NOlimpia - Tarlósnak üzent a budapesti világkiállítás első vezére

Publikálás dátuma
2017.02.10. 10:07
Tarlós Istvánt arra kérték, hogy álljon az olimpiai népszavazás élére. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Szederkényi Csaba, az 1996-os Budapest+Bécs Világkiállítás első pénzügyi vezetője nyílt levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, amiben azt kérte, hogy álljon az olimpiai népszavazás élére. A dr. Balás Péter későbbi miniszter és Kovács István vezérigazgató irányítása mellett dolgozó szakember szerint komoly dolgokban csak ismeretek birtokában lehet dönteni, ezért lapunknak is továbbított levelében felsorolta a Budapesten szervezett olimpia lehetséges következményeit.

A világkiállítás volt pénzügyi vezetője azt írja Tarlósnak címezve: tudnia kell Önnek és az egész országnak legalább annyit a tervezett Olimpiáról, hogy:

- Görögország példája ékes bizonyíték arra, hová vezet néhány sport mániákus gigalomén álma. Ma már az IMF is finanszírozhatatlannak tartja az országot és az adósságot. Míg a 2004 es Olimpia előtti 70%-os eladósodottság 2010 -ben 130 %-ra (Magyarország akkor 78 %-on állt), az mára már  275 %-ra emelkedett.

- Ismerve a korrupciós helyzetünket (ma már csak Bulgária van mögöttünk az Unióban), a 2024 re prognosztizált árfolyamot, a kormányoktól független alátervezéseket majd többszörös felülszámlázásokat (Margit híd, 4-es metró, Dagály stb.) biztosak lehetünk benne, hogy akkori áron 10 ezer milliárd alatt nem áll meg a teljes rendezvény összköltsége.

- Minden hitelből fog megvalósulni, miközben már így is évente átlagosan ezer milliárd forinttal lépjük túl a büdzsét, adósítva tovább az országot - figyelmeztet a szakember. Szerinte a következő 8 évben az államadósság csak a kontrollálatlan gazdaságpolitika eredményeként 8-10 ezer milliárd forinttal növekedhet tovább. A konkrét  olimpiai előkészületek komplexen legalább 3 ezer, de inkább 5-8 ezer milliárddal növelhetik eladósodottságunkat, így még egy szakmai szempontból sikeres olimpia zárása után is azzal kell szembesülnünk, hogy a pillanatnyi –így is horribilis - 26 ezer milliárdos államadósság cca 40-45 ezer milliárdra emelkedhet.

- És itt jön a legnagyobb tragédia - figyelmeztet Szederkényi. Miután minimális energiát fordítunk a szakképzett állomány itthon tartására, így 2024 után azzal szembesülünk, hogy 3 millió nyugdíjasnak, 1 millió feletti hátrányos helyzetű romának, jó ha 3 millió (döntően még mindig minibálbéres) adófizetőnek kellene nem csak fenntartani az oktatást, egészségügyet, honvédelmet stb, de még törleszteni is a fent levezetett óriástartozás kamatterheit.

- Olyan „apróságokról” sem illik azért  elfelejtkezni mint  Paks 2 további 5 ezer milliárdos belépő terhe, vagy hogy 2024 után, amennyiben  még nem vertük szét az Uniót, lesz e egyáltalán még lehívható támogatás.

A támogató politikusok és gazdasági hátterük persze mindenképpen nyernek, hiszen óriási pénzek vannak már az előkészületekben, még több a megvalósításban. A bukást is magában foglaló törvények őket védik majd, így felelősségre vonásuk eleve kizárva, miközben vagyonuk az offshore cégekben örök habzsi-dőzsit biztosítanak számukra. Nekik nem gond az orvoshiány, a pisai jelentés, egy megsemmisülő ország, szláv szomszédaink várják Trianon befejezését - írja, hozzátéve: ha ezt akarjuk , akkor rendezzünk Olimpiát. Ha élni akarunk, állítsuk le népszavazással, vagy anélkül ezt a borzalmat! - írta nyílt levelében a volt pénzügyi vezető.

Szerző

Gyerekeknek árultak marihuánát Hódmezővásárhelyen - Fotók

Publikálás dátuma
2017.02.10. 10:00

A gyanú szerint gyermekeknek is értékesített kábítószert egy hódmezővásárhelyi nő és fia, akiket a helyi buszpályaudvaron fogtak el a rendőrök - tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken.

Szabó Szilvia közölte, a 49 éves nő, valamint 23 éves fia autóbusszal érkezett vissza a városba Szegedről, miután ott 40 grammnyi marihuánát vásároltak azért, hogy a drogot mások mellett gyermek- és fiatalkorú vevőiknek adják tovább. 

Később a rendőrök Szegeden elfogták azt a húszéves férfit is, akitől anya és fia a kábítószert vásárolta - tudatta a százados. A gyanúsítottak ellen kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult eljárás, az anyát és fiát - ügyészi indítványra - a bíróság már előzetes letartóztatásba helyezte - közölte a szóvivő.

 

Szerző

4-es metró - Kósa: már tudható, kik a politikai felelősök

Publikálás dátuma
2017.02.10. 09:40

A Fidesz frakcióvezetője szerint már most meg lehet mondani, kiket terhel politikai felelősség "az elmúlt évtizedek legnagyobb, a 4-es metró beruházása körüli korrupciós botrányáért". Kósa Lajos a kormánybiztos Andy Vajna tulajdonában lévő kormánytévé Mokka című műsorában természetesen csak baloldali politikusokat, így Megyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont sorolta fel.

Nagy meglepetést nem okozott Orbán Viktor kommunikációjának hűséges ismétlője a kormánypropagandát terjesztő TV2 műsorában.  A frakcióvezető szerint Demszky Gábor korábbi főpolgármester és egykori helyettese, Hagyó Miklós is "egészen biztosan felelősek" az ügyben.

Kósa Lajos kitért arra, hogy 2010 után a főváros új, Tarlós István irányította vezetése, "a kormány aktív támogatása mellett próbálta menteni, ami menthető". A fideszes politikus hozzátette, hogy a politikai mellett büntetőjogi felelősség is van, ennek megállapítása a hatóságok feladata.

A napokban több kormánypárti politikus is azt hangsúlyozta, hogy a 4-es metró körüli visszaélések az utóbbi évtizedek legsúlyosabb korrupciós ügye, többek között Lázár János kancelláriaminiszter is csütörtöki Kormányinfóján. Egyedül Tarlós István nyilatkozott visszafogottabban az ATV Egyenes beszéd című műsorában, a főpolgármester ugyanis a baloldalt hibáztató fideszesekkel ellentétben nem mondott neveket, sőt azt mondta: főpolgármesteri kötelességéből kell vitatnia az OLAF-jelentést - mintha egyébként saját meggyőződéséből nem ezt tenné. Tarlós volt az is, aki először hívta fel a kormánypártiak figyelmét arra, hogy az ő idejükre vonatkozóan a saját cégüket bízták meg, így habárki bármilyen korrupcióra próbálna gondolni, akkor azt állítaná, hogy saját magunkat korrumpáltuk - mondta arra a nyilvánvaló tényre utalva, hogy nem a jelenlegi kormány is érintett a visszaélésekben. 

Szerző