oktatás;tüntetés;Tanítanék Mozgalom;

Tanártüntetés: el akarnak minket takarítani

Minden eddiginél súlyosabb veszély fenyegeti a civil szférát, amely az utolsó, ami még betöltheti Magyarországon a fékek és ellensúlyok szerepét - véli a Tanítanék Mozgalom, amely demonstrációra hívta az ország jövőjéért aggódókat a Kossuth térre.

A hvg.hu beszámolója szerint az első felszólaló Törley Katalin volt, aki azt mondja, a kormány megtámadta a Tanítanékot és a Történelemtanárok egyesületét. "El akarnak minket takarítani, ahelyett hogy a havat takarítottál volna el" - utalt Németh Szilárd kijelentésére.

Majd Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét  szólították a színpadra, aki "pontosan tudja, milyen ha a kormány a civileket vegzálja". Ő azt gondolja, hogy azért politizálnak a civiliek, mert az "mindenkinek alapvető joga, ezáltal mennek előre a dolgok". 

A demonstráción szót kapott Szentesi Kálmán is, aki nyílt levélben kérte vissza befizetett adóját, mert szerinte az állam nem arra fordítja a közpénzt, amire kellene. "A jelen egy mocsárba mutat, ami néhány csókost leszámítva mindenkit elnyel majd" - kezdte a beszédét. Majd kifejtette, joga van állampolgárként elmondania, ha valami nem tetszik, ezért is írta meg a levelét a NAV-nak. Szerinte az adó befizetésének megtagadása a polgári engetlenség klasszikus formája.

A "vendégelőadók" után jöttek a Tanítanék képviselői. Pilz Olivér arra emlékeztetett, hogy több mint egy éve, Miskolcról indult el a tiltakozáshullám, majd felidézte ennek állomásait. Törley Katalin azt mindenképp nagy eredménynek tekinti, hogy a Tanítanék nyomán a közbeszéd fontos elemévé emelték az oktatás témáját. Ugyanakkor - mint mondja - az oktatás ezer szállal kötődik más társadalmi problémákhoz is.

Később Balog Zoltán került terítékre, szerintük a miniszter egyáltalán nem ért az oktatáshoz. Bemutatták a Tanítanék miniszterjelöltjét: egy élő, Csinos névre hallgató szamarat. Mint mondják a szamár legalább őszinte és romlatlan. Megkérdezték tőle, mit jelent az, hogy funkcionális analfabéta. Csinos nem válaszolt (nem úgy mint Balog Zoltán egy bizottsági ülésen, akinek lövése nem volt e fogalomról). "Legalább szamár hallgat".