Felcsúti Valentin

Akár egy Jókai főhős is lehetne: Baradlay Kázmér, a kőszívű ember, Krisztyán Tódor, a link csavargó és Felcsúti Valentin, a szerelmesek védőszentje. Aki olvasta a Népszava online-t, az már értesült róla, hogy a hivatalos nevén Vál-völgyi Kisvasút az 5,7 kilométeres távot 35 perc alatt teszi meg. A keskeny nyomtávú vonat átlagsebessége 25 kilométer/óra, három állomása van: Puskás Akadémia, Felcsút, Alcsútdobozi arborétum. Építtetője Pénztáros Lőrinc barát cége. A kisvasút Valentin-napon kedveskedik a szerelmeseknek. A kocsikban rózsaszirmokon lépkedhetnek, pezsgővel és eperrel etetik őket.

Egyik barátom hét nap alatt tette meg a Transzszibériai Expresszen a Moszkva-Vlagyivosztok távot, de nem volt a vonaton rózsaszirom, eper és pezsgő, csak cukor nélküli tea és fekete kenyér üresen. A felcsúti kisvasút hossza, mint már említettem volt, majd’ hat kilométer, a Transzszibériai Expressznek 9228 kilométert kell legyűrnie, a felcsúti hárommal szemben 78 megállója van. Igaz, felépítése kicsit drágább volt a felcsúti kisvasútnál, pontosan egymilliárd 456 millió aranyrubel, ehhez képest csekélység a kisvasút 856 millió forintja, ebből 600 millió uniós forrásból jött.

Az OLAF nem tudja vizsgálni a 600 millió forintos támogatás felhasználását, mert ez a szervezet csak kétmillió eurónál nagyobb beruházásokat ellenőriz. A 600 millió forint éppen nem éri el a kétmillió eurót. (A közelmúltig azt hittem, hogy OLAF az egy norvég király, s az a hobbija, hogy az EU-ban előforduló korrupciót vizsgálja, de aztán eszembe jutott, hogy Norvégia nem is tagja az EU-nak. Az 1957-től 1991-ig uralkodott V. Olafot a „nép királyának” tartották, az olajválság idején tömegközlekedéssel járt. Még valami eszembe jutott „szegény” Norvégiáról. Odakint élő barátom mesélte, hogy egyik kollégájának valami baj volt a tüdejével, azt mondták az orvosok, jót tenne neki a meleg éghajlat, mire a norvég társadalombiztosítás ingyen elküldte őt félévre a Kanári-szigetekre jó levegőt szippantani.)

De térjünk vissza a felcsúti kisvasút Valentin napi attrakciójához. A vonatozás végén a szerelmesek egy gyertyafényes vacsorán vesznek részt a a Puskás Ferenc Sport Hotelben A program valójában nem is olyan drága, két főre 9 ezer forint.

A felcsúti kisvasutat már elkészülte után támadta az ellenzék, mire Orbán azt mondta, minél jobban támadják a kisvasutat, annál hosszabb lesz, elviszik egészen Bicskéig, Lovasberényig s ha kell, Vlagyivosztokig. Ez lesz az Orbán-Putyin Transzfelcsúti Expressz.

A tervek szerint napi 7500 utassal számoltak, ami egy kicsit túlzás, a budai Gyermek- (leánykori nevén Úttörő-) vasút a legforgalmasabb nyári hónapokban is csak napi 1048 főt szállít. A felcsúti kisvasút első hónapjában (!) 1048 volt az utasok száma. A felcsúti kisvasúton októberben volt hat nap, amikor az utasok száma nulla volt. Ezért aztán a kisvonatot télen – november elejétől április végéig – nem is üzemeltetik. A Valenti-napi buli csak egy szép kivétel.

Az Alcsútdobozi arborétumban van egy gyönyörű klasszicista épülethomlokzat, de mögötte nincs semmi. A kastélyt még József nádor építtette nyári rezidenciának, Pollack és Ybl is dolgozott rajta. A kastély átvészelte a második világháborút, később leégett, s a környék népe széthordta a köveit. Ez az épület nélküli csicsás homlokzat engem némiképp emlékeztet hazánk állapotára.

Magyarország erőlködik!

Ligeti pezsgés

Nem dicsekvésből mondom, de nekem máris hozott egy láda pezsgőt a Liget projekt. Meglehet, mások többet is keresnek majd rajta, de a nagyberuházás már csak ilyen: költséges műfaj. Én viszont nem is a hat palack extra száraznak örülök igazán (na jó, annak is), hanem a bizonyságnak, hogy vénségemre csak kiismertem valamennyire ezt az országot.

Még az előző kormányzati ciklusban, amikor Szőcs Géza akkori államtitkár és Baán László, a Szépművészeti föld alatti bővítésétől frissen megfosztott főigazgató bejelentette, hogy egyetlen alagsor helyett öt komplett múzeumot alakítanak ki 2018-ra a Ligetben, fogadást ajánlottam egy jó barátomnak. Azt mondtam, a kitűzött határidőre legfeljebb az Új Nemzeti Galéria áll majd a Ligetben, az is csak azért, mert ha létrejön, könnyebb lesz kiüríteni és visszahabosítani a várbeli képtárat. Barátom viszont - pedig ő volt már helyettes államtitkár is! - kötötte az ebet a karóhoz, hogy mind az öt múzeum szerkezetkészen áll majd a Liget fái között, mert odafönt valakiknek ez most fontos.

Most veregessem meg a vállamat, látva, hogy némi fakivágáson, a Közlekedési Múzeum lebontásán és a Pecsa bezárásán kívül semmi sem történt az elmúlt öt évben? Vagy örvendezzek, hogy még az idén valóban begyógyul a Szépművészeti világháborús sebe, és látogatható lesz a Román csarnok, amelynek helyreállítása a legelső Orbán-kormány idején, 2000 táján került először szóba? Esetleg rémüldözzek, hogy ha ez a nagy egészhez képest falatnyi munka rögtön kétmilliárdos többletköltséggel járt, vajon milyen túlfizetésekkel kell számolnunk, ha valóban beindul a múzeumépítés a Ligetben?

Fogadjunk?

Szerző
N. Kósa Judit

Annyit is érnek

Ellenzéke és persze a Soros-féle háttérhatalmak pénzelte és irányította civilszervezetek gyakran vádolják az Orbán-kormányt - ezt a fikciót, mert ilyen nincs, csak Orbán Viktor van -, hogy nem hatékony, képtelen a kormányzásra, és így tovább. Csattanós választ adott a kritikákra a rezsim névadója. Egy tavaly nyáron hozott kormányrendelet mostani megvalósítása bizonyítja, hogy az Orbán kézi vezérlésével működő rendszer képes hármat ütni egy csapásra.

A rendelet értelmében a munkaügyi központok megkezdték kitörölni a munkát keresők listájáról azt a néhány tízezer embert, aki egészségügyi okokból tartósan nem vállalhat munkát, de azon a bizonyos listán mégis szerepelhetett, hogy adminisztratíve járjon neki a szociális ellátás. Ők eddig havonta nem kevesebb, mint 22 800 forintból élhették világukat. Na, ennek a dőzsölésnek vetett véget a rendelet!

Ezzel megoldódik ezeknek az embereknek a gyógyszer, élelmiszer és fűtés gondja. A halott ember ugyanis ezekre már nem tart igényt. Nulla forintos jövedelemből talán még Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Zrt. jelenlegi kommunikációs igazgatója szerint sem lehet megélni, a 47 ezer forintos jövedelemmel ellentétben. Ráadásul az érintettek választhatnak is: éhen akarnak-e veszni, esetleg inkább megfagynának, vagy valamelyik akkut betegségükben hunynak el. A lista retusálásával viszont jelentős lépést tehet az orbáni kommunikáció a teljes foglalkoztatás irányába, hiszen tízezrekkel kevesebb munkakereső, munkanélküli szerepel majd a statisztikákban.

Végül, de nem utolsó sorban évente akár 1-2 milliárd forint is besöpörhető az újra elosztható, vagyis közpénzből magánvagyonná konvertálható források közé. Kétségtelenül nem nagy pénz, hiszen a kormányközelinek tartott Századvég 5 milliárd forintos tanácsadói szerződést kötött a kormányzattal, és a HVG újságírója kiszámította, óránként 31 ezer forintot számlázhatnak ki. Egy óra alatt többet kaszálnak, mint amennyiből most már nem élhet meg egy beteg, munkaképtelen ember.

Íme tárgyiasul Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter fideszes ideológiai alapvetése: mindenki annyit ér, amennyije van.

Szerző
Bihari Tamás