a momentumosok akciója. Új lendületet most a Kétfarkú Kutya Párt adhat az ügynek: utcán vannak a plakátjaik, és jönnek a performanszaik - írja a hvg.hu.

Félidejéhez érkezett az olimpiaellenes aláírásgyűjtés: a Momentum Mozgalom, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt számait egybevetve 83-86 ezer szignónál járhat a január 19-én startolt kezdeményezés. 

Ha a „második félidőben” is ilyen tempóban gyűlnének az aláírások, az elméletileg elég lehet ahhoz, hogy összejöjjön a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer. Az elmúlt napok tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a kezdeti „aláírásláz” (az első napon 10 ezer aláírás jött össze) kezd lecsengeni. Aki nagyon akarta, aláírta már, most azok következnének, akiket meg kéne győzni.

A momentumosok egyébként a kezdetek óta azt kommunikálják, hogy a biztos sikerhez nem 138 ezer, hanem 180-200 ezer aláírásra lesz szükségük. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az aláírások 20-25 százaléka (kb. 40-50 ezer db.) mindig érvénytelen.

Az LMP által gyűjtöttekkel együtt vasárnapra meg lehet az olimpiai népszavazást támogató 100 ezer aláírás. Ezt Fekete-Győr András mondta az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában, ahová a szerkesztők meghívták vitázni a főpolgármestert, a sportállamtitkárt, az olimpiát rendező irodát, a Magyar Olimpiai Bizottságot is, de ezek közül egyik sem vállalta a szereplést.

A témáról szóló cikket itt olvashatja!

"A Fidesz-kormánynak nem fontos a magyarok egészsége"

Az MSZ közleménye a rák világnapján.

A rák egyre több esetben megelőzhető és gyógyítható, ha időben diagnosztizálják és korszerű, hatékony gyógyszerekkel, kezeléssel gyógyítják. Magyarországon mégis évente több mint 30 ezer ember hal meg daganatos betegségekben, és ezzel a legrosszabb helyen állunk az Európai Unióban. Ez arról árulkodik, hogy a Fidesz-kormánynak nem fontos a magyar emberek egészsége.

Európa más országaiban nagy hangsúlyt kap a megelőzés, nálunk azonban még mindig késik a vastagbélrák szűrésének bevezetése, nem elég hatékony a méhnyakrák- és emlőszűrés, az ezért felelős tisztiorvosi hivatalt pedig most szünteti meg az Orbán-kormány.

A gyógyítás terén is katasztrofális a helyzet: a diagnózis felállítása elhúzódik, mert nincs pénz, nincs orvos, és a korszerű gyógyszerek is csak lassan válnak elérhetővé.

Ezek alapján kijelenthető: a Fidesz-kormány bűnösen hanyag hozzáállása jelentősen csökkenti a magyar rákos betegek gyógyulási, illetve túlélési esélyeit.

Az MSZP szerint több pénzt és nagyobb szakmai figyelmet kell kapnia a daganatos betegségek megelőzésének és kezelésének, ezt követeli elsősorban az emberség, de a gazdasági finanszírozási szempontok is. Mivel a Fidesz az elmúlt hét év alatt ellopta az egészségügyből a pénzt, csak a 2018-as kormányváltással lehet megállítani a tragikus helyzet további elburjánzását.

PISA-hatás? - Távozik egy helyettes államtitkár

Távozik posztjáról Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár – értesült több egymástól független forrásból a Magyar Nemzet.

Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is igényt tart a munkájára, és a tárca által az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézettől átvett feladatok megszervezéséért felelhet a jövőben. A matematika–fizika szakos tanár, illetve közoktatási vezető végzettségű Sipos Imre korábban a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium igazgatója volt, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ székesfehérvári tankerületét igazgatta. Az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkári pozícióját 2013-tól töltötte be.

A lap úgy értesült, Sipos Imre helyettes államtitkári pozíciójára március 1-jétől Maruzsa Zoltán érkezik, aki jelenleg az Emmi egyik legfontosabb oktatási háttérintézményének, az Oktatási Hivatalnak (OH) az elnöke. Maruzsa korábban már volt helyettes államtitkár a Fidesz–KDNP-kormány alatt, ám ekkor nem a köznevelésért felelt. 

A távozás okairól egyelőre nincsenek hírek. Az biztos, hogy a súlyos PISA-eredmények miatt egy jelentés kerül hamarosan a kormány elé.

További részleteket itt talál!