Ételmérgezést okozhatott a CBA alvállalkozója rendőröknek

Publikálás dátuma
2017.02.20 10:39
Fotó: Chrisptopher Furlong/Getty Images
A CBA egyik partnerének, a CBA L és F Kft.-nek a beszállítója vihetett fertőzött szendvicseket a déli határon szolgáló rendőröknek, akik közül több mint százan betegedtek meg és váltak szolgálatképtelenné - írta meg a Magyar Nemzet. 

A történtek után sem a rendőrség nem bontotta fel hideg élelmezésről szóló szerződését az említett CBA-partnerrel, sem pedig a CBA L és F Kft. nem lépett a fertőzött szendvicseket beszállítójával szemben. Sőt, a CBA-cég a Magyar Nemzetnek most azt nyilatkozta, hogy az alvállalkozóként bevont AMO Bt. által gyártott szendvicsekben nem is találtak kórokozót.  A Magyar Nemzet szerint ez ellentmond a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatainak.

Január elején 126, a magyar–szerb határ védelmére kivezényelt rendőr betegedett meg. Akut gyomor- és bélrendszeri panaszok, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezett náluk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végül annyit árult el, hogy az AMO Bt. illegális, azaz bejelentés nélkül működő üzeméből vett mintákban toxint termelő B. cereust mutatott ki. A B. cereus, illetve toxinja akut bélrendszeri tüneteket okozhat" – írták.

Az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették.

Bár egyértelműen kiderült, hogy a CBA F és L Kft. illegális üzemből hozott szendvicset, a CBA L és F Kft. és az általa bevont alvállalkozó AMO Bt. továbbra is partner maradt a közreműködő a déli határon szolgáló rendőrök hideg élelmezésében - írta a Magyar Nemzet.

Cáfol a CBA
Nem jelenthető ki, az AMO Bt. által készített szendvicsekkel kapcsolatban, hogy azok fertőzöttek lettek volna, erre irányuló vizsgálat ugyanis nem történt. - juttatott el közleményt szerkesztőségünkhöz a CBA. A vizsgálat során a Hungaro-Food 2009 Kft. által gyártott felvágottban találtak baktérium kórokozót, amellyel kapcsolatban sem a fővállalkozó sem az alvállalkozó nem tehető felelőssé.
Ugyanis a termék csomagolását a gyártó vagy import termék esetében az első magyarországi forgalomba hozó végzi és ő szavatol a benne lévő termék megfelelőségéért. Tényként állapítható meg, hogy az ellenőrzés alkalmával, a felvágott minőség megőrzési idejét rendben találták, a tárolási hőmérséklet is a szabályoknak megfelelő volt, amit az illetékes hatóság helyszíni jegyzőkönyve is bizonyít.
Tényként állapítható meg az is, hogy nem nyert bizonyítást, hogy a megbetegedést mi okozta - zárul a cáfolat.

Szerző
Frissítve: 2017.02.20 17:44

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző