Várostrom

Nagyszüleim generációja még unalmas hivatalnokvárosnak ismerte meg a budai Várat, olyan helynek, ahol reggel és este van csak mozgás, amikor rajokban rohanják meg, majd hagyják el a minisztériumokban szöszmötölő irodisták. Nagyszüleim kora óta azonban történt egy s más. Például az, hogy a Vár turistalátványossággá avanzsált, meg hogy az egymást váltó kormányok annyiszor csökkentették már a minisztériumi hivatalnoksereg létszámát, hogy lassan az óbudai amfiteátrumban sem férnének el, slihtolva.

Ezért aztán páratlanul jó ötletnek tűnik, hogy a hagyományőrzés jegyében a Várba költöztessék fel az irgalmatlan embertömeggel üzemelő belügyi és nemzetgazdasági tárcát, plusz a fél miniszterelnökséget. Aki utazott az utóbbi években a barlangok óvása végett rendszeresített várbusszal, az tudja, hogy ezeken az aprócska járműveken gyorsabban összebarátkozhat Európa apraja és nagyja, mint a VIT-en - eleve nem könnyű decens távolságot tartani, ha az ember egy idegen ölében ül. Jó móka lesz, ha reggel-este pár ezer fővel még gyarapszik is az utazóközönség, vagy még inkább, ha mondjuk a ma is hosszú sorállással elérhető Siklón a világháború előtti mintára kedvezményes utazási lehetőséget biztosítanak majd a hivatalnokhadnak.

Persze ki mondta, hogy a kormány vári projektjének bármelyik elemét az ésszerűség szülte? Tudjuk jól, hogy itt minden tevékenység eredője az az elhatározás, hogy Orbán Viktor irodájának oda kell költöznie. Ezért rekonstruálták már az ezredfordulón a világháborúban megsemmisült Sándor-palotát, ezért ölik most számolatlanul a milliárdokat a Karmelita kolostorba, ezért kellett új hely a Táncszínháznak, ezért válogat úgy a méregdrága ingatlanok között a környéken a jegybank, mintha a cukorkásboltban tartanának épp árleszállítást. És igen, ezért ázott el Szilveszterkor a hazai műemlékvédelem pótolhatatlan dokumentumgyűjteménye is: mert nem volt elég a műemlékesek hatósági szerepét megszüntetni, hogy ne beszélhessenek többet bele a Fidesz-közeli építőmogulok ezerféle beruházásába, túl jó helyen volt a székházuk is, a Mátyás-templomtól csak egy macskaugrásnyira. Muszáj volt hát kiköltözniük, még mielőtt elkészült volna a raktár, ahová legalább a papírjaikat kimenekíthetik.

Más kérdés, most csak egy helyen látni igazán nagy sürgést: az Orbánnak készülő Karmelita-háznál. Minden más helyen fékezett a habzás, egyelőre sem a lovarda, sem a főőrség visszaépítése nem kezdődött el, és a minisztériumok beköltözését is 2018-ra halasztották. Tán az úszóvébé viszi el a pénzt, ahogy beszélik, de meglehet, valójában már távolabbra tekint a kormány. Mit mondjak, jól nézünk ki, ha akár a Liget projekttől, akár a Vár szétverésétől csak az olimpiarendezés menthet meg mindnyájunkat.

2017.02.08 07:05

Szerintem

Cafeteria extra  Nem látok csodálkoznivalót a Gundel étteremnek az Orbán-menzán alkalmazott, erősen mérsékelt árain. Ez ugyanaz a vállalkozói magatartás, mint amelyik a TAO pénzekből messze jelentőségén felül juttat milliárdokat a Kedves Vezető felcsúti csapatának. Mindkét esetben a vállalkozó valamilyen előnyre számít a szolgálataiért, a Gundelnél pedig tudjuk is, milyen területen: ez a tendereztetett csomagban szereplő állami fogadások, események cateringje. A Miniszterelnöki Hivatal persze ezt másképp is intézhette volna, például - ha nem tették volna tönkre a cafeteria rendszerét - adhatna étkezési támogatást a dolgozóinak, amivel ők a valós menzaárakat mérsékelhetnék. Akkor persze azon lehetne lamentálni, miért is kell egy miniszterelnöki hivatali dolgozónak, vagy épp egy parlamenti képviselőnek – hiszen az Országház menzáján is hasonló árak vannak - jelentős étkezési hozzájárulást adni. De ez morálisan is egy másik történet, a vállalkozó legalább kimarad belőle. Echter István A remény halála? Az illúziók nélküliség, a Fidesz autokrata stílusa és intézkedései már régen elérték az EU ingerküszöbét. A Sargentini-jelentés a bizonyítéka: a ketrecharcos Orbán érezhetően megroggyant. Akkor mégis, miért ez a beletörődő társadalmi hangulat körülöttünk? Igaz, ennek a farizeus politikának és a Brüsszel-ellenes fellépésnek nem a kormány, hanem a magyar nép láthatja kárát, hiszen az EU-nak vannak elvárásai a pénz felhasználását illetően. Ez azonban mégsem a sötétbe vezető alagút, mert minél rosszabb a nyomás alá helyezett hatalomnak, annál szélesebb út nyílik az ellenzéknek. Én nem forradalmat vizionálok egy kormányváltás érdekében, csak érzem: előbb-utóbb csordultig lesz ama bizonyos pohár. A Vár ura és oligarchái százas szeget vernek a demokratikus jogállam koporsójába, és nem akarnak bikaként elvérezni a torreádorok ellenében. Egy olyan országban, ahol a miniszterelnök semmitmondó sajtótájékoztatójára is csak meghívásos alapon jutnak be médiumok, a kommunikáció legalábbis dadog. Olyan hangosan kell kiáltani, hogy ők is megértsék! Dr. Nagy Zoltán Egy szavazat Sok szó esik mostanában a közelgő EP választásokról, de nagyon hungarocentrikusan. Mint laikus, szeretnék tisztán látni. Az Európai Parlament képviselőit az Európai Unió polgárai választják meg, demokratikusan, one man, one vote alapon – gondolom én, de lehet, hogy tévedek. Elképzelhető, hogy a kettős állampolgárságú „külhoni magyarok” két országban is választhatnak EP képviselőt? Különösen furcsának találnám, ha a titkos (pl. szlovákiai) kettős állampolgárok fontosabbak lennének, mint a jogkövető uniós állampolgárok. Tisztában vannak ezzel Brüsszelben? Wiegandt Richárd
2019.01.19 16:00
Frissítve: 2019.01.19 16:00

Soros Tízparancsolata

Az a tény, hogy az Európai Parlament majdnem kétharmados többséggel szavazta meg a jelentést, amely szerint jogállamisághoz kötnék a 2021-2027-es uniós költségvetési időszakban a támogatások kifizetését, arra mutat rá: hiába veri vissza keményen a külgazdasági és külügyminiszter, a kormányszóvivő, vagy a kormány bármely tagja a magyar kabinetet ért „sorosista támadásokat”, az EU nagy részének elege van ebből a stílusból. A pökhendi, cinikus, lekezelő, bicskanyitogató megnyilatkozások helyett nem ártana ezen elgondolkodni. 
Eddig az uniós pénzek – finoman fogalmazva – sajátos felhasználásával kisbirodalmak épültek. Itthon ezt minden további nélkül meg lehetett tenni, de más országokban szemet szúr, hogy a NER a németek, a franciák és más demokráciák befizetéseiből hozta létre a saját urizáló elitjét. Az EP által elfogadott javaslatból persze nem lesz egyik napról a másikra minden országra érvényes törvény, de az igenek magas aránya után elég valószínű, hogy az Európai Tanácson is átmegy majd. A magyar-lengyel vétó ezúttal kevés lesz. 
Nyilván egyetlen fideszes képviselőtől sem várhatjuk, hogy a nyilvánosság előtt beismerje a lopást. Az azonban sajátos, hogy a csütörtöki döntést még olyan kormánypárti politikusok is Soros ármánykodásának nevezték, akik épp az EP-től veszik fel nem is csekély fizetésüket. Mintha nem volnának tisztában azzal, hogy épül fel az Unió parlamentje, vagy hogy azt pártok tucatjai alkotják, amelyeknek a lehető legcsekélyebb kapcsolatuk sincs az amerikai magyar milliárdossal. 
Két lehetőség van. Vagy hirtelen elbutulás miatt írják a jelentés elfogadását Soros számlájára, vagy simán hazudnak. S mivel kormányunk a kereszténység bástyája, mélyen hívő politikusai pedig az Evangélium szellemisége szerint élnek, marad az első variáció. Az ostobaság persze nem feltétlenül egy államférfi legszerencsésebb tulajdonsága, de ez itthon talán nem is feltétlenül igaz. S hogy a Tízparancsolatban „Ne lopj” is szerepel? Nyilvánvalóan ez is a Soros-terv része.
2019.01.19 09:10
Frissítve: 2019.01.19 09:13