A csúcson

Köszönjük, miniszterelnök úr! Elsősorban azt, hogy ön van. Nekünk. A népnek. Meg azt is, hogy időről időre felnyitja szemünket. Segít eligazodni a világ és édes hazánk dolgaiban. Néha elbizonytalanodnánk, néha tán el is tévednénk, de akkor jön ön, és megmutatja a helyes utat. Ellentmondást nem tűrően vezet minket, és ha jól vettük ki szavaiból, ezt még nagyon soká meg is akarja tenni. Hála az égnek. Meg ellenségeinknek, akik miatt önnek töretlenül állnia kell a vártán. Mindannyiunk örömére.

Lényegében ezzel össze is foglaltuk Orbán Viktor 19. - majdnem jubileumi - évértékelőjének mondandóját. Már az utóbbi években sem lehetett kétségünk, mekkora szerencséje van az országnak és külön-külön minden lakójának, hogy egy ilyen nagy formátumú személyiség vezeti. A mostani beszédből azonban minden eddiginél világosabban látszott, hogy nélküle - bizony, nem könnyű ezt bevallani, de mégis ez az igazság - semmire sem mennénk. Hálásak lehetünk, hogy ezzel ő maga is tisztában van, s eszébe sem jut, hogy magunkra hagyjon bennünket ilyen viharos időkben.

Mert most azok vannak. S mit tennénk, ha hatásos elemzése nélkül kellene szemlélnünk a nemzetközi változásokat? Biztos nem vennénk észre, hogy immár befellegzett a globális, liberális világrendnek. Talán még azt sem, hogy hadállások vannak mindenfelé, de ezek tavaly megváltoztak. Észrevétlenül menne el mellettünk, hogy a britek távozni akarnak az Európai Unióból, az amerikaiak elnökké választották Donald Trumpot, Olaszországban meg mennie kellett a kormányfőnek. Netán nem említenénk velük egy lapon a magyarországi népszavazást, s azt sem látnánk, hogy a kudarc ellenére a kormány ebből is győztesen jött ki. Mint egyébként mindenből, amihez csak hozzányúl.

Állnánk csak bután és tudatlanul, s nem hozsannáznánk, hogy miközben a világ válságokkal és gondokkal küzd, addig Magyarország épül, szépül, erősödik (még talán az erről tudósító plakátokat és reklámokat is figyelmen kívül hagynánk). Így az sem érne el a tudatunkig, hogy felépült a saját magyar politikai rendszer, a NER (hála Orbán Viktornak), és hogy e magyar modell kötőanyaga a bátorság (dicsőség Orbán Viktornak). Nem értékelnénk, hogy a jobboldali kormány egyet jelent a politikai stabilitással, mert ebből nem engednek, s ha valami tévedés folytán - rossz választás következtében - más kezébe kerülne az irányítás, hát abba még belegondolni is rémes.

Azt sem vennénk észre, hogy míg a világ csak tavaly kezdett fellázadni a globalizmus, a nyitott társadalom és egyéb szörnyűségek ellen, addig nálunk ez az egész lázadás már lényegében lezárt ügy. Hiszen itt fülkeforradalom volt (még ha ezt az utóbbi években nem is nagyon emlegetik), de utána a talpunkra álltunk (köszönet érte Orbán Viktornak) és mindennel szakítottunk, amit a hatalom megannyi felkent képviselője (legfőképpen a kedves vezető) károsnak ítélt. Ennek következtében a magyarok jövője biztosított, önálló külpolitikánk van, határaink védettek, nagy a közbiztonság, a családokat támogatják, a gyerekeket pedig az iskolákban nem csupán tanítják, hanem még nevelik is (ha belegebednek, akkor is). Így aztán nem is csoda, hogy egyre versenyképesebbek vagyunk az egész világon, politikailag, gazdaságilag, mindenhogyan (köszönet érte Orbán Viktornak).

S bár az is elhangzott, hogy még nincs okunk dicsekedni, azért vegyük észre, ezt csak a kötelező szerénység mondatta a szónokkal (aki meg is jegyezte, most van okunk szerénynek lenni). Egyelőre a hatalom valóban mindent elrendezett, a maga képére formált és kézben tart, de ezekkel a magyarokkal az ember sosem tudhassa. Ezek mindig elégedetlenek, nem elég hálásak, buzog a vérük. Félő tehát, hogy nem nyugszanak bele, hogy Orbán Viktor és csapata örök időkre ott maradjon, ahol most van. Aggodalomra adhat okot, hogy hiába beszélnek nekik, mondják el tehát, hogy a világban történő változások mindig is igazolják a kedves vezetőt (aki évtizedek óta hasonló célokért harcol), s hiába festik fel a tejjel-mézzel folyó Kánaán képét, a választók még képesek lesznek elfordulni tőlük. Jó, talán még nem jövőre, bár ennek is megvan a maga veszélye, de akkor később, netán 15 év múlva, az sem kellemes gondolat. Az egyetlen, amit ez ellen momentán tehetnek, hogy emlékeztetik a polgárokat a szocialista kormányzás szörnyű éveire, s felidézik a "böszmeséget" (ami tudjuk, kiről és miről szól). Ráadásul olyan időkben kell ezzel is foglalkozniuk, amikor a Brüsszel elleni szabadságharc - a jelek szerint - tetőfokára hág, öt területen is meg kell védeni a nemzeti önrendelkezés jogát és itt van még ez a Soros is, aki meg migránsokat igyekszik egész Európa nyakára telepíteni.

Van tehát baj elég. Csoda, hogy hőn szeretve tisztelt miniszterelnökünk ilyen helyzetben is képes megőrizni hidegvérét és közmondásos humorérzékét. Ennek köszönhető, hogy a komoly gondok közepette is felidézi, amit nemrég hallott: "öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé". S ennek szellemében ajánlja nemzetünk minden egyes tagjának jóindulatába magát és társait. Hiszen "a magyarok nem érhetik be középszintű kormánnyal vagy vezetővel." Ami olvasatában egyet jelent azzal, hogy maradnának az idők végezetéig, jobb úgy sincs náluk.

Mi pedig csak ismételni tudjuk, amivel elkezdtük: köszönjük, miniszterelnök úr! Talán még annyit érdemes megjegyezni: ön a csúcsra ért...

2017.02.11 07:10

Puzsérral Ungár Péter sem ért már egyet

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:43

Fotó: Népszava
Abszurd, hogy egy új politikai kultúrát, demokratikus közepet meghirdető politikusnak gondja van azzal, hogy elemzők véleményt mondanak egy politikai versenyről, amelynek ő is részese – szögezte le az Azonnali.hu-n megjelent publicisztikájában Reiner Roland.
Az Integrity Lab alapítója Puzsér Róbert független, de LMP által támogatott főpolgármester-jelöltje minapi Facebook-posztjáról fejtette ki a véleményét. – Önmagában nem lenne hír, hogy egy politikus nem hisz a közvélemény-kutatásoknak: bármilyen nem megfelelőnek gondolt eredményre egyszerű válasz a kutatás hitelességének megkérdőjelezése. (..) Puzsér Róbert csütörtöki posztja mégis minőségileg más szintet képvisel, és most nem is feltétlenül a stílusra gondolok – a tartalmi állításai ugyanis sokkal súlyosabbak, semmint hogy a szóhasználaton akadjunk fönn – írta a politológus. 
Ungár Péter, az Azonnali többségi tulajdonosa és egyben az LMP politikusa a Népszava kérdésére elmondta: egyetért a portálon megjelent véleménnyel. Itt érdemes megemlíteni egy október 18-ai, az LMP-ből kiszivárgott levelet, amelyben Ungár még azt írta párttársainak: az LMP hatalmas ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé, főpolgármester-jelöltségének támogatása megalapozná a Jobbik-LMP együttműködés gyakorlatát is. A médiaszemélyiség azt közölte a közösségi-oldalán, hogy „jelzem Závecz Tibornak, ha még egyszer meghallom, hogy megpróbál egy demokratikus választást befolyásolni, akkor nem veszek részt semmiféle előválasztáson.” 
Az ügy előzménye, hogy – mint arról lapunk is beszámolt - „Előválasztás után, előválasztás előtt?” címmel tartott konferenciát szerdán a Republikon Intézet. A Závecz Research ügyvezető igazgatója, közvélemény-kutató szerint a belengetett, de még azóta sem biztos második fordulóban sem Puzsér Róbert LMP-által támogatott független jelöltnek, sem a liberális Sermer Ádámnak nincs esélye Karácsony Gergellyel, az első kör győztesével szemben. A Puzsér-problémát ugyanakkor Závecz szerint kezelni kell.„Ha elindul a publicista, akkor Karácsony nem biztos győzelmét Tarlós ellen biztos vereséggé fogja formálni” – jelentette ki. Puzsér Róbert szerint még el sem kezdődött a kampánya, még be sem mutatta a programját, még egyetlen vita sem zajlott Karácsony Gergely és közte „és Závecz Tibor máris az alávaló hazugságaira hivatkozva zsarolja a közvéleményt”. „Javaslom Závecz Tibornak, hogy takarodjon el a halál f@szára, és ott kutakodjon, aztán ha a budapestiek már ismerik a programomat, majd akkor ismertesse, mit kutatott ki! Karácsony Gergelyt jól ismerik a budapestiek, és láthatóan nem akarják – megtapasztalták, hogy minden szava hazugság. Nyilvánvaló, hogy velem szemben is van bennük szkepszis, mert félnek az ismeretlentől. Karácsony alkalmatlanságán nem lehet változtatni, a velem szemben táplált fenntartásokon azonban igen. Már ha Závecz Tibor meg a hozzá hasonló közvéleménybefolyásolók ezt engedik. Ha pedig nem, akkor nem lesz előválasztás. Na, ez az ultimátum hogy tetszik?” – tette fel a kérdést. 
Puzsér szavai ellen a konferenciát rendező Republikon Intézet is kiakadt: „Puzsér Róbert egy tartalmában hamis, stílusában teljességgel elfogadhatatlan támadást intézett konferenciánk egy felszólalója, Závecz Tibor ellen, pusztán azért, mert Závecz Tibor utalt azokra a kutatásokra, amelyek Puzsér esélyességét mérik. Puzsér a legrosszabb kormányzati gyakorlatok szellemét idézve a kutatások betiltását követeli a főpolgármester-választás kapcsán”. 
Szerző

Tarlós: Leaszfaltozzák a budapesti földutakat

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:13

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Mintegy 225 kilométer földút van a fővárosban, első körben ennek húsz százalékát burkolják le
Szilárd útburkolattal látják el a budapesti földutakat egy négyéves útépítési program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületet érintően 8,3 milliárd forintot fordítanak a célra – jelentette be a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Tarlós István kiemelte, hogy támogatásával, a fideszes polgármesterek kezdeményezésére kormányzati finanszírozással indult az útépítési program. Jelenleg Budapesten még 225 kilométer földút van, és a program első fázisában ennek húsz százalékát burkolják le – mondta a főpolgármester. A repülőtéri zajterhelés ügyében megismételte, hogy a Liszt Ferenc-repülőtéren éjszakai – éjfél és hajnali öt óra között – repülészárlatot javasolnak bevezetni.
Szerző