Ángyán József: Somogyban is földrablás történt

Publikálás dátuma
2017.02.17 17:06
Ángyán József - Népszava fotó/Vajda József
Fotó: /
Semmiféle árverseny nem volt, az árverésre bocsátott állami földek több mint kétharmadát kikiáltási áron vitték el a nagybefektetők – állítja Ángyán József legújabb, a Somogy megyei földprivatizációt összefoglaló jelentésében. Az Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkára szerint az sem igaz, hogy a helyben élő családi gazdálkodókhoz került volna a föld, birtokhoz jutott viszont az EU-s pénzből épült vadászházáról elhíresült izsáki polgármester családja.

Ángyán professzor elsőként Orbán Viktor szűkebb pátriájában, Fejérben, illetve a korábban a Nyerges-Simicska érdekkör által preferált Győr-Sopron megyében dolgozta föl a földforgalmi adatokat. Harmadik, Somoggyal foglalkozó összeállítása (Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás) alapján – amelyből a greenfo.hu közölt szemelvényeket – a megye a 2015 novembere és 2016 júliusa között, három hullámban elárverezett 182 ezer hektár állami földterület közel 7 százalékát adta. Ángyán szerint a tőkeerős árverezők itt is jellemzően kikiáltási áron, az európai földárak töredékéért szereznek meg nagy birtoktesteket - szembetűnő, hogy Somogy megyében a hivatalosan közzétett tényadatok tanúsága szerint a 12100 hektár elárverezett területből 7200 hektár, az 570 birtoktestből 402 (70 százalék) így került az árverési nyertesekhez.

Somogy megye adatai is igazolják, hogy alaptalanok azok a kormányzati állítások, amelyek szerint „árversenyben kialakult piaci áron" jutottak a nyertesek az állami földterületekhez. Valódi licitálás, árverseny csupán a birtoktestek kis hányadának eladása során alakult ki, ami vélhetően annak tulajdonítható, hogy az elárverezésre szánt területeket – bizonyára nem véletlenül – zömében olyan nagyméretű birtoktestek formájában hirdették meg, amelyek akár több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok bizonyosan nem rendelkeznek – fogalmazott Ángyán József. Szerinte az is erősítette a birtokpolitikai szempontból káros tendenciát, hogy az egyébként is kiszolgáltatott helyzetben lévő helyi gazdacsaládok nem vették a bátorságot az egymás közt a földeket vélhetően előre leosztó nagybirtokosokkal szembeni fellépésre, azaz nem is szálltak be ellenük a licitbe.

Somogy megyében majdnem minden tizedik hektár elárverezett állami földterületet külföldi vagy külföldi származású kettős állampolgár agrárvállalkozók (belgák, németek, olaszok, osztrákok) szereztek meg. Ángyán szerint köztük vannak nagy agrárcégekből álló belga családi holding-vezetők éppúgy, mint a 6000 hektáros somogyi birtokkal rendelkező olasz multimilliárdos divatdiktátor magyarországi olasz intézői, vagy éppen a Magyar Államtól 8000 hektárt 90 évre bérbe kapó német bankárok cégének német vezetője, illetve magyarországi lakcímmel nem, ám – ausztriai lakhelyén önkormányzati képviselő feleségével közös – magyar céggel rendelkező osztrák állampolgár nyertes árverező.

Sajnos az sem példátlan, hogy politika-közeli rokoni, baráti gazdasági érdekkörök jutnak jelentős állami földterületekhez. Így azután nem meglepő, hogy ott találjuk a nyertesek között Kaposvár önkormányzatának fideszes frakcióvezetőjét éppen úgy, mint Izsák – EU-forrásokból saját célra vadászházakat építtető akciójával elhíresült nagybirtokos, vadász, lovas, trafikos és benzinkutas fideszes polgármester fiait is – írta Ángyán. Szerinte a megyére is jellemző, hogy a nagy agrárcégek, vállalatcsoportok által bérelt állami földekből szemmel láthatóan jószerivel csak azokat a területeket bocsátotta az NFA árverésre, amelyeknek zömét azután az érintett cégek vezetői és azok rokonai illetve strómanjai vásárolták meg, általában ugyancsak kikiáltási áron.

A magánszemélyek esetében Somogyban is általánosan jellemző megoldás, hogy a kedvezményezett kiválasztottak vagy cégeik előbb – 2012 és 2015 között – bérbe, majd 20 éves földbérlettel a zsebben tulajdonba kapták az állami földeket. -Nem lehet nem észrevenni azt sem, hogy a megye állami földterületeinek legnagyobb – részben külföldi – bérlőit nagyrészt elkerülte a privatizáció. Bérelt területeik (az olasz Benetton érdekeltségek, a német Braun bankár érdekeltségei, a Határőr Zrt., a Szukics-Maurer vagy a Claessens érdekkörök cégei által bérelt tízezer hektárok) szinte egyáltalán nem kerültek kalapács alá. Mindez azt is jelenti, hogy változatlan – általában igen kedvező, számukra komoly versenyelőnyt biztosító – feltételekkel, néha csupán hektáronként 10 forintos bérleti díjért, és akár évtizedeken keresztül használhatják az állami földterületeket, ami konkrétan ellentétes a kormány törvényben rögzített földpolitikájával – szögezte le írásában Ángyán József.

2017.02.17 17:06

Leépítés: már készül a kancellária

Publikálás dátuma
2018.10.19 21:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
2500 embert biztosan elbocsátanak a minisztériumokból és háttérintézményeiből, továbbá betöltetlen státusok ezreit számolják fel – erősítette meg a kancelláriaminiszter, amikor péntek este több államtitkár kíséretében először ült tárgyalóasztalhoz a munkavállalókat képviselő szakszervezeti konföderációk vezetőivel.
Gulyás Gergely egy felmérésre hivatkozott, ami a párhuzamosan végzett munkákra mutatott rá és azt ígérte, a hivatalokban maradók megkapják a korábban beígért 25 százalékos bérfejlesztést. A Népszava információi szerint ugyanakkor a szakszervezeti vezetők attól tartanak, hogy a jövő hétre végre összehívott érdekegyeztető fórumok egyeztetéseitől függetlenül a kormány elkezdi a felmondások átadását. 
Szerző
2018.10.19 21:49

Momentum-alapító lett Puzsér kampányfőnöke

Publikálás dátuma
2018.10.19 19:05

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Zaránd Péter, a Momentum Mozgalom egyik alapítója lett Puzsér Róbert kampányfőnöke – tudta meg a Népszava. Értesülésünket Zaránd Péter megerősítette. Mint elmondta, régóta ismerik egymást Puzsér Róberttel, aki néhány hete kérte fel, hogy vállalja el főpolgármesteri kampánya vezetését, amit örömmel vállalt. Erről értesítette a Momentum tagságát és vezetését is, egy belső fórumon információink szerint kisebb polémia is kialakult az ügyben, volt, aki támogatta a döntést, mások szerint hamarabb kellett volna szólnia. Akadtak, akik úgy reagáltak, nem tartják alkalmasnak Puzsért főpolgármesternek, így nem örülnek Zaránd döntésének. Zaránd Péter korábban a Momentum országos választási kampányának vezetője is volt, de egy belső vita nyomán lemondott erről a tisztségről és azóta nem vett részt aktívan a mozgalom munkájában. Most azt mondta a Népszavának, teljes mértékben azonosulni tud Puzsér Róbert Sétáló Budapest címet viselő, az autómentes belvárosról szóló elképzelésével, és most azon dolgoznak, hogy minél több aktivistájuk legyen. Májusra szeretnék bemutatni a részletes programjukat is. Zarándot megkérdeztük arról is: Mi lesz, ha a Momentum saját főpolgármester jelöltet indít, vagy nem Puzsért támogatja? Azt mondta erre: ha a Momentum jelöltje a párt tagja lesz, akkor felfüggeszti a tagságát a választásokig, de ha „valamilyen levitézlett baloldali induló mögé állunk be esetleg, akkor kénytelen leszek elhagyni a Momentumot, bármennyire is fájó szívvel tenném ezt meg alapítóként”.
Kerestük a Momentumot is, Gerencsér Mária szóvivő írásban csak annyit üzent, hogy „sok sikert kívánnak” Zaránd Péternek. Puzsér Róbert a héten jelentette be, hogy függetlenként elindul Tarlós István kihívójaként, mondanivalója központja eddig az, hogy Tarlós „betonba öntené Budapestet”, ezzel szemben képviseli ő az élhető, modern, XXI. századi város szellemiségét. Az MSZP, a Párbeszéd és a DK még nem döntött arról, milyen formában állítanak főpolgármester-jelöltet. Karácsony Gergely a Párbeszéd részéről az előválasztást szorgalmazza. A Jobbik várhatóan saját jelölttel indul.
2018.10.19 19:05
Frissítve: 2018.10.19 19:11