Előfizetés

Ledarálná a Fidesz az elnökválasztást

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.02.09. 06:00
Népszava fotó/Tóth Gergő
Gyorsan túl akar lenni a Fidesz az államfőválasztáson – erősítette meg a Népszava értesülését Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezetője egy tegnapi háttérbeszélgetésen közölte, tudomásuk szerint Kövér László március 10-én kitűzi a választást. Az ellenzéki politikus úgy tudja, Majtényi László, a demokratikus ellenzék köztársasági elnök-jelöltje felszólalhat majd a parlamentben.

Március 10-én Kövér László házelnök a tervek szerint kitűzi a köztársasági elnökválasztást, így a kormánypárti többség akár a következő napon megerősítheti tisztségében a miniszterelnök által favorizált Áder Jánost. Miután március 10-e péntek, a parlament tehát várhatóan a következő hétfőn szavaz majd a régi-új államfő személyéről. Ezt tegnap Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közölte egy háttérbeszélgetésen, amivel megerősítette lapunk értesülését. Az ellenzéki politikus számára ez azt mutatja, hogy a Fidesz a lehető leggyorsabban túl akar lenni Áder újraválasztásán, bár nem kellene ennyire sietniük. Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnököt a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal, ha pedig a megbízatás idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított harminc napon belül kell megválasztani. Az államfő mandátuma május 10-én jár le.

Miután a szocialisták, a többi demokratikus ellenzéki pártokkal Majtényi Lászlót, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) elnökét ajánlják majd köztársasági elnöknek, a frakció február 15-i évadnyitó ülésére meghívta a volt ombudsmant. Tóth Bertalan úgy tudja, a kormánypártok támogatják, hogy ha Majtényi hivatalosan is jelölt lesz, a választás napján felszólalhasson a Házban. Ahhoz, hogy az EKINT elnöke versenybe szállhasson, 40 képviselő írásbeli ajánlása szükséges.

Nem változik az irány, a szocialista képviselők a február 20-án kezdődő tavaszi ülésszak idején is saját javaslatokat nyújtanak be, a kormánypárti indítványokkal nem törődnek, ehelyett szembesíteni akarják a kormányt saját bűneivel – fogalmazott a frakcióvezető. Napirenden tartják a felelősség és biztonság csomagot, amit a Fidesz ugyan elutasított, ám az MSZP szerint ez segíthet a menekültügy kezelésében. Emellett az antikorrupciós, illetve a biztos megélhetés alapjául szolgáló csomagjukról sem mondanak le a következő hónapokban. A frakció Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt programját is képviselni fogja a tavaszi ülésszakon. Olyan üzenetekkel készülnek, amelyeket majd a 2018-as választási kampányban is használni tudnak.

Megírtuk, beijedhettek a Majtényi mögött létrejött, eddig példátlan ellenzéki egységtől, így megakadályozná a Fidesz-KDNP, hogy a civil-ellenzéki köztársasági elnökjelölt szerepében szólalhasson föl bármiféle rendezvényen március 15-én. A kormányoldal ezért akarja néhány nappal korábban államfővé választani Ádert.

Módosítani fogják a civiltörvényt, amely az amerikai szabályozási mintát követi majd. Ezt már Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be tegnap. Kiderült, jogszabályban akarják előírni, hogy azok a civil szervezetek, amelyek a teljes költségvetésük 5-10 százalékánál nagyobb arányú támogatást kapnak külföldről, ezt be kelljen vallani. Aki ezt nem közli, nem folytathatná tevékenységét, amíg ezt nem teszi meg. Kósa szerint a külföldi támogatás elfogadása nem lenne büntetőjogi kategória, szankció - például adószám-felfüggesztés - csak azért járna, ha erről nem tájékoztatják a nyilvánosságot. Mikor Kósától megkérdezték, hogy a Soros György magyar származású amerikai üzletemberhez kötődő Közép-európai Egyetem (CEU) a rendelkezés hatálya alá esne-e, a frakcióvezető közölte, meg kell nézni a CEU jogi formáját, és ha a civiltörvény hatálya alá tartozó szervezetként működik, akkor "feltétlenül".

A Házban is folytatni fogják a rezsiharcot, a Fidesz frakcióvezetője világossá tette, meg akarják akadályozni, hogy az Unió az energiaár-képzést kivegye a nemzeti kormányok hatásköréből, ahogyan azt is, hogy Brüsszel közösségi szintre emelje az adópolitikát. Kósa kiállt a menekültügyi őrizet visszaállításának terve mellett, vagyis hogy a magyar hatóság döntése ellen fellebbező migránsoknak egy "meghatározott zónában" kellene megvárniuk a másodfokú döntést. Az esetleges második déli határvédvonal felépítését firtató kérdésre azt mondta: arról nincs döntés, de ha a jogalkotási megoldások nem lesznek elegendők, akkor szükség lehet rá. Kósa beszámolt arról, hogy az esedékes államfőválasztást március 11. és április 10. között kell megtartani, és megválasztják majd a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó új ombudsmanhelyettest.

Jövő szerdától péntekig Visegrádon tartja évadnyitó ülését a kormánypárti frakció. Halász János, a képviselőcsoport szóvivője azt is bejelentette, február 20-tól várhatóan június közepéig tart a tavaszi ülésszak.

Ölt az influenza - Három halálos áldozat Somogyban

Hárman meghaltak az influenza miatt Somogy megyében - értesült az állami televízió. Két, 35 és 59 év közötti beteg még január végén hunyt el, míg a harmadik, egy hatvan évnél idősebb ember a múlt héten a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban halt meg.  

Az első két áldozat esetében a virológiai vizsgálatok kimutatták, hogy az influenza A vírusától betegedtek meg. A Somogy megyei kormányhivatal népegészségügyi szervének tájékoztatása szerint összesen kilenc embernél kellett intenzív ellátást végezni az influenza miatt, hatuknál gépi lélegeztetésre is szükség volt.

Póta György házi gyerekorvos elmondta, hogy az influenza a legyengült szervezetű vagy valamilyen alapbetegségtől szenvedő embernél okozhat súlyos, akár halállal járó következményeket. Ezért elsősorban a betegek és az idősek vannak leginkább kitéve az influenza súlyos lefolyásának.

Az influenzajárvány miatt újabb egészségügyi intézményekben rendeltek el látogatási tilalmat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján olvasható legfrissebb adatok szerint Somogy megyében Kaposváron, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban, a Nagyatádi Kórházban és a Siófoki Kórház-Rendelőintézetben, Zala megyében Zalaegerszegen, a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban és a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban korlátozzák a látogatás influenza miatt.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán közzétett jelentésében az áll, egy hét alatt összesen mintegy 92 ezer ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az országban.

Influenza - Veszít erejéből a vírus

A múlt héten tetőzött az influenzajárvány, január 30. és február 5. között az előző héthez képest 10 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak az országban - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán közzétett jelentésében.

 A közzétett adatok szerint az 5. naptári héten összesen mintegy 92 ezer ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.  Tíz megyében csökkent, a fővárosban, továbbá három megyében - Somogyban, Tolnában és Zalában - nem változott és hat megyében mérsékelten emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.   A kormegoszlás nem változott lényegesen az előzőz heti adatokhoz képest: az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb, majd őket követték a 15 és 34 év közöttiek. 

 A járványok tizenhárom óvodát, tizenegy általános iskolát, egy-egy bölcsődét, óvodát és bölcsődét, valamint gimnáziumot érintettek - írták.