Előfizetés

Megszavazhatja az Ab szerint alaptörvény-ellenes törvényt a Ház

Publikálás dátuma
2017.02.19. 11:18
Illusztráció: Népszava
Az Országgyűlés hétfőtől négynapos ülésen kezdi meg tavaszi ülésszakát, amelyen a képviselők belefognak a belügyminiszter illegális bevándorlók őrizetbe vételéről szóló törvénycsomagjának tárgyalásába, továbbá újra szavazhatnak egy az Alkotmánybíróság által több ponton alaptörvény-ellenesnek minősített előterjesztésről.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján a parlamentben hétfőn megemlékeznek három, a közelmúltban elhunyt volt képviselőről, Torgyán Józsefről (FKGP), Erkel Tiborról (MIÉP) és Katona Kálmánról (MDF, Fidesz). Az első ülésnapon a megszokott interpellációk, azonnali kérdések és válaszok hangozhatnak el, majd a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításával összefüggő kormánypárti előterjesztés vitáját folytatják le.

A képviselők kedden újra szavazhatnak a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényről, amelynek egyes rendelkezéseit az Alkotmánybíróság korábban alaptörvény-ellenesnek találta, miután a köztársasági elnök a testülethez fordult. Emellett ekkor dönthetnek a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről, továbbá az alapvető jogok biztosa jövő nemzedékek érdekeit védő helyettesének személyéről is.

Szintén a második ülésnapon kezdődhet meg a vita a kormány jogi határzárat szigorító javaslatáról, amelynek egyik legfontosabb változtatása az lehet, hogy az illegális bevándorlóknak egészen addig az országhatáron lévő tranzitzónában kell várakozniuk, amíg menekültügyi kérelmüket jogerősen elbírálják.

Szerdán több nemzetközi szerződés kihirdetését, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ös beszámolóját tárgyalják a képviselők. Az Országgyűlés első idei ülése az ezt követő hétfőn kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fejeződik be.

Ujhelyi: megvan a vezető az Orbán-rezsim leváltásához

Publikálás dátuma
2017.02.19. 10:54
FOTÓ: Népszava
„Nincs már nekem olyan sok hátra a politikában. Én már ki vagyok fizetve. Minden nap, amit magas polcon töltök, az már csak ráadás" – ezt Orbán Viktor mondta több mint tíz évvel ezelőtt egy televíziós interjúban. Nos, kedves Viktor, valóban nincs már sok hátra. Lassan véget ér a ráadás is. Az pedig, hogy ’ki vagy fizetve’, ennyi év lopás és rablás után több mint igaz. Botka László miniszterelnök-jelölt tegnap világos, egyenes, erős víziót adott az orbáni rezsim utáni időszakra. Szemben a jelenlegi, szotyihéjas, urizáló kasztrendszerrel egy felelős, minden magyar ember számára biztonságot és felemelkedést garantáló világot vázolt fel - írja Ujhelyi István, az MSZP alelnöke szokásos vasárnapi nyílt levél-sorozatában.

Az MSZP kormányfő-jelöltje egyértelművé tette, hogy Magyarország helye Nyugaton van; hogy mi nem leszünk Putyin legvidámabb barakkja. Hogy Magyarország az Európai Unió büszke tagja és tudjuk, hogy a mai válságra csak egy szorosan összezáró közösség részeként lehet választ adni: a tagországok szorosabbra font együttműködésével, az Európai Parlament választott képviselőinek adott többlet jogokkal és felelősséggel. Orbán Viktor és a Fidesz ezzel pontosan szembemegy, immár nyíltan vállalják, hogy Magyarország jövőjét az Unión kívül, de legalábbis az európai közösség leszakadó végén képzelik el. Sunnyognak róla, de az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén a fideszes képviselők az Uniót megreformáló javaslatok ellen szavaztak: ezzel világossá téve, hogy nem az EU megerősítésében, hanem szétverésében – és ezzel Magyarország elsorvasztásában – érdekeltek. Botka László színre lépésével immár vezető és vízió is van az orbáni rezsim leváltásához. Európa, a mi válaszunk; Európa, a mi választásunk. Miniszterelnök úr, vége a ráadásnak. Nincs több visszataps - figyelmeztetett nyílt levelében Ujhelyi.

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhuszonkilencedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Most úgy áll, hogy legkésőbb a 2018-as választásokig lesz erre szükség - írta a szocialista EP-képviselő.

Újra jár a BKV-s átkelőhajó hétfőtől

A kedvezőbb időjárásnak köszönhetően hétfőtől ismét közlekedik a D2-es átkelőhajó - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap.

A 2-es metró pótlása idején a Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között közlekedő D2-es hajó hétfőtől - a Kossuth Lajos téri metróállomás lezárásának feloldásáig - a megszokott menetrend szerint (munkanapokon 7:30 és 19:00, hétvégente 9:00 és 19:00 között 15 percenként) jár. A hajót a BKK normál díjszabásával vehetik igénybe az utasok - írta a BKK.