Pfaff és a bejgli

Fogadást ajánlottam önöknek tegnap, de nyugodtan zárjanak ki most rögtön minden jobb klubból. Úrinő ugyanis biztosra nem fogad, én meg tutira mentem, amikor felvetettem: a Liget-projektben a Szépművészeti Múzeum felújításának kétmilliárdos többletköltsége csak a kezdet. Lesz ez még drágább is.

És valóban - mert vegyük csak a Közlekedési Múzeumot, ahol eddig csak bontottak, de a kockás papíron máris megduplázódott a költségvetés. Ha valaki ma végigsétál a Liget északi peremén, döbbenten láthatja, hogy az épület volt, nincs. Földig lerombolták, hogy aztán majd visszaépíthessék: abban a formájában, amelyet sem a millenniumkori közönség, sem a mai hozzáértők nem tartanak értékesnek.

Pfaff Ferenc, a Monarchia futószalagon gyártott állomásépületeinek atyja kissé ormótlan, díszletszerű épületet alkotott 1896-ban, ami kiállítási csarnoknak prímán elment, de égedelem nagy kupolája nem hiányzott a kutyának sem, miután odalett a világháborús ostromban. Most azonban visszaépítik, mert ad egy, jó lesz kilátónak, ad kettő, ez az "eredeti", és annak ma nagy kultusza van, lásd a Hauszmann-habcsókok rekonstrukcióját a budavári palotában. Múzeumnak persze nem jó, mert a XXI. században annak kicsit másfélének illik lennie, mint a XIX. század végén, de semmi baj, a kiállítást úgyis leviszik a föld alá.

Hogy kell-e ez, és ha igen, így kell-e, esetleg ilyen drágán kell-e, hogy megér-e ez nekünk az adónkból 7 milliárdot vagy épp 15-öt, arról persze nem konzultál senki a polgárral. Ahogy a hajdani országimázsközpont-vezető mondotta volt a méregdrága tűzijátékról: a nagymamánál sem firtatjuk, mennyibe került a bejgli. Örülni kell, és kész.

Szerző
N. Kósa Judit

Gazdát cserél az Opel?

Publikálás dátuma
2017.02.14. 15:07
FOTÓ: Getty Images, Sean Gallup
A Reuters szerint közel a megállapodás, hogy a General Motors eladja a PSA Groupnak (Peugeot-Citroen-DS) a tulajdonában lévő Opel márkát.

A két nagy autógyártó-konszern között már most is folyik közös munka, a szabadidő-autók, SUV-k terén és kis egyterűek révén osztoznak technológiai platformon. Ilyen az új Peugeot 3008-as, valamint a 2008-as, a Citroen C3 Picasso, az új Opel Meriva, a teljesen új Opel Crossland X modellcsoport, amelyek GM saragossai gyárában, valamint a PSA Sochauxban lévő üzeméből kerülnek majd ki - írja a hvg.hu.

A PSA szóvivője megerősítette, hogy tárgyal a két vállalat egymással mélyebb partnerségről. Az Opel és a francia kormányzat, amely 14 százalékát birtokolja a PSA-nak nem kívánt nyilatkozni, akárcsak a Peugeot-család, amely szintén komoly részesedéssel bír a PSA-konszernben, nem reagált a hírre.

Az Opel tavalyi működési vesztesége elérte a 257 millió dollárt, a cég helyzetét most a Brexit miatt továbbra sem látják kedvezőnek az elemzők.

Bővebben itt olvashat a témáról!

Szerző

Tovább gyorsulhat az infláció

Az első negyedévben tovább gyorsulhat az infláció, de a 3 százalékos jegybanki inflációs cél átlépésére ebben az évben nem számítanak az elemzők, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagáltak. A KSH kedden közzétett adatai szerint januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, tavaly decemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a következő hónapokban hasonlóan magas maradhat az árdrágulás éves üteme, meg is haladhatja a 2,5 százalékot. Az év egészében átlagosan 2,5 százalékos inflációra számít, felfelé mutató kockázatokkal.

Kommentárjában rámutatott: az infláció hirtelen megugrásában nagy szerepet játszott az üzemanyagok árának emelkedése, ami önmagában 1,1 százalékponttal növelte az inflációt. Az egyes termékköröket, főként alapvető élelmiszereket érintő áfacsökkentések ennek hatását mérsékelték, de az élelmiszerek ára így is 1,4 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A tartós fogyasztási cikkek ára viszont a 2016 januári szinthez képest 0,4 százalékkal csökkent, ez többnyire a külső alacsony inflációs környezetnek tudható be, mert ezeket a termékeket nagy arányban importálja a magyar gazdaság - közölte.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője kiemelte, hogy több mint három és fél éve nem volt ilyen magas az infláció. A szakértő szerint is tovább gyorsulhat az inflációs ütem az idei első negyedévben, de az év egészében nem számít folyamatos emelkedésre, várakozása szerint az éves átlagos infláció 2 százalék fölött alakulhat.

A béremelkedések és részben ehhez kapcsolódva a belső kereslet, illetve fogyasztás erősödése nagyobb mértékben járulhat hozzá az inflációhoz, ahogy az olajárak várható enyhe emelkedő trendje is - fejlette ki kommentárjában.

A 3 százalékos jegybanki cél tartós átlépésére ugyanakkor ebben az évben még nem számít az elemző. Ennek megfelelően monetáris szigorításra sem, de nem-konvencionális intézkedések, illetve a monetáris politikai eszköztár változása ebben az évben is napirendre kerülhet - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az üzemanyagárak tavaly február-márciusi mélypontjának bázishatása miatt márciusra az infláció elérheti a 3 százalékot, majd visszatér 2,2-2,5 százalék közelébe.

A szakértő kommentárjában hangsúlyozta, az év elején számos ellentétes hatás befolyásolja az infláció alakulását. Egyes áruk, szolgáltatások - baromfihús, tojás, nyers tej, internet, vendéglátás - célzott áfacsökkentése lefelé húzhatja az inflációt. Bázishatások, az üzemanyagárak, a növekvő belső kereslet, valamint a bérkiáramlás erősödése ugyanakkor felfelé tolhatja, a bérköltségek növekedését azonban a járulékok csökkentése némileg ellensúlyozza - mutatott rá.

Idén éves átlagban 2,4 százalékos árdrágulást vár az elemző, de a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció erőteljesebben is nőhet, a jövő év elején pedig elérheti a 3 százalékos inflációs célt. Emiatt rövid távon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kommunikációjából kikerülhet, hogy a monetáris tanács kész további nem-konvencionális eszközök használatára, de még nem számít a kondíciók szigorítására - fejtette ki az elemző.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is kiemelte kommentárjában: a következő hónapokban folytatódhat a pénzromlás ütemének gyorsulása, a teljes évben végig 2 százalék felett maradhat az infláció. Az éves átlag 2,5 százalék lehet, jövőre pedig már elérheti a ráta az MNB 3 százalékos inflációs célját.

Annak ellenére, hogy felpörög az infláció, a monetáris tanács vélhetően nem fog kamatváltoztatással reagálni, mert a tagok kívánatosnak tartják a negatív reálkamat fenntartását - fogalmazott az elemző. Véleménye szerint idén és jövőre is 0,9 százalék maradhat az alapkamat, míg a bankközi kamatok - azaz például a 3 hónapos BUBOR kamat - tovább süllyedhetnek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kommentárjában kiemelte, folyamatosan érezhető az inflációs adatokban a lakossági fogyasztás növekedése, ami részben a reálbérek növekedésével magyarázható.

A szakértő szerint ha a mostani szinten marad az olajár, akkor áprilisban az üzemanyagok ára csökkenhet, ami lassíthatja az inflációt. Szerinte szintén kérdéses az élelmiszerek árának alakulása, kedvezőbb időjárás esetén az idényáras zöldségek és gyümölcsök olcsóbbak lehetnek. Az elemző szerint a jelenlegi kilátások alapján az idén 2,5 százalékos éves átlagos inflációra lehet számítani.

Szerző