Előfizetés

Elkészült a Duna Aréna

Publikálás dátuma
2017.02.21. 14:08
MTI Fotó: Balogh Zoltán
 Elkészült a nyári vizes világbajnokság központi létesítménye, amelyet Duna Arénának neveztek el. Az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a létesítmény a szerződésben vállalt határidő előtt és költségkereten belül készült el.  Július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden rendezik meg a világbajnokságot.

LMP: Szijjártó és Fazekas tisztázza, mit csinált Moszkvában

Az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén hallgatná meg az LMP társelnöke a külügyminisztert és a földművelésügyi tárca vezetőjét, Szél Bernadett szerint ugyanis a miniszterek összevissza beszélnek a Kiss Szilárd-ügyben.

A társelnök-frakcióvezető keddi, budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet Tarsoly Csaba egykori Quaestor-vezérnek az ellene folyó büntetőügy tárgyalásán tett vallomására, amelyben azt állította: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vetette fel a moszkvai vízumközpont létrehozását, amelyben Kiss Szilárd is érintett volt. A külügyminiszter ugyan megerősítette a központ ötletének felvetését, de azt állította: tárgyalása sikertelen volt - fűzte hozzá Szél Bernadett. Az LMP társelnöke ugyanakkor hozzátette: Szijjártó Péter mégis egy fotón szerepel a központ átadásán Tarsoly Csabával.  Hozzátette: Kiss Szilárdot vagy élettársát Fazekas Sándor is "használta", és ha ezt Szijjártó Péterrel együtt nem tudja cáfolni, akkor a földművelésügyi miniszternek sincs helye a politikában. Frakciótárca, Sallai R. Benedek a Magyarországon árusított és multik által gyártott élelmiszerek silány minőségéről azt mondta: a polcokon olyan élelmiszer van, amit a Fidesz-KDNP-kormány megenged.

Bírálta a kabinetet, amely az ügy miatt a multikat támadja, mert, mint mondta, ez a kormány az, amely lényegesen magasabb támogatásban részesíti a multinacionális vállalatokat, mint a hazai kis- és közepes vállalkozásokat. A politikus a hazai élelmiszer-szabályozás szigorítását sürgette, és sérelmezte a fogyasztóvédelem korábbi "elsorvasztását".

Sallai R. Benedek kérdésre "tipikus fideszes gyáva alattomos húzásnak" nevezte, hogy a Fidesz részéről felvetődött az olimpiarendezésről szóló népszavazás országossá tétele. Azt mondta: a kormányoldal így próbálná érvénytelenné tenni a referendumot, miután látszik, hogy a fővárosban határozott elutasító eredmény születne.

Sajtófőnöki közlemény
Reakció az ellenzéki pártok tévedéseire címmel érkezett a közlemény szerkesztőségünkhöz, amelyben a következőket írják: 

1. Szijjártó Péter miniszteri időszaka alatt semmilyen visszaélés nem történt a vízumkiadás során.

2. A moszkvai vízumközpontban semmilyen visszaélés nem történt.

3. Vízumközpont soha, sehol nem dönt a vízum megadásáról. Következésképpen csalni sem tud. A vízum megadásáról minden esetben a nagykövetség dönt.

4. Vízumközpontokat sok uniós ország létrehozott sok helyen a vízumeljárás technikai felgyorsítása érdekében, de a döntési jogkör a nagykövetségnél maradt.

5. Szabálytalanságok Szijjártó Péter miniszteri időszakát és a vízumközpont létrehozását megelőzően történtek.

6. Szijjártó Péter soha, sehol nem dolgozott együtt Kiss Szilárddal.

7. Az ellenzéknek szövegértési problémái vannak.

Távoznia kell a túlkoros HÖK-elnöknek

Nem lehet tovább a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) elnöke Török Márk a Fővárosi Munkaügyi Bizottság elsőfokú döntése szerint - írta az Átlátszó Oktatás. Török Már 12 éve tölti be ezt a posztot, amikor elsőévesként bekerült a HÖK-be, a mostani egyetemisták még általános iskolába jártak. 

Törököt tavaly októberben választották meg újból a HÖK elnökének, annak ellenére is, hogy még 2015-ben született egy olyan szabályozás, amely megszabja, hogy ugyanaz a személy maximum négy évig lehet egy hallgatói önkormányzat vezetője. Az egyetem rektora már a jogszabály hatályba lépésekor megsemmisítette Török korábbi megválasztásának eredményét, sőt az intézmény 12 dékánja is távozásra szólította fel.

Ám a túlkoros HÖK-elnök úgy értelmezte a szabályozást, hogy az nem visszaható, vagyis csak a hatálybalépéstől kell számítani a négy évet. A rektor döntését megtámadta a bíróságon, az eljárás lassúságát kihasználva pedig 2016-ban is újrajelöltette magát.

A bíróság azonban az egyetem rektorának adott igazat, Török az új feltételek szerint nem pályázhatott volna az elnöki posztra, vagyis megválasztása szabálytalan volt. Az ítélet pontos szövege még nem ismert, a döntés nem jogerős.