Pszichiátert ajánlott az ellenzéknek Gyurcsány

Publikálás dátuma
2017.02.05. 17:48
Nem egy a tábor és egy a zászló FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Ha érdemelt is büntetést – bár véleménye szerint nem -, akkor kitöltötte. Nem tartozik vádlóinak, csak önmagának, demokratikus meggyőződésének és hazájának. Ezt szombati évértékelőjén üzente ellenfeleinek Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke, aki Orbán Viktort beteg embernek nevezte, királycsinálót vizionált a baloldalon és néhány versenytársának pszichiátert ajánlott.

Politikai ellenfeleik és "némelyek a demokraták" közül már lassan egy évtizede meg akarják őt büntetni, börtönbe akarják csukni vagy egyszerűen csak kizárni a politikából. Ha érdemelt is büntetést – bár szerinte nem -, akkor azt kitöltötte, nem tartozik vádlóinak, csak önmagának, demokratikus meggyőződésének és a hazájának. Gyurcsány Ferenc szombaton megtartott 13. évértékelő beszédében nem csak a miniszterelnöknek, hanem a baloldali pártoknak is üzent, utóbbiakat cselszövéssel vádolta.

A baloldali ellenzéki pártok imamalomként ismételgetik, hogy össze kell fogni. „Van azonban valami, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni”: az MSZP, a Párbeszéd, az Együtt, valamint Botka László és egy kéretlen királycsináló invitálására titkos tárgyalásokat folytat. Gyurcsány nem tért ki arra, hogy ki a „királycsináló”, csak annyit árult el, hogy egy közíró. “Ez lenne a demokratikus ellenzék erkölcse?” – tette fel a kérdést a volt miniszterelnök. Szerinte félre kell tenni a korábbi sérelmeket. “Ellopják a hazánkat, kit érdekel, hogy kinek milyen sértődöttsége van? Budapesten már tízezer forintért lehet kapni remek pszichiátert, tessék elmenni hozzá” – tanácsolta.

"Mi távol vagyunk a cselszövéstől, titkos alkuktól. Nem így politizálunk. Ha így viselkedtek, előbb tesszük nélkületek rendbe az országot, mint ti nélkülünk" – üzente a baloldal vezetőinek. Világossá tette, Magyarország egyik vezetője volt, most is az, és marad is. Teszi a dolgát, vezeti a Demokratikus Koalíciót, amiből sikeres pártot fog csinálni. Akinek ez tetszik, az velük mehet, akinek nem, az járja a maga útját. Nem kér engedélyt ahhoz, hogy küzdjenek, mert "nincs alku, nincs mutyi, nincs megalkuvás" csak "a tisztesség ereje". Közölte, úgy érzi, tisztességesebb, jobb, őszintébb ellenfelei többségénél, jobban látja hazája érdekeit, jobban képviseli, mint ők. Azt is megüzente, "nagyon sok demokrata akar kormányváltást, a demokratikus létezés lényege, hogy nem egy a tábor és egy a zászló".

Gyurcsány szerint szétmállik az ország a jelenlegi vezetés kezében. „Te tetted ezt, Viktor!” - támadta a miniszterelnököt, aki szerinte nem vezető, hanem bűnöző és beteg ember, aki az országot is megbetegítette. A DK elnöke saját feladatának tartja, hogy Magyarországot meggyógyítsa, és eltávolítsa a tolvaj Fideszt és Orbán Viktort, mert aki lop, annak börtönben a helye. A tisztességes korrupció fából vaskarika, a politikusok nem arra kaptak megbízást, hogy lopjanak. "A Fidesz lop, a miniszterelnök tolvaj, mint pártársainak jelentős része". Gyurcsány szerint az nem hazafi, akinek jobban fáj Trianon sebe, mint a mai magyarok szenvedése. Azoké a magyaroké, akik éheznek és fáznak.

A jobboldalt elemezve kijelentette, hogy szerinte Antall József is szembeszállna a mostani Orbánnal, ahogy egykor Csurka Istvánnal is konfrontálódott. Annál is inkább, mert szerinte Orbán az új Csurka, a Fidesz az új MIÉP. Az egykori kormányfő elismerte ugyan, hogy a jobboldalnak valóban vannak jogos történelmi sérelmei, amelyek okozója a diktatórikus baloldal volt, de egyúttal hiányolta a nyugati országok modern konzervativizmusát hazánkban. A Jobbikról elmondta, le kell ugyan győzni Orbánt, de nem szabad a rosszat még rosszabbal lecserélni. Szerinte ugyanis a Jobbik az új hungarizmus eszméjét képviseli, nincs vele párbeszéd.

Az oktatásról szólva a Fidesz szemére vetette, hogy nekik nem keresztény emberek kellenek, hanem „elbutított, nem kérdező, a hatalmat szótlanul kiszolgáló embermassza”. Őt nem érdekli ki milyen vallású, csak az, hogy az iskolából kilépő gyerekek értsék a világot, s használják a modern technológia adta eszközöket, majd hozzátette, „de ezekkel nem lehet”. A volt miniszterelnök szólt arról is, bár Európában sok helyen van szegénység, a dolgozói szegénység szinte csak Magyarországon létezik, a "perverz, jobb módúaknak kedvező adók, évekig elmaradt fizetésemelések" miatt. "Ha van embertelenség és tisztességtelenség, akkor ez az" – fogalmazott. Megígérte, hogy a DK tisztességes jövedelmet biztosít majd mindenkinek, aki tisztességesen dolgozik. Arra emlékeztetett, Orbán szerint az idei a lázadás éve lesz, majd hozzátette: „Adná Isten! A DK pedig készen áll arra, hogy kormányozza az országot.”

Lengyel László: nincs összeesküvés
Rengetegen hívtak fel telefonon, írtak üzeneteket, hogy ki az a "közíró", akiről Gyurcsány Ferenc beszélt az évértékelőjén, aki a DK-t, de különösen Gyurcsány Ferencet próbálja kitolni bármilyen ellenzéki együttműködésből, a 2018 utáni Magyarország politikai térképéről - írta a Facebookon Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta, az MSZP, a Párbeszéd, az Együtt, valamint Botka László és egy önjelölt királycsináló a DK háta mögött szervezkedik. Akkor én most elárulom, ki ez: Lengyel Lászlóról van szó...
Meglepetéssel olvastam a DK közleményét és véleményét - mondta kérdésünkre Lengyel László. - Aligha valószínű, hogy független értelmiségiek irányítanák a magyar belpolitikát, erre sem módunk, sem eszközünk nincs. Természetesen örülök, hogy Botka László megjelent, mint az ellenzék jelöltje, nyilvánosan egy konferencián ősszel ebben támogattam. A DK tagjainak és választóinak érdeke, hogy az ellenzék közös jelöltjét támogassák, és ebben őket senki nem akadályozza, legkevésbé én. Ha nem Botka Lászlót kívánják, ez szívük joga. De nagyon örülnék, ha a demokratikus pártok és mozgalmak az MSZP-től az Együttig, a Kétfarkú Kutya Párttól az LMP-ig, a DK-tól a PM-ig, a Momentumtól ki tudja kiig, azon törnék a fejüket, hogy hogyan képesek a magyar társadalom érdekében egymással összefogni és nem összevissza beszélnének.
F. R.

Szerző

Meghalt Riskó Tibor

Életének 94. évében, vasárnap elhunyt Riskó Tibor orvos, a tüdő- és gerincgyógyászat kiemelkedő személyisége, a modern magyar gerincsebészet kialakítója, a magyar egészségügy kimagasló alakja - közölte a család.

Riskó Tibor 1923. július 4-én született, képzettségeit tekintve tüdőgyógyász, ortopédsebész, rehabilitációs szakorvos volt. Pályafutása során a kakasszéki gyógyintézet, majd az egykori Fodor József Tbc Gyógyintézet fiatal vezetőjeként megszervezte az extrapulmonális tbc-s betegek komplex országos ellátását.

Pályája következő szakaszában ortopédiai osztályt szervezett és vezetett az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben. Évekig ellátta az Országos Ortopédiai Intézet igazgatóhelyettesi feladatait, majd az Orvostovábbképző Egyetem tanszékvezető egyetemi tanáraként is tevékenykedett.

Szakmai pályáját az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet ortopédiai osztályának vezetőjeként fejezte be.
Nyugdíjba vonulása után a professzor emeritusok közé tartozott. Korszerűsítette, újjászervezte, irányította az Egészségügyi Főiskola gyógytornászképző szakát. A hazai és nemzetközi medikus- és szakorvosoktatásban való fáradhatatlan részvétel, ortopédiai tankönyv, számos könyvfejezet és 205 tudományos közlemény, kandidátusi és akadémiai doktori fokozatok minősítik tudományos és oktatói pályáját.

Szerző

A fiatalokra költené az olimpiára szánt pénzt az LMP

Az LMP a fiatalok továbbtanulására, munkához és lakhatáshoz jutására, valamint családalapításának támogatására költené az olimpia rendezésére szánt 3000 milliárd forintot - mondta az ellenzéki párt ifjúsági szakszóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté azt mondta: a kérdést úgy is fel lehet tenni: "olimpiát szeretnénk vagy unokákat".

Az LMP az utóbbi cél érdekében a következő tíz évben 1000 milliárd forintot fordítana arra, hogy 24 éves korig kitolja a családi pótlékot, amelynek összegét is megemelné - fejtette ki, hozzátéve, 200 milliárd forintból 100 ezer tanulónak eltörölnék a felsőoktatási tandíjat.

A szakszóvivő közlése szerint pártja újabb 1000 milliárd forintból 100 ezer bérlakást is építene, ezzel megduplázná a magyarországi állományt, emellett 500 milliárd forintból rendezné a közszféra béreit.

Kanász-Nagy Máté közölte: 250 milliárd forintot fordítanának munkahelyteremtésre, a maradék 50 milliárd forintból pedig bölcsődéket építenének 10 ezer új férőhely létrehozásával.

A szakszóvivő szerint a fenti lépésekkel meg lehetne oldani Magyarország egyik legnagyobb problémáját, a kivándorlást is, amelynek keretében jelenleg havonta 5-10 ezer fiatal hagyja el az országot.

Kanász-Nagy Máté kérdésre válaszolva azt mondta, az LMP vasárnapig több mint 15 ezer, az olimpiáról szóló népszavazást támogató aláírást gyűjtött össze, a céljuk összesen 30-35 ezer aláírás összegyűjtése.

Szerző
Témák
olimpia LMP