Népszabadság;MÚOSZ;Tóth Károly;

2017-02-06 06:05:00

Nem állta a kritikát a MÚOSZ vezetője

Kivonult a filmkritikusok díjának átadó ünnepségéről Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) ügyvezető elnöke. Nem tetszett neki, hogy nyílt színen szembesítette korábbi nyilatkozatával Csákvári Géza, a felszámolt Népszabadság kulturális rovatának munkatársa.

Tavaly októberben nagy felháborodást váltott ki a napilap puccsszerű bezárása. A MÚOSZ vezetője azonban – tiltakozás helyett – arról értekezett, hogy „elsősorban gazdasági jellegűnek” tartja a döntést. A filmkritikusok díjátadóján Csákvári Géza – aki jelenleg a Klubrádió műsorvezetője – nem hagyta szó nélkül az esetet. Tóth Károly annál a résznél sértődött meg, amikor az előző évet értékelő Csákvári hangsúlyozta, hogy a Népszabadság kivégzése gondosan előkészített, politikai erők által irányított folyamat volt. Akadtak – mondta –, akik elhitték a nevetségesen átlátszó indokokat a gazdasági érdekekről. Sőt: még asszisztáltak is a hazugság terjesztéséhez. A Magyar Sajtó Házában (a díjátadót a MÚOSZ székházában tartották) fontos kimondani, hogy Tóth Károly, a MÚOSZ mostani elnöke is ebbe az érdekcsoportba tartozik – jelentette ki Csákvári. A Népszabadság megszüntetése kapcsán szerinte Tóthnak lehet magánvéleménye, ám – mivel ő egy újságírói érdekvédő szervezet vezetője – minimum tiltakoznia illett volna. Helyette érdekvédőként vállalhatatlan nyilatkozatokkal csorbította a legfontosabb magyar újságíró-szervezet amúgy sem túl acélos hírnevét.

Közben Tóth Károly elhagyta a helyiséget. Nem is tért vissza, pedig: ahogyan ő nyitotta meg a rendezvényt, úgy a záróbeszédet is neki kellett volna mondania. Csákvári Géza sok gratulációt kapott, közlése szerint főleg újságíró kollégáktól, de filmesektől, producerektől is. A MÚOSZ honlapja nem tett említést a közjátékról, az eseményről szóló tudósításban annak sincs nyoma, hogy Csákvári egyáltalán felszólalt a díjátadón.