X-aktásodott a Twin Peaks

Publikálás dátuma
2017.02.11. 06:46
Fotó: Amy T. Zielinski/Getty Images
Mark Frost Twin Peaks titkos története című műve kétségtelenül jókor jelent meg, ha a jelen politikai környezetre és az álhírek megállíthatatlan terjedésére gondolunk.

Ki ölte meg Laura Palmert? A kultikus televíziósorozat, a Twin Peaks ezzel a kérdéssel vonzotta a képernyők elé a nézőket több mint 25 évvel ezelőtt. Miután a széria közepén kiderült, hogy a molesztáló apa volt a gyilkos, csökkenni kezdett a nézettség, így az epizódok inkább a gyilkossággal és a település történetével összefonódó misztikus eseményekkel, démonokkal teli helyekkel kezdtek foglalkozni. A befejezés óta nyugtalanítja a rajongókat, hogy mi történt Cooper ügynökkel, akinek tükörképe az utolsó pillanatokban a gonoszt megtestesítő Bobbá változott. A sorozatot gyártó Showtime nemrég bejelentette, hogy május 21-én tér vissza a képernyőre a Twin Peaks, a régi és az új évadok között pedig összekötő kapocs a Mark Frost által írt Twin Peaks titkos története.

A könyv azt ígéri, hogy kiderül belőle, hogy mi történt az elmúlt 25 évben. Az ígéret azonban ígéret marad. Egy valamit tudunk meg Mark Frost műve végén, amit azonban a sorozatból sem nehéz kikövetkeztetni: Cooper ügynökkel valami baj van.

Az alaphelyzet, hogy 2016-ban találnak egy dossziét újságkivágásokkal, FBI-aktákkal és a helyiek naplószerű beszámolóival. A város történetéről és a hozzá kapcsolható rejtélyes jelenségekről szóló akta az FBI-hoz kerül, egy különleges ügynöknek pedig az a feladata, hogy kiderítse, ki az összeállító Archivista. A könyv nem ajánlott azoknak, akik nem látták vagy nem emlékeznek a sorozatra, de valószínűleg a rajongókat sem elégíti ki maradéktalanul, a sorozat történetéhez ugyanis közvetlenül nincs sok köze. A kiadás ugyan nagyon igényes, olvashatjuk a dokumentumok reprodukcióját, ezek azonban túl sok koncentrációt és türelmet igényelnek, ezért épp emiatt megterhelő olvasmány. Leginkább azokban a részekben sodorja magával az olvasót, amelyekben a sorozathoz képest többletinformációt kapunk a szereplőkről.

A könyvben szereplő nagy összeesküvés elmélet végtelenül bővíthető, zökkenőmentesen mosódnak benne össze a valós történelmi események a fikcióval. Kétszáz évvel ezelőttről, az északnyugat-amerikai vidéket felfedezőkkel indul, de szó esik indiánátokról, természetfeletti lényekről, a Kennedy-gyilkosságról, szabadkőművesekről, Illuminátusokról, a roswelli ufószerencsétlenségről, számos ufó-észlelésről. Minden szál Twin Peaksbe vezet és minden mindennel összefügg. A túl sok ufó miatt azonban a Twin Peaks könnyen X-aktásodhat, ami agyoncsapná a lynchi világot, amit rejtélyek és pontos jelentéssel nem mindig bíró szimbólumok vesznek körül, ám nem a földön kívüli erőkről, hanem az emberi gondolkodást és viselkedést formáló misztikumról, az emberben lakozó gonoszról és jóról, a saját magunkban rejtőző idegenről és kísértetiesről szól.

Témák
Twin Peaks

Kijev cáfolja a terrorvádat

Eltemették tegnap a donyecki lázadók meggyilkolt parancsnokát, a Givi néven ismert Mihail Tolsztiht. Mivel Givivel szerda hajnalban merénylet végzett – egy sugárhajtású gyújtórakéta csapódott be az irodájába – a szakadár népköztársaság vezetése terrorcselekménynek minősítette az esetet és Kijevet vádolta meg elkövetésével.

A donyecki „honvédelmi tárca” szerint a merénylet mögött az ukrán titkosszolgálat, illetve Arszen Avakov belügyminiszter, és tanácsadója, Zorjan Skirjak áll. A szakadár vezetés állítja, hogy az ukrán titkosszolgálatoknál egy különleges egységet hoztak létre a felkelők vezetőinek likvidálására vagy elfogására. A kijevi védelmi minisztérium tegnap közölte, semmi köze a merénylethez. A parancsnok meggyilkolása nem más, mint belső leszámolás, jelentette ki Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. A szakadárok vádjai arra épülnek, hogy Givi nem az első donyecki felkelő, akivel a közelmúltban merénylet végzett.

Szerző

Szerb elnökválasztás bizonytalanságokkal

Április 9-én kerülhet sor Szerbiában az elnökválasztásra, bár a dátum még nem végleges. A teljes voksolást bizonytalanság övezi, ugyanis a kormánykoalíció jelöltje még nem ismert. 

Mindenki arra vár, hogy Alekszandar Vucic kormányfő nyilatkozzon, hogy ő maga indul-e, vagy a Szerb Haladó Párt a hivatalban lévő Nikolicot indítja újra, netalán más jelölttel száll be a harca. Vucic decemberben azt ígérte, legkésőbb februárban közli szándékát. A radikális volt csetnikvajda, Vojislav Seselj, illetve a két mérsékelt ellenzéki jelölt, Sasa Jankovic és Vuk Jeremic már javában kampányol, de minden felmérés a haladók győzelmét jelzi. Ha Vucic indul, már első fordulóból elnök lehet, ha Nikolicot támogatja, akkor is haladó győzelem születhet. A Gallup tegnapi felmérése azt jelzi, mind Jeremicet, mind Jankovicot legyőzné Nikolic, de csakis a második fordulóban, Seselj pedig nem csípheti el az első két hely egyikét. A Szerbiai Szocialista Párt vezetője, Ivica Dacic tegnap bejelentette, pártja és az Egységes Szerbia koalíciója kész támogatni a haladók jelöltjét, ha az Vucic lesz.

Szerző