A cserék döntöttek

Publikálás dátuma
2017.02.23. 00:02
A spanyol szurkolók győzelmet ünnepelhettek, ám Vardy gólja életben tartotta az angolok esélyeit FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MI
A Sevilla 2-1-re győzte le a Leicester Cityt a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének odavágóján, a több mint egy félidőt emberhátrányban futballozó Porto pedig hazai környezetben szenvedett 2-0-s vereséget a Juventus ellen.

Kapuslegendák csatájaként harangozták be a Porto és a Juventus összecsapását, ezúttal azonban csak a 35 esztendős Iker Casillas csillogtathatta meg képességeit. A torinói alakulat a kezdetektől fogva dominálta a találkozót, majd a hazaiak bal bekkje, Alex Telles két percen belül két sárgát is begyűjtött, így a Porto a 27. percben tíz emberre fogyatkozott. A portugál csapat hősiesen állta a sarat, azonban a második játékrész elején megzörrent Casillas hálója. A játékvezető viszont lesállás miatt nem adta meg Dybala találatát. A Juventus fölényé viszont később valóban góllá érett, a csereként beállt Pjaca használt ki egy védelmi hibát. A vendégek trénere, Massimiliano Allegri remekül nyúlt bele a meccsbe, ugyanis Daniel Alves is alig szállt be a kispadról, a jobb bekk jóformán azonnal betalált az ellenfél hálójába. A torinói együttes így kétgólos előnyből várhatja az olaszországi visszavágót.

A játéknap másik összecsapásán a Sevilla az utóbbi időben pocsékul teljesítő angol bajnokot látta vendégül. A spanyolok hamar vezetéshez juthattak volna, Morgan a tizenhatoson belül buktatta Correát, ám a 21 esztendős csatár pocsékul végezte el a büntetőt, lövése csemege volt Kasper Schmeichel számára. Az angol kapus azonban a 25. percben már nem tudta hárítani Sarabia fejesét. A második játékrészben Correa javítani tudta hibáját, s góllal örvendeztette meg a hazai publikumot. A Leicester City azonban nem roppant meg, az a Jamie Vardy tudott szépíteni, aki tavaly október után talált be ismét. A Sevilla 2-1-es győzelmet pedig azt jelenti, hogy ez a párharc abszolút nyitott maradt.

Szerző
Témák
futball BL

Orbán ötkarikásat puccsolt

Publikálás dátuma
2017.02.22. 22:23
Tarlós mindenben követi Orbánt FOTÓ: NÉPSZAVA
Visszavonná a 2024-es budapesti olimpiarendezés eddig favorizált pályázatát a kormány, méghozzá az ellenzék árulására és az ország presztízsveszteségére hivatkozva. A miniszterelnök Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének kora esti találkozóján legalábbis ilyen döntés született. Erről a főpolgármester a Népszavának azt mondta: "tekintettel arra, hogy a 2008-tól 2017-ig tartó egység megbomlott, teljesen esélytelenné vált Budapest arra, hogy eredménnyel pályázzon két ilyen jelentős vetélytárssal szemben az olimpia megrendezésére. Nem maradt más hátra, hogy a kormánnyal egységben visszavonjuk a pályázatot".

Ilyenformán okafogyottá válhat a Momentum Mozgalom által kezdeményezett olimpiáról szóló fővárosi népszavazás, amihez a mozgalom több mint 266 ezer aláírást gyűjtött össze. "Nagyon sajnáljuk hogy kormány és Orbán Viktor megfutamodott 266 ezer, vagy akár sokkal több ember akaratától" - mondta lapunknak Papp Gergő. A mozgalom sajtószóvivője szerint kettős céljuk volt az aláírásgyűjtéssel: "egyfelől sikernek értékeljük, hogy elértük a pályázat visszavonását. Azt ugyanakkor nagyon sajnáljuk, hogy végre lett volna egy kérdés, egy gigaberuházás ahol a társadalom dönthette volna el, hogyan költsünk el több ezer milliárd forintot. Azzal, hogy Orbán Viktor és a kormány visszavonja a pályázatot, elvette ezt a lehetőséget a társadalomtól" - szögezte le Papp Gergő.

Először vitáztak - hiába
Nagyon sajnálják, hogy a kormányoldal így gáncsolta el a népszavazást, mert a Momentum Mozgalom tényleg ebben volt érdekelt - mondta Orosz Anna szerdán este a Gödör Klubban, ahol a Városért Egyesület meghívására végre közös asztalhoz ültek a 2024-es olimpia támogatói és azok, akik szerint még nincs itt az ideje annak, hogy Magyarország a játékok megrendezésére pályázzon. A Momentum egyik vezetője több órát vitatkozott, majd megtudta, miként döntött az Orbán-Tarlós-Borkai trió. Erre reagálva Orosz azt mondta: ebből is látszik, hogy a kormány nem érti a demokráciát, a Fidesz pedig nem érti az embereket. "Előbb kellett volna felébredni, nem most vitatkozni az olimpiai pályázatról. Ha lesz népszavazás és az emberek nemet mondanak a budapesti pályázatra, vállalni kell a felelősséget azoknak, akik ezt erőltették" - figyelmeztetett még a pályázat-visszavonásról szóló döntés előtt Török Ferenc öttusázó. A kétszeres olimpiai bajnok a vitaesten is a népszavazás mellett érvelt, míg Mizsér Attila, a budapesti pályázat sportigazgatója és Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai Mozgalom elnöke is arról beszélt: igenis van esély, s jó is lesz az olimpiarendezés. Horváth Csaba, az MSZP várospolitikusa, az egyesület elnöke moderátorként ezúttal csak kérdezett, de a vita felvezetőjében azért egyértelművé tette: a közösségi oldalukon indított szavazáson az 58 százalék mondott nemet a 2024-es budapesti olimpiára. - F.Á.

Miután várhatóan a fővárosi közgyűlés és a MOB is visszalép az olimpiai rendezéstől, a népszavazás várhatóan valóban okafogyottá válik. Hiába gyűjtött tehát a Momentum Mozgalom az ellenzék segítségével a szükségesnél csaknem kétszer több aláírást, a referendumot mégsem rendezik meg. A Momentum népszavazási kérdése ugyanis úgy hangzik: "Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?"

Borkai Zsolt MOB-elnök végül beállt Orbán Viktor és Tarlós István véleménye mögé FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Borkai Zsolt MOB-elnök végül beállt Orbán Viktor és Tarlós István véleménye mögé FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A Momentum Mozgalom kérdés pontosan arra irányul, hogy a fővárosi önkormányzat vonja vissza olimpiai pályázatát. Így ha Tarlós István, miután Orbán Viktor kormányfő és Borkai Zsolt MOB-elnök is támogatja ebben, pontosabban a fővárosi közgyűlés visszavonja a pályázatot, nincs miről voksolni. Jogilag lehetséges, hogy a Fővárosi Választási Iroda, amely jelenleg is ellenőrzi az aláírásokat, felhagy a számlálással. Ám valószínűbb, hogy a szükséges 138 ezer aláírásig számol az FVI, amely ezután - a nyolc napos jogorvoslati határidő után - tájékoztatja a főpolgármestert erről. Ha a közgyűlés a jövő héten visszavonja a pályázatot, miközben a számlálásra 45 nap áll rendelkezésre, a főpolgármester vélhetően jogorvoslatot nyújt be a helyi törvényszéknek, amely kimondhatja, hogy a népszavazás okafogyottá vált. A törvény szerint ugyanis az aláírások meglétét a jogorvoslat lezárulása után 8 napon belül bejelentik a főpolgármesternek, ő pedig ezt bejelenti a fővárosi közgyűlésnek. A közgyűlés pedig 30 napon belül dönthet a népszavazás kiírásáról. Mivel addigra a közgyűlés már döntött a pályázat visszavonásáról, a bíróság juthat szerephez.

Athéntól Felcsútig futottak volna a lánggal
Az Athéni templomból Felcsútig futott volna egy görög atléta az olimpiai lánggal, s erre akart támogatást adni a hegyvidéki görög nemzetiségi önkormányzat - tudta meg a 24.hu. Azt az önkormányzatnál nem árulták el, hogy ki lenne a görög futó, az viszont kiderült az előterjesztésből, hogy az önkormányzat 100 ezer forinttal támogatta volna a sporttettet. A Felcsúti Puskás Akadémia sem válaszolt a portálnak, hogy miért lett volna szükség erre a mutatványra, ugyanakkor a nemzetiségi önkormányzatnál úgy tudják: az olimpiai pályázattal kapcsolatos bonyodalmak miatt végül lefújták a Felcsút-Athén futást. 

Szerző

Momentum: Nem azt mondták, Viktor!

Publikálás dátuma
2017.02.22. 22:10
Fotó: Tóth Gergő

- Hogyan értékelik, hogy a kormány visszavonta az olimpiai pályázatot

- Hogy egy klasszikust idézzek: nem azt mondták, Viktor! Egyébként pedig nevetséges, hogy nemzetinek hazudják magukat, közben semmibe vették 266 ezer választópolgárnak akaratát és gyáván elfutottak a népszavazás elől. Azért futottak el, mert félnek egy új társadalmi erőtől és félnek a társadalom akaratától. Miközben olyan nagyra vannak a férfiasságukkal, amikor lenne egy vita, ahol kaphatnának egy pofont a végén, akkor azonnal kiderül, nem is olyan nagylegények.

- Most hogy okafogyottá válik a népszavazás, mivel mennek tovább?

- Országjárásra indulunk immáron nemcsak az olimpiáról, hanem az egészségügyről, az oktatásról, lakhatásról beszélni az emberekkel. Körbejárjuk Magyarországot. Mindenütt a helyiekkel beszélünk. Ellátogatunk a megyeszékhelyekre és olyan társadalmi erőt hozunk létre amivel így, együtt képesek leszünk leváltani az Orbán-kormányt és befejezni végre a rendszerváltást.

- Mikor indul az országjárás?

- Múlt héten szombaton már voltunk Miskolcon, legközelebb Komárom-Esztergom Megyébe megyünk. Szerte az országból ezrek kerestek minket már hasonló eseménnyel kapcsolatban, várnak minket. Minden megyébe, megyeszékhelyekre elmegyünk.

- Mikor fogják bejegyezni önöket pártként?

- Március ötödikén mondja ki a közgyűlés a párttá alakulást.

- Mekkora tagsággal indulnak?

- Jelenleg 143-an vagyunk. De ezernyolcszáz aktivistánk van és már most százak jelezték, hogy belépnének a pártba is. Ezen túl pedig ezrek vannak, akik várnak minket, hogy beszélgessenek velünk, a helyi problémáikról. Ők olyan emberek, akik nem vesznek részt máskülönben politikai pártokban, de úgy érzik, hogy végre eljött az idő, hogy egy társadalmi kezdeményezés részesei legyenek és kiálljanak új, sikeresebb Magyarországért.

"Még ha nem lop el semmit Mészáros Lőrinc, akkor is veszteséges lenne az olimpia."

A magyar pályázat visszahívásának bejelentésről egy, a Corvinus Egyetemen rendezett vita közben értesült a mozgalom vezetője és az olimpiai pályázat felelőse, bár a hvg.hu helyszíni beszámolója szerint Fekete-Győr Attila és a jelenlévő olimpikonok, Kovács Ágnes és Szilágyi Áron meglepetése nagyobb volt a hír hallatán, mint Fürjes Balázsé. A fővárosi beruházások biztosa már érkezésekor tudhatta, hogy mi következik, hiszen a közönség szimpátiáját azzal akarta megnyerni, hogy minden momentumosnak külön gratulált a sikeres aláírásgyűjtéshez. A vitában a mozgalmat vezető Fekete-Győr legfőbb érve az olimpia ellen az volt, hogy „Még egy ideális világban is - ahol nem lop el semmit Mészáros Lőrinc - veszteséges lenne az olimpia." A legtöbben szimbolikus jelzésnek tartották, hogy épp ezzel a kijelentéssel egyidőben hangzott el az M1 műsorában a miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB elnökének közös döntése a pályázat lefújásáról.

A Momentum elnöke szerint az olimpiai fiaskó megmutatta, hogy valójában mekkora támogatottsággal rendelkeznek a pártok, az alig pár óráig a projekt szóvivőjének állt Gundel-Takács Gábor pedig csalódottan zárta le a „vitának nevezett színjátékot". Kereshet új állást magának. (G.I)