2022-ig elemzik a szocsi mintákat

Még öt évig folytatódik a 2014-es szocsi téli olimpián levett doppingminták újraellenőrzése – jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

„A NOB 2022-ig folytatja a Szocsiban levett minták újraelemzését, különböző országok és különböző sportágak versenyzői az alanyok” – mondta a NOB egyik szóvivője. Hangsúlyozta: ez része annak a programnak, amelynek keretében már minták ezreit vetették alá újabb vizsgálatnak a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpiáról, illetve a 2010-es vancouveri és a 2014-es szocsi téli játékokról annak érdekében, hogy a modernebb technológiák segítségével kiszűrjék az eddig fel nem fedett doppingvétségeket.

A Pekingben és Londonban levett minták újraelemzése több mint száz pozitív eredményt hozott, s több tucat dobogóst fosztottak meg érmétől. Emellett 28 orosz versenyzőre vár vizsgálat amiatt, mert a vád szerint manipulálták a Szocsiban adott vizeletmintájukat. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportolójuk vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Szerző

Elkerülte egymást az FTC és a Győr

A Magyar Kézilabda-szövetség kisorsolta a női Magyar Kupa elődöntőjének párosítását. A címvédő Győri Audi ETO a DVSC-vel, az FTC-Rail Cargo Hungaria pedig a Dunaújvárossal csap össze.

A négyes döntőt április első hétvégéjén (1–2.) rendezik meg, szombaton az elődöntő két mérkőzése szerepel a programban, vasárnap pedig a bronzmeccs és a döntő következik. Mint ismert, a Bajnokok Ligájában szereplő Győr, Ferencváros kettős csak a legjobb négy között kapcsolódik be a Magyar Kupa küzdelmeibe. Az előző körben a DVSC az Érdet, a Dunaújváros pedig a Mosonmagyaróvárt búcsúztatta. A helyszínről és a találkozók kezdési időpontjáról a közeljövőben döntenek.

Szerző

Federer Nadallal párosozna

Publikálás dátuma
2017.02.22. 06:53
Fotó: Getty Images/Scott Barbour
Roger Federer reméli, hogy a szeptemberi Laver-kupa elnevezésű teniszversenyen régi riválisa, Rafael Nadal oldalán játszhat páros mérkőzést.

A golfozók Ryder-kupájának mintájára életre hívott tornán – melyen Európa legjobbjai csapnak majd össze a világ többi részéről érkező játékosokkal – az idei Australian Open két finalistája, az ottani győzelmével immár 18-szoros Grand Slam-győztes svájci Federer, és régi riválisa, a 14-szeres GS-bajnok spanyol Nadal lesznek a legnagyobb nevek.

Ezúttal azonban nem egymás ellen, hanem egy csapatban küzdhetnek majd az európaiak sikeréért. „Imádnám, ha Rafával párosozhatnék, már csak azért is, mert annyira különleges a rivalizálásunk. Bár papíron Európa lesz az esélyes, nagyon kemény meccsekre számítok” – mondta a 35 éves svájci klasszis Prágában, a Laver-kupa helyszínén tartott népszerűsítő eseményen. A korábbi kiváló ausztrál teniszező, Rod Laver nevét viselő viadalon mindkét csapatban hat-hat teniszező kap helyet, négy az aktuális forma és eredmények alapján, kettő pedig a kapitányok meghívására.

A szeptember 22–24-én rendezendő tornán minden nap három egyes és egy páros mérkőzést rendeznek majd. A két csapat összeállítását az augusztus 28. és szeptember 10. közötti US Open után hozzák nyilvánosságra, a szövetségi kapitány két korábbi legendás játékos, a svéd Björn Borg, illetve az amerikai John McEnroe lesz.

Szerző