Előfizetés

Súlyos hibát vétett Trump tanácsadónője

Publikálás dátuma
2017.02.10. 09:21
Trump Kellyanne Conway tanácsadóval. FOTÓ: Mark Wilson/Getty Images
Súlyos etikai vétséget követett el Donald Trump kommunikációs tanácsadónője, Kellyanne Conway, amikor a FoxNews televíziónak adott interjújában arra buzdította az amerikaiakat, hogy vásároljanak az elnök lánya, Ivanka Trump ruhakollekciójából. 

„Hadd csináljak egy kis ingyenreklámot Ivankának. Menjenek és vegyék az áruit, online is megrendelhetők” – lelkendezett Conway. Nem kevésbé volt kínos, hogy előzőleg a főnöke, maga az amerikai elnök is nekiment Twitteren a Nordstrom cégnek, amely bejelentette, üzleteiben nem fogja árulni Ivanka Trump divatcikkeit. Erről tettek fel kérdést Conwaynek, aki elnöki tanácsadói minőségben kapott meghívást a műsorba.

A washingtoni képviselőház felügyelőbizottságának illetékesei bejelentették: republikánusok és demokraták közös levelet írnak a Fehér Háznak és a kormányzati etikai hivatalnak. „Ez teljességgel elfogadhatatlan” – mondta Jason Chaffetz republikánus képviselő, Kellyanne Conway interjújára reagálva. Elijah Cummings, a bizottság rangidős demokrata tagja pedig bejelentette, hogy egy különbizottságot hívnak össze, mivel Conway nyilvánvalóan megsértette a szövetségi etikai szabályokat. Egyetlen állami tisztviselő sem használhatja fel hivatalát saját nyerészkedésére, vagy bármely termék, szolgáltatás, vállalkozás reklámozására, ezt mondja ki a szabály. A fehér házi szóvivő viszont a nagy botrányt kiváltó ügyre nem sok szót vesztegetett. „Kellyann Conway tanácsokat kapott, hogy mit és hogyan mondhat, ezzel el van intézve” – mondta Sean Spicer. 

Verekedés az évértékelőn

Publikálás dátuma
2017.02.10. 09:17
Jacob Zuma tartotta évértékelőjét, amikor összeverekedtek a parlamentben. FOTÓ: Justin Sullivan/Getty Images
Ökölharc tört ki Jacob Zuma elnök évértékelő beszéde alatt a dél-afrikai parlamentben, Fokvárosban. 

A radikális Gazdasági Szabadság Pártja (EFF) vörös ingbe öltözött képviselői összecsaptak a biztonsági őrökkel, mígnem végül kivezették őket a teremből. Zuma kétszer is felállt, nekikészülve felszólalásának, de a kiabáló képviselők nem hagyták szóhoz jutni. A parlament előtt hanggránátokkal oszlatta szét a rendőrség a verekedő tömeget.

Jacob Zuma beszédét rendkívüli biztonsági intézkedések közepette rendezték meg. A törvényhozás épületét szögesdróttal vették körül, s megháromszorozták a rendre felügyelő katonák és rendőrök számát. A dél-afrikai államfő utoljára beszélt az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetőjeként, noha államfői megbízatása csak 2019-ben jár le. Korábbi elnöki üzeneteit is tiltakozások szakították félbe, a demonstráló képviselők a korrupcióval és nepotizmussal vádolt politikus lemondását követelték. Az EFF képviselői tegnap „tolvaj, tolvaj!” kiáltásokkal fogadták az államfőt.

Zuma 17 évesen lett az ANC tagja, 2009 óta a Dél-afrikai Köztársaság elnöke. Tavaly az alkotmánybíróság elmarasztalta, amiért jelentős részben közpénzekből újította fel otthonát, építtetett nyaralót és uszodát magánrezidenciáján. A 74 éves, nagy túlélőnek tartott politikus ellen tavaly háromszor nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, ám valamennyi bizalmi szavazást megnyerte. Az ANC elnöki posztjára megbízatása idén decemberben jár le.

Trump újabb rabokat küld a guantánamói börtöntáborba?

Publikálás dátuma
2017.02.10. 09:11
A guantánamói börtöntábor. FOTÓ: John Moore/Getty Images
Donald Trump megfogadta, hogy mindent másképp csinál, mint elődje tette. Míg Barack Obama nyolc évig próbálkozott, hogy bezárassa a guantánamói börtöntábort, Trump azon igyekszik, hogy újra feltöltse rabokkal a Kuba szigetén, ám amerikai fennhatóság alatt levő büntető intézményt, amelyet még a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően hoztak létre. 

Ott helyezték el az afganisztáni tálibok és az al-Kaida ellen indított offenzíva során ejtett hadifoglyokat, terroristagyanús személyeket, a 9/11-es terrortámadások egyes kitervelőit. Valaha összesen 175 rabot tartottak a táborban, többségüket hosszú évekig, mindenféle bírói ítélet nélkül. Obama leköszönésekor már csak 26-an raboskodtak Guantánamón, köztük a 9/11-es terrorcsapás fő kiagyalója, Hálid Sejk Mohammed.

Trump azonban úgy gondolja, hogy a táborban tömérdek hely van a „rosszfiúknak”, s már kampányában megígérte, hogy ismét benépesíti a tábort. A NPR rádió értesülése alapján már beiktatása óta dolgozik egy rendeleten, amely jogi alapot teremt rabok új generációjának guantánamói elhelyezésére. Noha a rabok kínzását még a Bush-adminisztráció idejében megtiltották, s a kínzás határát súroló kihallgatási módszereket is törvényen kívül helyezték, Trump kampányában még amellett kardoskodott, hogy a vízbefojtásos kihallgatási technikát is vissza kellene állítani. Védelmi minisztere, valamint a CIA-főnök azonban egyaránt úgy nyilatkozott, nem helyeselnék a kínzás visszaállítását.