Alku Orbánnal? - Tarlós tagad

Publikálás dátuma
2017.02.19. 12:52
Korábbi felvétel Orbánról és Tarlósról 2014-ben, a 4-es metró ünnepélyes megnyitóján. FOTÓ: Népszava
Orbán Viktor főpolgármesterséget ajánlott Tarlós Istvánnak cserébe, ha együttműködik, és "ha szükségessé válik", javaslatot tesz az olimpiai pályázat visszavonására - írja az atv.hu kormányzati és Városházához közeli források alapján. Ez is bizonyítaná, hogy a kormányfő és a Fidesz kihátrálna az olimpiai pályázat mögül, Tarlós azonban lapunknak cáfolta az alkut, mindazonáltal jelezte, hogy szerdán vagy csütörtökön újra tárgyal a kormányfővel.

Az atv.hu úgy tudja, hogy a budapesti olimpia kapcsán a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtésének bejelentése óta már folynak a háttérben az egyeztetések a miniszterelnök és a főpolgármester között. A portál szerint az utóbbi időben a két politikus heti rendszerességgel beszélt egymással, annak ellenére, hogy egy éve fagyos lett köztük a viszony, amikor Tarlós úgy fogalmazott, hogy az agglomerációs pénzeket módosító javaslat elfogadásával a Fidesz "hátba szúrta". Ezután az akkor még el nem lehetetlenített Népszabadság úgy értesült, hogy Orbán Viktor kijelentette: Tarlós számára a mostani az utolsó ciklusa, a Fidesz-KDNP nem jelöli újra 2019-ben. A kormányfő álláspontja most azonban változni látszik, a portál szerint ugyanis újraválasztanák a jelenlegi főpolgármestert, ha elsikálná a budapesti olimpia ügyét, és javaslatot tenne a pályázat visszavonására.

A Népszava megkereste Tarlós Istvánt, aki lapunknak cáfolta, hogy alkut kötött volna Orbánnal. Jelezte azonban, hogy szerda este vagy csütörtök reggel újra megvitatja a helyzetet a kormányfővel. Az olimpiai pályázattal kapcsolatban azt mondta, hogy bár Budapestnek jót tett volna a rendezés, nem lehet a végtelenségig húzni az időt, így két dolgot lehet tenni: vagy megvalósítjuk közös erővel a pályázatot, vagy elfelejtjük az egészet.

Tarlós az állítólagos paktummal kapcsolatban megjegyezte, hogy nem kapkod a főpolgármesteri címért, ahogy 2014-ben sem tette, ráadásul a választásig még két és fél év van hátra. A politikus vérlázítónak nevezte Kósa Lajos nyilatkozatát, aki Budapestre próbálta hárítani a felelősséget, mondván, hogy sem a kormánynak, sem a Fidesz frakciónak nincs ráhatása az ügyre. A főpolgármester visszautasította a frakcióvezető kijelentését, és kikérte magának, hogy olyan nyilatkozatok hangzanak el, miszerint a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs köze az olimpiához, holott a MOB az egyik pályázó.

A főpolgármester szavaiból az derült ki, hogy az sikeres aláírásgyűjtésben megmutatkozó erős ellenállás ellehetetleníti a pályázást, de a végső döntést a miniszterelnökkel való találkozás után mondja majd ki.

Orbán Viktor  egyébként kormányközeli források szerint azért hátrálna ki a pályázat mögül, mert már Rió óta tudja, hogy Budapestnek nincs igazi esélye a 2024-es nyári játékok megrendezésének az elnyerésére. Ezt igazolják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság környezetéből “leszivárgott bizonyos vélemények”, és egy felmérés is, ami azt mutatta, hogy Európában reális esélyei Párizsnak vannak. A 2016-os futball-Eb alatt ugyanis a város megmutatta, hogy képes úgy gondoskodni a biztonságról, hogy közben a rendezvény az ünneplésről és a közösségről szól.

A atv.hu szerint a kormány a vasárnapi boltzár mintájára vonná vissza az olimpiai kandidálást, hogy elkerülje az olimpiai népszavazást, és azt, hogy a balliberális ellenzék összezárjon az olimpiaellenesség jegyében és a feltörekvő Momentumos élcsapattal végigkampányolja a nyarat a kormány ellen.

A kormány hátrálása látványosan a Momentum Mozgalom 266 ezer leadott aláírása után kezdődött. Először Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető pendítette meg még csütörtökön, hogy a pályázatot Budapest adta be, ezután Orbán Viktor nyilatkozta azt: "nem a Fidesznek vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre." Minderre pénteken Kósa ismét ráerősített: "egyértelműen a fővárosnál pattog a labda", "nem mi vagyunk az urai az ügynek", hiszen a játékok megrendezésére a főváros jelentkezett. 

Megfigyelők felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány, és nem Budapest rendelte meg az esetleges budapesti olimpia gazdaságosságát vizsgáló tanulmányt a PricewaterhouseCoopertől. (PwC)

Annak ellenére, hogy Orbán látszólag Budapestre hárította az olimpiai pályázat ügyét, Tarlóssal  - az atv.hu szerint - pénteken két órát tárgyalt, ezután pedig a főpolgármester a köztévében cáfolta,  hogy a miniszterelnök Budapestre akarja hagyni az olimpia kérdését, vagy hogy visszavonulásra szólította volna fel a fideszeseket, mondván, hogy a főváros "csináljon, amit akar". A főpolgármester azt állította, hogy a miniszterelnök biztosította őt arról: "nem mondott, sőt nem is gondolt ilyet". 

Tarlós már a szokásos pénteki sajtótájékoztatóján visszakozni kezdett a fővárosi szervezéssel kapcsolatban, amikor azt mondta: "ha valóban lesz népszavazás, vagy elegendő aláírás gyűlik össze ahhoz, hogy népszavazást szeretnének, akkor én személy szerint komolyan fontolóra veszem, hogy vissza kellene vonnunk a pályázatot". 

Hátrál az olimpiai pályázat vezetősége is
Szombaton a Budapest 2024 pályázat vezetősége a kormányhoz hasonlóan kezdett visszakozni, amikor azt nyilatkozták, hogy az aláírásgyűjtés hatására jelentősen csökkentek Magyarország esélyei, holott korábban pont azt hangsúlyozták, hogy Magyarország még soha nem állt ilyen közel ahhoz, hogy olimpiát rendezhessen. Ehhez képest a magyar kandidálás vezetése szerint most arra van szükség, hogy a főváros, a Magyar Olimpiai Bizottság és az állam képviselői haladéktalanul áttekintsék a budapesti pályázat esélyeit, illetve megvizsgálják, helyreállítható-e a pályázat egységes támogatottsága. "Ha ez az egység nem áll helyre rövid időn belül, Budapestnek nincs esélye legyőzni Franciaország fővárosát és Amerika egyik legnagyobb városát. Mindaddig, amíg nem derül ki egyértelműen, hogy helyreállítható-e a budapesti olimpia egységes támogatottsága, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. felfüggeszti a megkötött szerződéseket, új megrendelést nem ad kiés nem használja fel a pályázatra elkülönített költségvetést" - írták a közleményben.

 

Az Orbán-Tarlós állítólagos paktumában a főpolgármester újraválasztását segítheti a 4-es metró ügye is, és az, hogy a főpolgármesterhez semmilyen korrupciós ügy nem tapadt. A portál az alkuval kapcsolatban megkereste Tarlóst, aki közölte: soha nem cselekszik saját meggyőződése ellenére. Még akkor sem tenne ilyet, ha maga a miniszterelnök kérné.

Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől azt akarták megtudni, hogy a miniszterelnök szerint nemzeti, vagy budapesti ügy az olimpiai pályázat, és hogy Orbán Viktor megadta-e Tarlós Istvánnak a “felhatalmazást”, hogy döntsön  saját hatáskörben a pályázatról, vagy a kormánynak is lesz saját döntése. A sajtófőnök a kérdésekre csak annyit válaszolt, hogy a pénteki Orbán-Tarlós találkozó után kiadott közleményhez képest “nincs újabb információ”.

Szerző
Frissítve: 2017.02.19. 16:44

Amerikából kapott jövedelmeket vizsgál a NAV

Publikálás dátuma
2017.02.19. 12:43
FOTÓ: Népszava
Mintegy másfél ezer magyar adózó készülhet rendkívüli adóellenőrzésre Amerikában szerzett jövedelmei miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis a 2014-ben kötött úgynevezett FATCA adóügyi egyezménynek köszönhetően az amerikai társhatóságtól hazai magánszemélyeket érintő számlainformációkat kapott, amelyeket az adóhatóság összevetett az adózók bevallási adataival. Akiknél az amerikai jövedelem nem szerepel a bevallásban, bizton számíthatnak a revizorok látogatására.

Az ellenőrök e héttől kezdve úgynevezett támogató eljárás keretében önellenőrzési ajánlattal keresik meg a tévesztőket, s amennyiben megegyeznek, úgy ők most - az adón túl a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű önellenőrzési pótlék megfizetése mellett -, mentesülhetnek a szankciók alól - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

A NAV kockázatelemzői ezúttal csak azokat a 2014-ben Amerikában osztalék- és kamatjövedelmet szerző adózókat vették górcső alá, akiknek a 2014-re vonatkozó kamat- és osztalékbevételük több, mint a bevallásukban szereplő összeg. Ha az adózókat nem támogató, hanem ellenőrzési eljárásban vizsgálná a NAV, az érintettek a befizetni elmulasztott adó megfizetésén túl akár 200 százalékos adóbírsággal és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékkal is számolhatnának.

Tállai hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a támogató eljárásban való részvétel önkéntes, minden érintettnek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV. Januártól az azonos típusú jövedelmet szerző adózók bevallásait vizsgálja a NAV, az airbnb-zők után most az amerikai osztalék- és kamatjövedelem következett - tette hozzá.

Szerző

Amerikából kapott jövedelmeket vizsgál a NAV

Publikálás dátuma
2017.02.19. 12:43
FOTÓ: Népszava
Mintegy másfél ezer magyar adózó készülhet rendkívüli adóellenőrzésre Amerikában szerzett jövedelmei miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis a 2014-ben kötött úgynevezett FATCA adóügyi egyezménynek köszönhetően az amerikai társhatóságtól hazai magánszemélyeket érintő számlainformációkat kapott, amelyeket az adóhatóság összevetett az adózók bevallási adataival. Akiknél az amerikai jövedelem nem szerepel a bevallásban, bizton számíthatnak a revizorok látogatására.

Az ellenőrök e héttől kezdve úgynevezett támogató eljárás keretében önellenőrzési ajánlattal keresik meg a tévesztőket, s amennyiben megegyeznek, úgy ők most - az adón túl a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű önellenőrzési pótlék megfizetése mellett -, mentesülhetnek a szankciók alól - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

A NAV kockázatelemzői ezúttal csak azokat a 2014-ben Amerikában osztalék- és kamatjövedelmet szerző adózókat vették górcső alá, akiknek a 2014-re vonatkozó kamat- és osztalékbevételük több, mint a bevallásukban szereplő összeg. Ha az adózókat nem támogató, hanem ellenőrzési eljárásban vizsgálná a NAV, az érintettek a befizetni elmulasztott adó megfizetésén túl akár 200 százalékos adóbírsággal és a jegybanki alapkamat kétszeresére rúgó késedelmi pótlékkal is számolhatnának.

Tállai hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a támogató eljárásban való részvétel önkéntes, minden érintettnek érdemes kihasználnia, hiszen az eljárás keretében rendezett jogsértések miatt semmilyen szankciót nem szabhat ki a NAV. Januártól az azonos típusú jövedelmet szerző adózók bevallásait vizsgálja a NAV, az airbnb-zők után most az amerikai osztalék- és kamatjövedelem következett - tette hozzá.

Szerző