Fa Nándor újra megkerülte a bolygót

Publikálás dátuma
2017.02.09. 06:56
,,Drága barátaim, éljenek a magyarok, éljenek a franciák” FOTÓ: AFP/LOIC VENANCE
Legalább fél év kell majd, hogy feldolgozzam, ami a verseny alatt történt, nagy küzdelem volt, de megérte – hangzott tegnap délben Fa Nándor első magyar nyelvű nyilatkozata még hajója fedélzetén, miután a vízen egyedül eltöltött 93 nap, 22 óra 52 perc után kikötött a Vendee Globe céljánál, a francia Les Sables d’Olonne kikötőjében.

Száz napon belül akarta teljesíteni a legkeményebbnek tartott földkerülő szólóvitorlás verseny távját, így eredménye saját bevallása szerint messze felülmúlja elképzeléseit, ahogyan a 8. helyezés is, amit elért, hiszen reálisan a 10-15 hely valamelyikére számított. Arra a legbüszkébb, hogy egyetlen egyszer nem kellett megmásznia az árbocot, ami annak köszönhető, hogy ő tervezte és építette a Spirit of Hungary-t.

Fa Nándor a 27 850 mérföldes, több mint 50 ezer kilométeres távot 12,35 csomós (22 km/óra) átlagsebességgel teljesítette, célba érésével pedig egyben a Vendée Globe korrekordere is lett, hiszen 63 évesen eddig senki nem tudta végigfutni a versenyt. Hosszú és nagyon alapos felkészülés, éveken át tartó technikai és fizikai tervezés, építkezés, előkészület után tavaly november 6-án indult el a 29 hajóból álló mezőnyben, amelyből azonban az óceáni kihívásokat 11 vitorlás nem bírta, és feladni kényszerült a viadalt. A magyar hajósnak ez volt a harmadik megméretése a kikötés és segítség nélküli földkerülő versenyen, először 1992/93-ban a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

,,Drága barátaim, éljenek a magyarok, éljenek a franciák" – kiáltotta magyarul és angolul, szinte önkívületben a boldogságtól a verseny hatalmas színpadán ugrálva, táncolva a veteránnak számító versenyző a sok ezer ünneplőnek, köztük a szép számmal megjelent magyaroknak. A beérkezés előtti órákat már élőben lehetett figyelni a magyar hajó Facebook oldalán is, a szurkolók ezrei itt fejezték ki örömüket és elismerésüket Fa Nándornak, aki máris új terveken töri a fejét, de hajót már csak másoknak akar tervezni és építeni. Most utoljára kerülte meg a bolygót egyedül, egy 18 méter hosszú vitorlás fedélzetén.

Szerző

Döntős a Barcelona

Kitartott a Barcelona idegenben megszerzett előnye, így az Atlético Madrid elleni 1-1-es hazai döntetlen azt eredményezte, hogy a katalán csapat jutott a spanyol labdarúgó Király-kupa döntőjébe.

Luis Suárez az első játékrészben megszerezte a vezetést a házigazdáknak, s úgy tűnt, a katalán sztárklub könnyedén kerül a fináléba. A második játékrészben azonban felcsillant a remény a vendégek számára, az 57. percben Sergi Roberto piros lapot kapott, s bő tíz percig emberelőnyben játszhatott az Atlético, ekkor azonban Yannick Carrasco is a kiállítás sorsára jutott.

Antoine Griezmann eközben betalált a házigazdák hálójába, ám a játékvezető tévesen nem adta meg a találatot. A hajrára azonban maradt izgalom, s a vendégek alaposan ráijesztettek ellenfelükre. Kevin Gameiro a 80. percben büntetőt hibázott, a 83.-ban javította hibáját, s ekkor egyenlítettek a madridiak. A hajrában a házigazdák kilenc emberre fogyatkoztak, Suárez is megkapta második sárgáját, ám a matracosok nem tudtak újabb gól lőni, így 3-2-es összesítéssel a Barcelona jutott tovább. A katalánok ellenfele a döntőben a Celta Vigo-Alavés párharcból kerül majd ki. Az első mérkőzésen gól nélküli döntetlen született.

Szerző

Döntetlennel zárta a felkészülést a Vasas

Publikálás dátuma
2017.02.09. 06:54
Saglik Mahir (labdával) szerzett vezetést a Vasasnak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Döntetlennel zárta a téli felkészülési mérkőzések sorát a labdarúgó OTP Bank Liga tavaszi folytatását a 3. helyről váró Vasas. Az angyalföldiek a húszcsapatos másodosztály utolsó helyezettjével, a szegedi SZEOL csapatával játszottak 1-1-es döntetlent tegnap a Fáy utcai sporttelepen. A házigazda hat győzelem és egy vereség mellett első remijét könyvelhette el a felkészülési időszakban.

A Csepel ellenében január 21-én lejátszott első tesztmeccshez képest a hótakaró ugyan eltűnt a pályát szegélyező domboldalról, mégis, a kora délutáni kezdés ellenére is makacsul tartotta magát a tél, csípős hidegben indult útjára a labda a Mészöly Kálmánról elnevezett sportpályán. Innen nézve szinte hihetetlennek tűnik, hogy a futballtavasz előtti utolsó barátságos mérkőzését játszotta az őszi szezon meglepetéscsapata, ám attól még igaz – már amennyiben az időjárás is úgy akarja persze, hogy a dorogi futballpálya játékra alkalmas legyen a Magyar Kupa szombati nyolcaddöntőjére.

A hűvös és a munkanap ellenére is kilátogató érdeklődők hazai oldalról körülbelül a megszokott alapcsapatot láthatták a pályán: a kapuban Nagy Gergely állt, előtte pedig ott voltak a Vasas válogatott fiataljai, Berecz Zsombor és Hangya Szilveszter is, vagy éppen a Szombathelyről szerződtetett Gaál Bálint. A nyolcadik, egyben utolsó tervezett téli tesztmeccsét játszó angyalföldi együttesben ismét kezdőként kapott lehetőséget az a Remili Mohamed is, aki még a múlt heti, lipóti edzőtáborban a bal kezének gyűrűsujjánál kézközépcsont-törést szenvedett. Vele ellentétben továbbra sem játszhatott az ukrán csatár, Evgen Pavlov, illetve a legutóbbi edzőmeccseken kívül biztosan a szombati, dorogi utat is kihagyni kényszerülő Vida Máté.

A begipszelt kézzel játszó Remili éppenséggel tevékeny részt vállalt a kupatalálkozóra hangoló házigazda vezetőgóljából, a középpályás középre ívelt labdáját juttatta ugyanis Saglik fejjel a kapuba a 15. percben (1-0). A viszonylag gyors kezdést követően a várakozásokkal ellentétben, az első félidőben újabb találat nem esett, azt viszont el kell ismerni, hogy ez nem a vendégeken múlott: döntően az élvonalbeli szerepés kapcsán merész álmokat dédelgető hazai játékosok akarata érvényesült 45 perc alapján.

A játék képe a szusszanásnyi szünetet követően sem változott, noha Michael Oenning vezetőedző a rövid félidei értekezlet végeztével hét cserejátékosnak adott bizonyítási lehetőséget. A német tréner mások mellett ismét beállította a 39 éves veteránt, Ferenczi Istvánt, valamint újra bizalmat szavazott a csütörtök óta szintén kisebb sérüléssel bajlódó jobboldali középpályásnak, Szivacski Donátnak is. Utóbbi játékos hamarosan főszereplő lett, ugyanis a 63. percben Szivacski kezezett a tizenhatoson belül – a szabálytalanságért megítélt büntetőt Nikola Makszimovics váltotta gólra (1-1). Mondhatni a semmiből egyenlített a leginkább kontratámadásokra berendezkedő SZEOL.

A vendéggól nem szegte kedvét a piros-kék színekben futballozóknak, akik a második, egyben győzelmet érő találatot mezőnyfölényük ellenére is képtelenek voltak elérni. A rutinos Ferenczi a lefújást követően azt nyilatkozta, hogy nagyon szervezett volt a Szeged, érdeklődésünkre viszont önkritikusan elismerte, hogy a Vasas sem szerdán játszott a legjobban. „Az egyik leggyengébb teljesítményt nyújtottuk ezúttal a felkészülés során. Reméljük ez annak tudható be, hogy a játékosok fejben már nagyon várják a tétmeccseket” – magyarázta a csapat mellett korábban erőnléti edzőként is foglalkoztatott futballista, aki az eredmény miatt érzett bosszúságot súlyzós edzéssel vezette le.

Tekintve, hogy a szerdai csupán felkészülési mérkőzés volt, a Vasas hívei összességében nem lehettek elégedetlenek: a csapattól csúcsteljesítményre sokkal inkább a hétvégén, valamint az azt követően folytatódó bajnokság találkozóin lesz szükség.

Szerző