Előfizetés

"Árulás és gyávaság", amit Orbán és Tarlós megpendített

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke a 266 ezer 151 aláírás leadása után az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozta, hogy árulás és gyávaság, amit Orbán és Tarlós máris megpendített, vagyis hogy visszavonnák az olimpiai pályázatot.

Fekete-Győr András, a civil szervezet elnöke már tegnap az aláírások leadásakor üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Fidesznek és Tarlós István főpolgármesternek: óriási mulasztás volt, hogy nem kérdezték meg az embereket arról, akarnak-e olimpiát. Most pedig - tette hozzá - a Fidesz részéről már gyávaság és árulás lenne, ha a népszavazást megpróbálná ellehetetleníteni, vagy visszavonná a pályázatot.

Soproni Tamás az Egyenes beszédben azt mondta: hatalmas siker a társadalomnak, hogy kifejezte a véleményét. Most jön a Momentum projekt igazán nehéz része, 45 napon belül végig járjuk az országot, létrehozzuk a cselekvés kis köreit, olyan embereket keresünk, akik felülemelkednek a megosztottságon, és leülnek egymással” – mondta a Momentum alelnöke, aki szerint árulás és gyávaság, amit Orbán és Tarlós máris megpendített, mármint, hogy visszakoznának az olimpiai pályázattól. „Mi azt szeretjük, ha vita van. A Fidesz a saját támogatóit árulja el azzal, ha visszavonulnak” – vélekedett. Szerinte az átlag politizáló polgár már nagyon unja azt a politikai pocsolyát nézni, amiben Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc küzd egymással. Úgy tekintenek erre a meccsre, "hogy fiúk, húzzatok már el innen". A Momentum bízik abban, hogy ez 2018-ban megtörténik.

„Tanultunk a Fidesz hibájából és nem fogjuk megengedni, hogy annyira centralizált legyen a párt, hogy a döntések a végén ellenőrizhetetlenné váljanak. És tanultunk az LMP hibájából is, a bázis demokrácia sem lehet parttalan” – fogalmazott Soproni, hozzátéve: olyan Magyarországot akarnak, amelyben az ügyekbe a civileknek is van beleszólásuk. Új erő kell a politikában, amely képes a politikai elittel szemben kiállni. "Az a célunk, hogy Magyarország jobb hely legyen” – idézte a mozgalom alelnökét az atv.hu.

Korántsem véletlen, hogy a Momentum Mozgalom elnöke és alelnöke pénteken már a Fidesz és a kormány hátrálásról beszélt. Világossá vált ugyanis, hogy a kormánypárt elkezdte a fővárosra tolni az ügyet. Elsőként Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető pendítette meg még csütörtökön, hogy a pályázatot Budapest adta be, így sem a kormánynak, sem a Fidesz frakciónak nincs ráhatása az ügyre. A Népszava szerette volna megtudni, hogy Orbán Viktor mit gondol a sikeres aláírásgyűjtésről, de a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan nem válaszolt megkeresésünkre. A hvg.hu pénteki információ szerint azonban a Fidesz frakcióülésén, zárt ajtók mögött Orbán azt mondta: "nem a Fidesznek vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre." Minderre pénteken Kósa ismét ráerősített: "egyértelműen a fővárosnál pattog a labda", "nem mi vagyunk az urai az ügynek", hiszen a játékok megrendezésére a főváros jelentkezett. Mindez persze csak formailag igaz, hiszen a Fidesz, a kormány és maga a miniszerelnök is mindvégig saját ügyként menedzselte a pályázatot.

A kormányzat rapid álláspont-váltására gyorsan reagált, Tarlós István is. A főpolgármester előbb azt mondta: "ha összegyűlt a megfelelő számú aláírás az olimpiai népszavazás kiírásához, akkor személy szerint erősen el fogok gondolkozni, hogy vissza kell-e vonni a pályázatot." Lásd még: Budapesti olimpia - Közel a visszalépés

Visszavonták a szmogriadót Budapesten

Publikálás dátuma
2017.02.18. 09:03
Illusztráció: Thinkstock
Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését Tarlós István főpolgármester Budapesten. 

A Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka kiadott közleményében azt írták, hogy a pénteki mérési eredményekre és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésére tekintettel már nem indokolt a tájékoztatási fokozat fenntartása.

Az OMSZ szerint szombaton a szálló por napi átlaga több helyen az egészségügyi határérték körül vagy az alatt maradhat. Vasárnaptól a szombati átlagokhoz képest bár bizonytalan mértékben emelkedhet a szálló por mennyisége, de hétfőn jellemzően az egészségügyi határérték alatt maradhat a szálló por koncentrációja. Kedden a levegőminőség kedvező marad, a további napokban is általában jónak vagy kiválónak ígérkezik.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak, illetve a fővárosba gépjárművel közlekedők együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen - áll a közleményben.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

Gasztropláza nyílik Óbudán

Publikálás dátuma
2017.02.18. 06:10
FOTÓ: Népszava
Le Garage lesz a neve az első magyar gasztroplázának, ahol 12 üzlethelyiséget töltenek fel prémium termékeket kínáló boltokkal, büfékkel. A térben rendszeresen parkol majd öt food truck is, amik időközönként cserélődnek majd, felfrissítve az állandó street food kínálatot.

Az ország első gasztroplázája az ipari környezetnek köszönhetően tágas belső térrel rendelkezik majd, ezért alkalmas lesz különböző gasztronómiai események, termelői piacok befogadására is. A tervek szerint a pláza ezer ember befogadására lesz képes, összesen 525 ülőhellyel.