Előfizetés

Nem értik a viccet - Bepereli a kutyapártot a Magyar Idők

Publikálás dátuma
2017.02.09. 17:55
Forrás: MKKP/Facebook
Minapi Idők címmel készített, 2024-es datálású ( a budapesti olimpia álhíreivel ellátott) lapot készül osztani a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ám miután a lap küllemében, betűformájában a Magyar Idők c. kormánnyal barátságos napilapra hasonlít, annak menedzsmentje bejelentette, hogy jogi lépéseket tesznek az ügyben. Az indoklás szerint a megtévesztő és félrevezető laphoz a Magyar Időknek nincs köze, annak terjesztése miatt jogi lépéseket tesznek.

Az MKKP a közösségi portálon ezt írta:

Szeretnénk, ha elnapolnák a tárgyalást 2024-ig, az olimpia utánig, hogy az újság valóságtartalmát vizsgálhassa a bíróság. Ez a lap ugyanis 2024-ben lett kiadva, amikor ez már a kutyapárt bejegyzett és hiteles sajtóterméke volt. Sajnos ez a folyamat már lezajlott, ez a lap mindenképp megjelenik 2024-ben, a pártot pedig nem büntethetik meg egy, a jövőben lezajló cselekedete miatt, az akkori történések hátterének ismerete nélkül.

 

Turi Dénes váltotta Demján Sándort az OTSZ élén

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) csütörtökön megtartott közgyűlése Turi Dénes korábbi alelnököt választotta a szövetség elnökévé, elődje, Demján Sándor az OTSZ örökös tiszteletbeli elnöke lett - közölte az OTSZ.

A tagszervezetek a közgyűlésen kinyilvánították, hogy támogatják a közösen kialakított integrációs célokat és stratégiát, és fontosnak tartják, hogy ez a szektor valamennyi tagjának összefogásával valósuljon meg. A közgyűlés elfogadta a szövetség 2017. évi munkaprogramját és költségvetését, egyben hangsúlyozta az érdekképviseleti tevékenység fontosságát az integrációs együttműködés újragondolása és az annak alapján kialakítandó integrációs feladatmegosztás szem előtt tartásával.

4-es metró - Demszky megvédte magát és Gulyás Lászlót is

Publikálás dátuma
2017.02.09. 10:43
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásával kapcsolatos jelentése "már alapot adhat arra, hogy büntetőeljárás induljon ebben az ügyben" - jelentette ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. A beruházás kapcsán a Magyar Nemzet azt írta, hogy a 4-es metró beruházás volt vezetőjét nemzetközi és európai elfogatóparanccsal keresik, Demszky Gábor azonban megvédte egykori bizalmasát, szerinte sem neki, sem Gulyás Lászlónak nincs köze a visszaélésekhez. Később a Fővárosi Törvényszék cáfolta, hogy elfogatóparancs lenne érvényben Gulyás László ellen.

Nemzetközi és európai elfogatóparanccsal keresik Gulyás Lászlót, a 4-es metró beruházásáért felelős DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjét - írta a Magyar Nemzet Polt Péter legfőbb ügyész levele alapján. Polt Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője írásbeli kérdésére válaszolt, az ellenzéki politikus ugyanis arra volt kíváncsi: miért nem történt érdemi előrelépés az elmúlt hat év során a 4-es metróval kapcsolatos nyomozásban, miközben az Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) rövidebb idő alatt lezárta a saját vizsgálatát.

A legfőbb ügyész közölte, hogy az ügyben először 2009 decemberében indítottak nyomozást, amit három év múlva „részben bűncselekmény, részben bizonyítottság” hiányában megszüntettek. A 2011-ben indított Alstom-nyomozásban három gyanúsítottat múlt októberben kihallgattak. Polt Péter ugyan nem nevezte meg, hogy ki ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a 4-es metró ügyében, de a Magyar Nemzet úgy véli, hogy Gulyás Lászlóról, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasáról van szó. A Magyar Idők rá is kérdezett az ügyészségnél, hogy kit köröznek, de erre a nyomozás érdekeire tekintettel nem válaszoltak. A Nemzet szerint Gulyást őrizetbe vették, de előzetes letartóztatását a bíróság elutasította. Az egykori DBR-igazgató külföldre távozott, ezért a fővárosi Alstom-bizottság sem tudta meghallgatni.

Mégsem Gulyás Lászlót körözik
2017. február 9-én a Magyar Nemzet nyomán a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Budai Központi Kerületi Bíróság az „Alstom-ügyben” nem bocsátott ki Gulyás László nevű személy ellen sem nemzetközi, sem európai elfogatóparancsot, és ilyen indítvány nem is érkezett a bírósághoz - cáfolta a Magyar Nemzet információját a Fővárosi Törvényszék csütörtökön. Maga az érintett, Gulyás László, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetője szintén csütörtök kora este az Indexnek kijelentette, hogy tévesen azonosították, nem áll körözés alatt, és ráadásul itthon is van, Magyarországon tartózkodik.


Lásd még: 4-es metró - Van körözött személy, akire illenek a Polt-levél állításai

Demszky megvédte Gulyás Lászlót

„Amikor a négyes metró projekt indult, Gulyás László volt az egyetlen a környezetünkben, aki korábban metrót épített, ő volt az első igazgatója a DBR metróprojektnek. Soha semmilyen szabálytalanságot nem tapasztaltam a munkájában, ő egy tiszta, kitűnő, kiváló szakember, és nem hiszem, hogy ő bujkál” – nyilatkozta az ATV Híradójának Demszky Gábor.

A volt főpolgármester kijelentette, hogy nem bujkál, a Fővárosi Bizottság meghallgatására azért nem ment el, mert tíz nappal később kapta meg a levelet. Szerinte ahogy őt, úgy Gulyás Lászlót is el lehet érni, majd kijelentette, hogy tűzbe tenné a kezét egykori bizalmasáért, és sem neki, sem Gulyásnak semmi köze nincs a visszaélésekhez.

„Az a látszat, amit keltenek, az nagyon távol van a valóságtól” – mondta Demszky annak kapcsán, hogy az OLAF-jelentés kit említ meg, mivel több tucat név szerepel az iratokban, így szerinte ennek semmi jelentősége nincs. A vizsgálóbizottságnak csak úgy van értelme, ha a 28 jelentést egy független szakemberekből álló vizsgálóbizottság vizsgálná - fogalmazott. A volt főpolgármester konkrétumot nem mondott, de meglebegtette, hogy hétfőn sokkal többet fog megtudni a nyilvánosság az ügyben - írja az atv.hu Demszky nyilatkozatával kapcsolatban.

Büntetőeljárást indíthatnak

Tuzson Bence azt mondta, hogy jelentésében hat-nyolc bűncselekménytípust sorol fel az OLAF, és az ügyészség döntése, ki ellen indít eljárást a "szövevényes nemzetközi bűnügyben", amiben külön kiemelte, hogy felbukkannak 2010 előtti kormányok és budapesti városvezetők, nemzetközi nagyvállalatok is.

Többek között a Siemes is, akik a Figyelőben megjelentetett olvasói levélben azt írták, hogy ők már évekkel ezelőtt belső vizsgálatot folytattak a metróügy miatt külső szakértők bevonásával, ennek a végeredményét pedig eljuttatták a magyar ügyészségnek. Vizsgálat és nyomozás is indult az ügyben, de 2013-ban megszűnt, azóta pedig nem keresték meg a Siemenst a metróval kapcsolatban - írták.

Tuzson a baloldal lejáratását célzó kormánypropagandát fújva minden idők legnagyobb csalásának, visszaélésének nevezte az esetet. Az OLAF jelentésében foglaltakat úgy összegezte, hogy "ennek a 452 milliárdos beruházásnak nagyjából az egyharmadát ellopták". Ki kell deríteni, hogy hová kerültek ezek a pénzek és vissza kell szerezni - mondta.

A baloldalra kennék az egészet

Nem az államtitkár az első, aki a 2010 előtti kormányra akarja kenni egészében a 4-es metró körüli korrupciós ügyeket, korábban például Tarlós István főpolgármester egy az egyben felmentette a jelenlegi városvezetést, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester viselkedését viszont furcsának nevezte, amiért anélkül, hogy meggyanúsítanák, ügyvédet fogad majd hirtelen kijelentik, hogy semmihez nincs köze. 

Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő a kormány visszaélései miatt levélben fordult az OLAF főigazgatójához, pontosítást kérve a 4-es metró beruházás kapcsán végzett vizsgálati jelentés több pontjával kapcsolatban. A szocialista politikus felhívta Giovanni Kessler figyelmét, hogy az Orbán-kormány az irányítása alatt álló magyar médián keresztül él vissza az immár nyilvánosságra hozott vizsgálati anyag súlyos hiányosságaival. „A 4-es metró beruházásról szóló OLAF-jelentés számos szereplő felelősségét említi meg. Ezek között vannak állami tisztségviselők, vállalkozók, jogi tanácsadók. Azonban egyet sem említ a szöveg név szerint, csak a volt szocialista miniszterelnököt, Medgyessy Pétert, bár az nem derül ki, hogy miért” – hívta fel a figyelmet Szanyi Tibor.

„A szöveg másik zavaró hiányossága, hogy elmulasztja a vizsgált események időrendi felsorolását, így nem világos, hogy mikor is történtek az egyes visszaélések. Tarlós erre úgy reagált:  Szanyi Tibor súlyosan téved, amikor a jelentés általa vélt hiányosságát veti fel.  A főpolgármester szerint az igaz, hogy a táblázatos kimutatásban az OLAF csak az éveket tüntette fel, bár ezek is sokat mondanak, de később a szövegben egészen pontos dátumokkal időrendi felsorolásban taglalja az eseményeket.

Tarlós szerint maguk alatt is vághatják a fát
A főpolgármester szerdán az Echo TV-ben ismét Demszkyről beszélt, akit mint mondta, nem akar megvádolni.  "Nekem is van politikai felelősségem abban, hogy 2010 óta mi történik a fővárosban" - fogalmazott Tarlós. Arra, hogy mindenki arról beszél, hogy "ez Európa és Magyarország egyik legnagyobb korrupciós ügye", azt mondta: hát majd meglátjuk. "Rengeteg rossz megállapodás van, ez tény, de ha ebben az egy megállapításban, ami "a mi időnkre vonatkozik, bárki bármilyen korrupcióra próbálna gondolni, akkor azt állítaná, hogy saját magunkat korrumpáltuk". Ezt "a bolondok házában sem lehet eladni, hiszen egy ellenőrzési munkával a saját cégünket bíztuk meg" - hívta fel a figyelmet Tarlós.  A főpolgármester beszélt arról is, hogy az elszámolás jelenlegi állapota szerint a 4-es metró összességében 406 milliárd forintba került. Továbbá az általuk korrupciósnak látott ügyben 2011 januárban feljelentést tettek a 4-es metró esetében. Tarlós hozzátette, zavarja, hogy még mindig nem arról folyik a vita, mi van az OLAF-jelentésben, hanem véleményeket próbálnak egymással szembeállítani, ami már teljesen értelmetlen. Az OLAF-jelentés önmagáért beszél, elegendő a dátumokra ránézni - utalt vissza a Szanyi Tiborral történt összetűzésre a főpolgármester.