Valentin-napra akciózik a budapesti állatkert

Publikálás dátuma
2017.02.09. 17:17
Fotók: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook
A közelgő Bálint-nap jegyében szombattól keddig, a szerelmespárok ketten egy jeggyel látogathatják meg a Fővárosi Állat- és Növénykertet.

A szerelmesek napjához kapcsolódva nemcsak február 14-én - Bálint- vagy Valentin-napon - hanem már a megelőző három nap folyamán is várja a városligeti intézmény a párokat, akik "jogosultságukat" úgy igazolhatják, hogy belépéskor csókot váltanak egymással - közölte az intézmény.

Február 14-én ünnepli továbbá negyedik születésnapját Asha, a Budapesten született elefántborjú is, akit a kert dolgozói 12 órakor egy születésnapi tortával köszöntenek fel. Az "ünnepségre" a közönséget is várják.

Szerző

Ferenc pápához fordultak a magyar kéményseprők

Publikálás dátuma
2017.02.09. 17:03
Többször próbálkoztak figyelemfelkeltő akciókkal is - hiába / Népszava fotó,Tóth Gergő
Őszentségéhez fordulunk mindazok lelki üdvéért, akik ennek a felelőtlenségnek estek és eshetnek áldozatául, tudva, hogy Ferenc pápa legalább nem tagadja meg tőlünk az imát – adta hírül az Index  a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) közleményét. A kéményseprők azért folyamodnak az egyházi méltósághoz, mert úgy érzik, a magyar hatóságok nem hallgatják meg a hivatalos úton tett panaszaikat azzal kapcsolatban, hogy életveszélyesen kevés kéményseprő dolgozik az országban.

A Demokratikus Koalíció ennek kapcsán közleményt adott ki, Már csak az ima segít a kéményseprők szerint címmel.

Sem a hatósági felügyelet, sem a belügyminiszter nem válaszolt a Kéményseprők Országos Szakszervezetének panaszaira, így most már inkább Ferenc Pápához fordultak. Nincs elég szakember, megalázóak a bérek és veszélyesnek tartják, hogy ritkábban kell ellenőrizniük a kéményeket. Ezt csak súlyosbítja, hogy az 1830 településen erre kijelölt Katasztrófavédelem alkalmatlan a kémények ellenőrzésére. A Fidesz központosította a kéményseprést, az évente egy kötelező kéményellenőrzést pedig kétévenkénti ellenőrzésre módosította. Ennek az eredményét már ismerjük: 2016-ban kétszer annyian haltak meg szénmonoxid-mérgezésben, mint 2015-ben. Érthető a kéményseprők elkeseredettsége, hiszen minden létező fórumon elmondták már, hogy a Fidesz magyar családok tízezreit veszélyezteti, mégsem történt semmi.

A Demokratikus Koalíció azt kérdezi az Orbán-kormánytól, hogy hány embernek kell még meghalnia szénmonoxid-mérgezésben ahhoz, hogy helyrehozzák, amit tönkretettek, és újra évente legyen kéményseprés? Tavaly 17-en haltak meg szénmonoxid-mérgezésben. Ha 20-an, 25-en, esetleg 30-an halnak meg a felelőtlen kormányzati döntés miatt, akkor vissza fogják vonni? Esetleg még több magyar embernek kell meghalnia? A DK sok sikert kíván a felelősök üdvösségéért imádkozóknak.

A Népszava januárban írta meg, hogy egyesületet alapítottak a kéményseprők, ettől reméltek hatékonyabb érdekérvényesítést. A sztrájk, illetve a munka törvénykönyve ugyanis rendkívül szűkre szabta a szakszervezetek mozgásterét. A szakma a közmunkások éppen megkezdődött átképzését sem támogatja. A múlt évben több volt a halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezés, mint 2015-ben. A szakmának  nem sikerült elérnie, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) érdemben tárgyaljon velük a szolgáltatás államosítása okozta kockázatokról, s ebben is előrelépésre számítanak. Márpedig ezek a kockázatok jelentősek.

Szerző

Csaknem 675 kilométeren zajlik árvízi készültség

Publikálás dátuma
2017.02.09. 16:24
MTI Fotó: Balázs Attila
A magyarországi folyókon összesen már csaknem 675 kilométeren van érvényben árvízi készültség, többségén elsőfokú, de a Felső-Tiszán, nagyjából 28 kilométeres szakaszon már harmadfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek, a belvízzel elöntött területek nagysága már a 41 ezer hektárt is meghaladja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtöki jelentése szerint Magyarországon jelenleg 647 km-en van elrendelve elsőfokú árvízvédelmi készültség. Ezek érintik a Felső-Tiszát, a Szamost, Krasznát, a Bodrogot, a Tarnát, a Túrt és a Zagyvát.

A jelentésben kifejtették: a Tisza Záhony alatti szakaszain feltorlódott jég duzzasztó hatására a Záhony térségében az elmúlt órákban lassan tovább emelkedtek a vízszintek. Szerda este óta szinte folyamatos emelkedés volt észlelhető, melyek eredményeként csütörtökön 13 órakor 727 centiméteres vízállást észleltek - írta az OMIT, megjegyezve: a Záhonynál valaha mért eddigi maximális érték 758 centiméter. A Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszain másodfokú készültségi szintek körüli, lejjebb, Tiszalöktől kezdődően pedig az elsőfokú szinteket megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások valószínűsíthetőek. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén I. fok közeli vízállások várhatóak.

A belvíz miatt összesen 35 szakaszon védekeznek, tizennégy szakaszon másodfokú, huszonegy szakaszon elsőfokú a készültség. A belvízzel elöntött terület nagysága 41 700 hektár, ebből több mint 22,5 ezer hektár vetés-szántó. A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a hidegfront hatására éjszakánként lefagynak az elöntések. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban szinte mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre inkább csak a Tisza keleti, északkeleti, határainkon túli, magasabban fekvő területeken lehet számítani. A legfrissebb előrejelzések alapján tartósan csapadékmentes időjárás várható. Kitértek arra is, hogy az enyhülés miatt a Duna magyarországi szakaszain a jég teljesen eltűnt.

Az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Rábán érkező árhullám által megemelt jégtáblák ezen a kanyargós szakaszon nem tudtak továbbúszni, torlódás alakult ki, amely jelentősen megemelte a vízszintet. A kialakult vízszint, illetve az azon érkező jégtáblák megközelítették a rábahídvégi híd alsó élét. Az érintett szakaszokon a vízügyi szakemberek ideiglenes vízmércéket, és éjszakai figyelőszolgálatot állítottak fel. A területileg illetékes Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felvette a kapcsolatot a hidakat kezelő közúti és vasúti szakemberekkel - olvasható az OMIT jelentésében.

Szerző