Újraindult az áramtermelés a tiszalöki vízerőműben

Újraindult az áramtermelés a korábban a jeges árvíz miatt leállított tiszalöki vízerőműben - közölte az erőmű vezetője hétfőn. 

Bereczkei Sándor elmondta, hogy péntek délben beindították a három áramtermelő turbinát, majd rákapcsolták a hálózatra, azóta folyamatos az áramtermelés. A Tisza vízállása megfelelő, a felvízi és alvízi részek közötti duzzasztási szint is alkalmas a termeléshez.  Az erőmű vezetője hozzátette: a jeges árvíz nem okozott károkat a műtárgyakban, az ott horgonyzó úszó járműveken jelentéktelen sérüléseket találtak a szakemberek.

A tiszalöki vízlépcsőt február 6-án állították le a Tiszán érkező olvadás és a jégzajlás miatt. A létesítmény alvízi részén, Tiszadada és Tiszalök között február 9-én egy jégtorlaszt is felrobbantottak a rendőrség tűzszerészei annak érdekében, hogy megvédjék a jégtől az erőművet.

Az erőmű évente 55 és 70 gigawattóra közötti árammennyiséget termel a hazai elektromos hálózat számára.

Szerző

Orbán: nemzeti ügyből pártügy lett az olimpia

Publikálás dátuma
2017.02.20. 14:19
Fotó: Tóth Gergő
Nemzeti ügyből pártügy lett, és a pártügyeknek mindig bizonytalan a sorsa – válaszolta a Népszavának a parlament folyosóján Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint most azon kell dolgozni, hogy a pártügyből ismét nemzeti ügy legyen.

Orbán először hümmögött, amikor megkérdeztük, véleménye szerint lesz-e Budapesten 2024-ben olimpia. Arról kezdett beszélni, hogy a most kezdődött tavaszi ülésszak nem hoz majd meglepetéseket, minden az előre eltervezett menetrend szerint fog haladni. Öt dolgot meg kell oldani, ezekről napirend előtt szól majd a Házban, ám mielőtt bement volna az ülésterembe, hogy az ülésszak nyitányaként felvázolja, mire számíthatunk 2017-ben – ha talányosan -, de mégis elmondta, hogyan vélekedik az olimpia ügyéről. - F.Á.

"Nemzeti konzultáció kezdődik annak az öt veszélyforrásnak a kérdésében, amelyekkel Magyarországnak az idén szembe kell néznie" - jelentette be a miniszterelnök a parlamentben.

A kormányfő ezek között említette a rezsicsökkentés brüsszeli betiltását, az illegális bevándorlást, a külföldi befolyásolási kísérleteket, valamint a magyar adócsökkentést és munkahelyteremtő programokat célzó brüsszeli támadásokat - mondta napirend előtt.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban közölte: Magyarország ragaszkodik az energiaár-meghatározás jogához, ez nem "költöztethető" Brüsszelbe. Szerinte Brüsszel idén kísérletet tesz arra is, hogy újabb gazdaságszervezési, -irányítási jogosítványokat vonjon magához, ami a magyar adószabályokat sem fogja kímélni. Ezért meg kell védeni "a sikeres magyar adórendszert" - mondta a miniszterelnök.

Olimpia 2024
Orbán Viktor közölte, hogy szerdán a kormány és a Fővárosi Közgyűlés is meg fogja vitatni a kialakult helyzetet. Arra a kérdésre, hogy megállapodott-e Tarlós István főpolgármesterrel arról, hogy 2019 után is folytathatja munkáját, ha visszavonja az olimpiai pályázatot, azt felelte: a Fideszben nem szoktak pozíciót osztani, csak munkát. Közölte: tartja magát ahhoz, hogy a parlamenti választások megtörténtéig semmilyen pozícióról nem tárgyal.
Szerző
Frissítve: 2017.02.20. 16:19

Egy forintot utalt fizetésként a tankerületi központ

Egy forint értékben kaptak munkabér-átutalást tanárok február elején, az óraadói megbízási díjak helyett csupán ennyit utalt az illetékes Közép-Budai Tankerületi Központ - írja az Átlátszó.

A megbízási díjak hónapok óta több hónapos késésekkel érkeztek, de ez még a sokat látott érintetteket is meglepte. A fizetéseket végül egy hét késéssel teljesítették, továbbra is külön jelzés nélkül. Február elején volt esedékes a januári megbízási díjak utalása azoknak a tanároknak, akik óraadóként dolgoznak valamely intézményben. Felkereste azonban az Átlátszó Oktatást egy érintett azzal a problémával, hogy a teljes bérük helyett csupán 1 forint értékű utalásról jelzett neki a bankjuk, “munkabér átutalás” közleménnyel. A szokatlan utalás a tanárok óraadói fizetését érintette. Tájékoztatást azóta sem kaptak a Klebelsberg Központtól (KLIK), vagy annak illetékes Tankerületi Központjától. Időközben azonban megérkeztek a bérek, még ugyan a törvényi határidőn belül.

Az oktatas.atlatszo.hu megkérdezte a KLIK-et, hogy történhetett az, hogy egy forintot el tudtak utalni, de a bér érdemi részét nem küldték meg. A cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

Szerző