Magyarellenes műsorért bírságolt a román médiahatóság

Etnikai alapon diszkrimináló kijelentésekért, magyarokat sértő bizonyítatlan vádaskodásért és egyoldalú tájékoztatásért tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot szabott ki a román Audiovizuális Tanács (CNA) a Realitatea hírtelevízióra kedden - tudta meg az MTI Borsos Orsolya Évától, a médiahatóság tagjától.

A kifogásolt kifejezések Rares Bogdan műsorvezető december 6-i Hatalmi játszmák című, műsorában hangzottak el, a magyarellenes műsor miatt pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) panasza nyomán indult vizsgálat, de az adásban elhangzottak miatt egyébként a CNA hivatalból is eljárt volna - magyarázta Borsos Orsolya Éva.

A választási kampány részeként adásba került beszélgetős műsor meghívottai - Dan Tanasa, Ilie Nastase, Oreste Teodorescu - azt kommentálták, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter megtiltotta a magyar diplomaták részvételét a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásokon.

"Egy idő után a beszélgetés, hogy úgy mondjam, már kimerítette a gyűlöletbeszéd fogalmát. Mindhárom vendégnek voltak magyarellenes és RMDSZ-ellenes kirohanásaik, a műsorvezető pedig nemhogy leállította volna őket, hanem még, úgymond, lovat is adott alájuk" - magyarázta a CNA magyar tagja. Hozzátette: a műsorban a véleményeket tényekként állítottak be, és ezt sem korrigálta a műsorvezető, aki nem tett eleget annak a jogszabályi kötelezettségének sem, hogy a szóba hozott nemzeti, vallási kisebbség nézőpontját is ismertetnie kell, amennyiben az őket érintő téma kerül adásba.

A CNA szerint az adás ideje alatt olyan feliratok jelentek meg a képernyőn, mint: "Románia, a magyar szélsőségesek össztüze alatt", "Magyarország három támadást intézett Románia ellen öt nap alatt", "Budapest, előzmény nélküli provokációhullám", "Román hazafit köptek le egy magyarországi téren".

Miután a súlyosabb pénzbírságra vonatkozó első javaslat nem gyűjtötte össze a 11 tagú testület legalább hat tagjának támogatását, Alexandru Jucan CNA-tag kezdeményezésére döntött a testület a tízezer lejes bírságról.

Ugyanazon az ülésen a CNA 40 ezer lejjel bírságolta meg a Romania TV hírtelevíziót, amiért a január 18-i adásában nem tett eleget a tárgyilagos tájékoztatás követelményének, amikor arról tudósított, hogy az államfő váratlanul megjelent a kormány ülésén.

Szerző

Zavargások Franciaországban

Keddre virradóra harmadik éjjel voltak, immár egyre nagyobb mértékű zavargások Párizs egyik északkeleti elővárosában, Aulnay-sous-Bois-ban, ahol egy rendőr ellen eljárás indult, mert egy utcai igazoltatás közben gumibottal "megerőszakolt" egy fiatalembert. Francois Hollande államfő kedd este látogatást tett a bántalmazott férfinál a kórházban.

A köztársasági elnök félórát töltött a 22 éves férfi ágya mellett, üdvözölte annak "méltó és felelős" reakcióját, és jelezte, hogy a fiatalember "példamutató viselkedéséről" ismert. A Théo névre hallgató fekete bőrű sértett azt kérte az elővárosi fiataloktól, hogy "ne háborúzzanak", és azt is elmondta, bízik az igazságszolgáltatásban.

A helyi ügyészég tájékoztatása szerint a bántalmazott 22 éves férfinak igazságszolgáltatást követelő több száz családanya békés esti tüntetése után randalírozók több tucat kukát és gépkocsit felgyújtottak keddre virradóra. A kisvárosban megerősítették a rendőri készültséget - egyebek között helikopter köröz felette -, és reggel 24 embert előállítottak.

A zavargások annak hatására törtek ki, hogy egy múlt csütörtökön filmre vett előállítás miatt négy rendőr ellen vizsgálat indult: egyet nemi erőszakkal, hármat pedig csoportosan elkövetett szándékos erőszakkal gyanúsítanak. Mind a négy rendőrt felfüggesztette a belügyminiszter.

Az ügyészség szerint csütörtök délután a rendőrök fiatalokat igazoltattak, akikről azt gyanították, hogy kábítószer-kereskedőknek állnak lesben és biztosítják az értékesítést Aulnay-sous-Bois egyik lakótelepén. Az előállítás során egy 22 éves fekete bőrű férfit, aki megpróbált ellenállni, gumibottal ütni kezdték a rendőrök.

A rendőrség térfigyelő kamerái által rögzített és nyilvánosságra került felvételen látszik, amint az egyik rendőr a fiatalember fenekébe nyomja a gumibotot.

"Szándékosan nyomta a fenekembe a gumibotot" - mondta a Théo a műtétre szoruló fiatalember a BFM hírtelevízióban. Azt állította, hogy nem tartozott az előállított többi fiatalhoz, csak éppen arra ment, ezért a rendőrök őt is igazoltatták.
"Amikor betettek a kocsijukba, tovább vertek, a nemi szervemre is ütéseket mértek, leköptek, négernek, szemétnek neveztek" - mondta. Családja nyugalomra kérte az embereket a hétfő esti békés menetet megelőzően.

A többnemzetiségű elővárosban már harmadik éjjel voltak zavargások: a randalírozók ezúttal is különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket, és gépkocsikat, kukákat gyújtottak fel. "Jóllehet rendőrök ezrei korrektül végzik a munkájukat, még mindig túl sok az előállítás, és sok fiatal fél. Ez rontja a köztársaságról alkotott képet, amit sürgően meg kell állítani" - írta közleményében Stéphane Troussel, Seine-Saint-Denis megye kormánypárti szocialista elnöke.

Nem először robbant ki erőszakig fajuló konfliktus egy bevándorlók lakta elővárosban helyi fiatalok és igazoltató rendőrök között. A 2005-ben három hétig tartó országos zavargásokat megelőzően Clichy-sous-Bois-ban áramütéstől meghalt két helyi fiatal, mert rendőrök elől bemenekültek egy trafóházba. Mindeközben a francia rendőrség rendszeresen arra hívja fel a figyelmet, hogy a hátrányos helyzetűek lakta negyedekben "rendőrellenes gyűlölet" uralkodik.

Szerző

Kijev bekérette a német nagykövetet

Bekérették kedden az ukrán külügyminisztériumba Ernst Reichelt, Németország kijevi nagykövetét, hogy adjon magyarázatot egy interjújában a Donyec-medencei válsággal kapcsolatban tett kijelentésére - hozták nyilvánosságra ukrán hírforrások.

A diplomata az RBK-Ukrajina hírportálon kedden közölt interjúban azt mondta: meg lehetne tartani a választásokat a szakadár ellenőrzés alatt lévő kelet-ukrajnai területeken anélkül, hogy kivonulnának onnan az orosz katonai csapatok.

A nagykövet szavai komoly felháborodást keltettek kijevi politikai körökben, több parlamenti képviselő is tiltakozott, és követelte a külügyminisztériumtól a diplomata kérdőre vonását.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren reagálva kijelentette: "Elég volt az orosz fegyverek árnyékában rendezett vásári komédiákból". Emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában már kétszer rendeztek orosz katonai jelenlét mellett törvényellenes és szabálytalan választásokat: előbb a Krím félszigeten, majd a Donyec-medence két önkényesen kikiáltott szakadár "népköztársaságában".

Ukrán hírforrások arról is beszámoltak, hogy a német nagykövetségen a német-ukrán diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulója alkalmából keddre összehívott nagyköveti sajtótájékoztatót a nap folyamán lemondták.

Szerző