Toroczkai: csak ennyit tudok tenni a "liberális nyomulás" ellen

Publikálás dátuma
2017.02.17. 16:27
Forrás: Facebook/Toroczkai László
Ha a Kúria úgy dönt, akkor visszavonja a csadorviselést betiltó rendeletet Ásotthalom – mondta a Hír TV-nek a település jobbikos polgármestere. 

Toroczkai László szerint csupán egy jogvitáról van szó, de szerinte a tavaly novemberben elfogadott intézkedés nem sért alapjogokat. Hozzátette: nem neki, hanem a kormánynak kellett volna hasonló intézkedést hozni, de ő polgármesterként csak ennyit tud tenni a liberális nyomulás ellen, ami Európa létét fenyegeti.

A Csongrád megyei kormányhivatal azután fordult a Kúriához, hogy döntése ellenére a szerdai határidőre nem vonta vissza az önkormányzat a rendeletet, amely a mecset építést és a homoszexuálisok házasságának népszerűsítését is megtiltja.

Szerző

Velkey az abortusz- és hálapénzmentes szülészetről: „alternatívát kínálunk”

Publikálás dátuma
2017.02.17. 15:46
Amiről megállapodtunk, az benne van a közlönyben FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Jogszabály-módosítás is kell ahhoz, hogy meg lehessen valósítani az egyházi kórházak új stílusú szülészetét. Velkey György a Bethesda kórház igazgatója a Népszavának adott interjújában állította: nincs titkos háttéralku a kormány által finanszírozott fejlesztésük mögött. Lázár János korábban úgy jelentette be az intézkedést: a 7,8 milliárdos támogatásért cserébe vállalták a kórházak, hogy abortusz- és hálapénzmentes szülészetet üzemeltetnek.

- Milyen alku született az egyházi kórházak és a kormányzat között?

- Amiről megállapodtunk, az benne van a közlönyben megjelent kormányhatározatban.

- Abban egyetlen szó sincs arról, hogy a támogatást az abortusz elvégzésének a megtagadásáért és a hálapénzmentes ellátásért kapták volna...

- Nem is erről van szó. Volt egy szakmai koncepció, ami nem csak a szülészetről szól, hanem egy olyan komplett beruházási tervről, ami teljesebbé tenné az egyházi kórházak szolgáltatásait, fejlesztené az infrastruktúráját. Ez került a kormány elé, és erről döntöttek, erre adták a támogatást.

- Az, hogy nem végeznek abortuszt, nem fogadnak el hálapénzt valahol le van írva?

- Igen, benne van a szakmai koncepciónkban. De nem a támogatás ellenében vállaltuk, a megvalósítandó programban alternatív szolgáltatási modellt írtunk le, melynek része volt a természetes eljárásokat preferáló, és egyúttal abortusz nélküli szülészet. Az egyházi kórházak szolgáltatási palettájáról most még hiányzik a szülészet-nőgyógyászat és a pszichiátria. Most ezek, legalábbis a gyermekpszichiátria, és az Egészséges Budapest Program részeként a gyermek sürgősségi ellátás kialakításához kértünk támogatást. Az is nagyon fontos volt számunkra, hogy valamilyen módon lépni tudjunk a hálapénz ügyében. Mi egyértelművé tennénk: mi jár, s mi nem a közfinanszírozásért. Elképzelésünk szerint ha valaki idejön majd szülni, és elfogadja, hogy az éppen ott lévő orvos segítse őt, az továbbra is térítésmentesen jár neki. Ha viszont valaki ragaszkodik a választott orvosához, aki éjjel is bejön hozzá, az egy extra szolgáltatás, amelynek díja van. Sokkal átláthatóbb és vállalhatóbb, ha ezt az összeget a szülőnő számla ellenében fizeti be az intézménynek, s annak tetemes része majd az orvost és a szülésznőt illeti.

- A mostani szabályok egyelőre tiltják, hogy a közfinanszírozott szolgáltatásokat végző intézmények ugyanazon szolgáltatásért, amit az állam biztosít, bármilyen jogcímen pénzt kérjenek...

- Valóban, úgyhogy ezen a területen jogszabály-módosításra is szükség lehet. De hangsúlyozom, ez a szülészet leghamarabb két év múlva készül el, addig még sok minden történhet.

- Mennyit kell majd fizetni?

- Nem tudom, még nem tartunk ott, és hangsúlyozom, hogy a kórház akkor tud paraszolvencia nélküli intézménnyé válni, ha az általunk követett elvet be tudja fogadni a döntéshozó is.

- Van abban valami bizarr, hogy éppen Velkey György növelné a fővárosban a szülészeti kapacitást. Annak idején Szócska Mikós államtitkár kabinetjének tagjaként ön segített kidolgozni azt a koncepciót, amellyel országszerte bezárták azokat a szülészeteket, ahol évente kevesebb mint 500 születés történt. A Bethesda szülészete nulláról indul…

- Ötszáznál biztosan több szülés lesz itt. A Bethesdában nyíló szülészet nem a kis születésszámot hozó osztályok számát akarja növelni, épp ellenkezőleg, az új szemlélet az előzetes érdeklődés alapján sokakat vonz majd ide. Olyan szülészetet akarunk létrehozni, amelyet a kórházakat fenntartó három felekezet támogat, de vallási hovatartozás nélkül az ország bármely részéből fogad majd szülő nőket. Az egyházi kórházi ellátást, annak speciális kultúráját ma is sokan választják, így a Bethesda betegeinek 46 százaléka tavaly az ország távolabbi területeiről érkezett.

- Az sem lesz feltétel, hogy az idejelentkező szülész legyen túl ötszáz baba világra segítésén?

- Tapasztalt szülészekkel tárgyalunk. Másrészt ha valakinek szakvizsgája van, akkor ő szülész, tehát jogosult szülést vezetni.

- Mi van, ha szülés közben komplikáció lép fel, hogyan segítenek az anyán?

- Elsősorban a problémamentes terhességek utáni szüléseket vállaljuk. De itt lesz a szülész, van sebész és aneszteziológus, tehát a teljes szülészeti biztonságot garantálni tudjuk a progresszivitás alsó fokán. Ha a szülő nő körül mégis gond lenne, az innen néhány száz méterre lévő Honvéd kórházból kaphatunk szakmai segítséget. Gyermekgyógyászokból pedig a képzés alatt álló kollégákkal együtt több mint százan vagyunk, ami máshol szinte megvalósíthatatlan biztonsági garancia a gyermeknek.

- Hogyan ellenőrzik, hogy az orvos elfogadott-e hálapénzt?

- Biztosan nem a rendőrt hívjuk majd. Mi itt olyan kultúrában dolgozunk, hogy különösebb ellenőrzések nélkül is szót értünk egymással. Az orvosok sem szeretik azt a szürke zónát, amit a hálapénz jelent, ha valaki legálisan ugyanannyi, vagy közel akkora jövedelemre tehet szert, ezt az utat fogja választani.

- Mi lesz azokkal a nőkkel, akik egyébként itt szülnek, vagy szültek, és azt kérik, itt végezzék el az abortuszukat is?

- Miután deklaráljuk, hogy a helynek éppen az az egyik sajátossága, hogy itt nem végeznek abortuszt, nyilván azok jönnek hozzánk, akik ezt értik és keresik. Ha mégis jön valaki, aki abortuszra készül, annak megmondjuk, hogy azt a területileg illetékes kórháztól kérheti.

- Magyarul azt mondja, megtagadható közfinanszírozott intézményben, az egészségbiztosító által finanszírozott legális szolgáltatás?

- Azt gondolom, hogy egy közfinanszírozott intézményben lehet egy világos etikai álláspontot képviselni olyan esetben, ha rendszerszinten senkinek sem sérül a joga. A társadalombiztosítás az egyes beavatkozásokat más szakmákban is különböző helyeken végezteti el. Nincs például minden kardiológián szívkatéterezés, vagy minden gyermek fül-orr-gégészeten idegentest eltávolítás. Ezekért sokszor más kórházba kell menni, akár a progresszivitás alacsonyabb fokára. A maga választotta abortuszt mindenki a területileg illetékes kórházban el tudja végeztetni. Szeretnénk új alternatívaként olyan lehetőséget teremteni az ezt igénylő várandósoknak, hogy ne legyenek életük legreményteljesebb pillanataiban kötelezően kitéve annak a sokknak, ami a magzatok művi eltávolításának jelenlétével jár számukra. Elkerülhető lesz itt az is, hogy amint a terhessége kiderül valakinek, akkor arról kezd vele beszélni az orvos, hogy mikor jön küretre. Hangsúlyozom, alternatívát kínálunk, ami a szabadságjogok tágítása, és nem a szűkítése.

- Az itt dolgozó orvosok esetében lehet-e alkalmazási feltétel, hogy az illető deklaráltan soha sehol nem végez abortuszt?

- Nem, szó sincs ilyenről. Az adott intézményben, tehát nálunk nem végezhet majd abortuszt, de nem fogjuk ellenőrizni, hogy egy másik állásban mit csinál az orvos.

Szerző

Armel operafesztivál - Idén Budapesten és Bécsben

Publikálás dátuma
2017.02.17. 15:38
Forrás: Armel Opera Competition and Festival/Facebook
Idén már két ország két városa, Budapest és Bécs ad otthont ad az Armel Opera Festivalnak június 28. és július 4. között. Az idén 10 éves fesztivál első napján Rufus Wainwright Prima Donna című műve hangzik el a Pannon Filharmonikusok előadásában - emelte ki Havas Ágnes igazgató a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A 2017-es újdonságok közül felhívta a figyelmet a bécsi előadásokra, amelyekre a magyar fővárosból buszokat indítanak majd, továbbá a partnerszínházak és partner országok számának növekedésére is. Az operafesztivál és a Virtuózok című tehetségkutató együttműködésével kapcsolatban emlékeztetett: Kökény Tamás nagybőgős, a verseny második évadának győztese március 1-jén a New York-i Carnegie Hall-ban lép színpadra az Armel díjazottjaként.Szerző