Bíróság előtt a tömeges ételmérgezés ügye

Az utóbbi évek legnagyobb ételmérgezésének ügye a bíróságon folytatódik. Az első tárgyalást hétfőn tartotta Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Azt hihetnénk, hogy a rossz ételbe belebetegedett iskolás gyermekek felháborodott szülei tettek feljelentést, s a rendőrségi nyomozás jutott el az ügyészség jóváhagyásával vádemelésig, de éppen ellenkezőleg történt: a Hungast érdekeltségi körébe tartozó Gyermekmenza Kft. fordult bírósághoz, mert sehogyan sem tudott belenyugodni az őt ismételten elmarasztaló hatóság másodfokú határozatába.

Párját ritkítja, hogy egy ételmérgezési ügy a bíróságon köt ki.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- Biztonsági Osztályának munkatársait az elmúlt két évben mindössze kétszer citálták bíróság elé, bár több mint kétszáz komoly bírságot szabtak ki. Tavaly tavasszal nagy port kavart óbudai ételmérgezés ügye azonban most a bíróságon kötött ki. Az id. Béres Józsefről elnevezett általános iskolában nem kevesebb, mint 258 gyermek betegedett bele abba az ételbe, amit a Hungast érdekeltségi körébe tartozó Gyermekmenza Kft. főzőtt.

„2016. április 18-án jelezte az iskolát ellátó főzőkonyha... hogy két tálalókonyháról visszajelzés érkezett, feltételezhetően élelmiszer-eredetű megbetegedések miatt." – idézte fel a történteket a Pest Megyei Kormányhivatal. –„Az eljárás során megállapítottuk, hogy technológiai hiba miatt a kérdéses főzőkonyhában elkészített hús nem kapott kellő mértékű és idejű hőkezelést, ez okozhatta a megbetegedéseket." Vagyis nyers maradt a hús. Ezért élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki a Gyermekmenza Kft.-vel szemben az előírások megsértése miatt. Tudomásuk szerint tavaly nem fordult elő más olyan ételmérgezés, amit ennyi ember szenvedett volna meg.

A most tartott érdemi tárgyaláson a bíró úgy döntött, hogy még újabb bizonyítékokat kér be az alperestől, mármint a kormányhivataltól, ezért halasztott. Mint lapunk megtudta, a május közepére kitűzött újabb tárgyaláson már érdemi döntés várható, lassan egy évvel azután, hogy megtörtént a tömeges ételmérgezés az óbudai iskolában.

Szerző

Elbukott az Orbánék által kötelezővé tett "tartós tankönyv"

Végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából – vette észre a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egy tegnap megjelent tervezetében.

A tartós tankönyv használatát az Orbán-kormány tette kötelezővé arra hivatkozva, hogy az enyhítené a családok és a költségvetés terheit. Az intézkedést a 2013/2014. tanévi tankönyvrendelésnél kellett alkalmazni először az általános iskolák első évfolyamán, majd tanévenként felmenő rendszerben. A kötelező tartós tankönyvek rendszere azonban évek óta szakmai tiltakozást váltott ki, mert megnehezítette az alsó tagozatos gyerekek oktatását, hogy semmit sem jelölhettek meg a szövegben. Így végül tavaly óta az 1–2. évfolyamon már nem kötelező tartós tankönyvet használni, de az erre vonatkozó rendelet eddig nem módosult, mostantól azonban ezeket a könyveket kivezetik az említett két évfolyamból.

Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére úgy fogalmazott, ők nem kapták meg véleményezésre a javaslatot, pedig a módosítás rögzítené például azt is, hogy a kiadóknak július 31-ig kellene eljuttatni az iskolákba a tőlük rendelt tankönyveket, de ezek díját az állam ráérne december 15-ig rendezni, ami nehéz helyzetbe hozná a kiadókat.

Szerző

Újra van erkölcsi bizonyítványa Hunvaldnak

Publikálás dátuma
2017.02.23. 13:04
Népszava fotó/Tóth Gergő
Tavaly lejárt a közügyektől való eltiltása és egy állás megszerzéséhez szüksége lett volna az erkölcsi bizonyítványra Hunvald Györgynek – tudta meg a Blikk. A hivatal viszont nem adta ki az igazolást, mert az egykori MSZP-s politikus 2014 júliusában szabadult, ami azt jelenti, hogy nem telt le a 3 éves eltiltási idő. Erzsébetváros volt polgármestere szerint ugyanakkor ilyen esetben az előzetesben töltött időt is figyelembe kell venni, vagyis már rég túl van a tiltó határidőn.

Hunvaldot 2009 februárjában, tehát még a baloldali kormányzás idején helyezték előzetesbe, mondván, hogy az erzsébetvárosi önkormányzati bérházak áron aluli értékesítésére alakult bűnszervezetben bűnsegédként vett részt, amivel majdnem egymilliárd forint kárt okozott a kerület közvagyonában. Egyéb ügyek miatt is indultak ellene eljárások, ezek közül az egyikben jogerősen másfél évre ítélték, egy másikban azonban, ami két és féléves elzárással árt volna, felmentette a harmadfokon eljáró Kúria.

Az erkölcsi bizonyítványért folytatott harcában most az segítette, hogy közben elkezdett jogot tanulni, s ezzel a háttérrel indított közigazgatási pert a hivatal ellen. A papír megszerzése után kártérítést vár, mert az ügyintézés hibája miatt közben elesett az állástól, amire pályázott volna.

Szerző