Előfizetés

Olimpia - "A kormányfő fizesse vissza az eddigi költéseket!"

Juhász Péter, az ellenzéki párt elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján visszautasította, hogy valaha konszenzus lett volna a rendezésről, szavai szerint pártja a kezdetektől ellenezte azt.

Mint az Együtt elnöke a tájékoztatón kiemelte, erős a gyanú, hogy a Fidesz közpénzek eltulajdonítására és politikai haszonszerzésre használta volna a játékokat. Juhász Péter az eddig felhasznált 27 milliárd forint visszacsoportosítását, elszámolást és a további költések leállítását sürgette. Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke a tájékoztatón azt kifogásolta, hogy a lekötött 16 milliárd forintnyi szerződésértékből 17 millió esetében volt verseny, az esetek többségében nem volt egynél több érvényes ajánlat.

A származási alapon kirekesztettek jelentkezését várják a Liberálisok

 A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) a származási alapon kirekesztettek jelentkezését várja a következő egy hétben az Esélyt: egyenlőséget! címmel meghirdetett jogtudatossági hónapjuk keretében. 

Bősz Anett, az ellenzéki párt ügyvivője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a származás alapú diszkrimináció Magyarországon a roma társadalmat érinti a legjelentősebben. Példaként említette, hogy míg a roma lakosság a magyar társadalom mintegy 7 százalékát teszi ki, addig a regisztrált munkanélküliek között az arányuk 25-30 százalék, a foglalkoztatottak között pedig mindössze 2-2,5 százalék.

A Liberálisok ügyvivője elmondta, jogtudatossági hónapjuk célja, hogy az emberekben rögzüljön: jelezniük kell, ha bármilyen okból jogsérelem éri őket. Az ellenzéki párt arra kéri az érintetteket, hogy elsőként saját parlamenti képviselőjüknek írják meg problémájukat, de anonim bejelentéseikkel közvetlenül a Liberálisokat is megkereshetik.

lásd még: Rasszista "cigányozó" ellen emelt vádat az ügyészségBíróság előtt a tömeges ételmérgezés ügye

Az utóbbi évek legnagyobb ételmérgezésének ügye a bíróságon folytatódik. Az első tárgyalást hétfőn tartotta Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Azt hihetnénk, hogy a rossz ételbe belebetegedett iskolás gyermekek felháborodott szülei tettek feljelentést, s a rendőrségi nyomozás jutott el az ügyészség jóváhagyásával vádemelésig, de éppen ellenkezőleg történt: a Hungast érdekeltségi körébe tartozó Gyermekmenza Kft. fordult bírósághoz, mert sehogyan sem tudott belenyugodni az őt ismételten elmarasztaló hatóság másodfokú határozatába.

Párját ritkítja, hogy egy ételmérgezési ügy a bíróságon köt ki.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- Biztonsági Osztályának munkatársait az elmúlt két évben mindössze kétszer citálták bíróság elé, bár több mint kétszáz komoly bírságot szabtak ki. Tavaly tavasszal nagy port kavart óbudai ételmérgezés ügye azonban most a bíróságon kötött ki. Az id. Béres Józsefről elnevezett általános iskolában nem kevesebb, mint 258 gyermek betegedett bele abba az ételbe, amit a Hungast érdekeltségi körébe tartozó Gyermekmenza Kft. főzőtt.

„2016. április 18-án jelezte az iskolát ellátó főzőkonyha... hogy két tálalókonyháról visszajelzés érkezett, feltételezhetően élelmiszer-eredetű megbetegedések miatt." – idézte fel a történteket a Pest Megyei Kormányhivatal. –„Az eljárás során megállapítottuk, hogy technológiai hiba miatt a kérdéses főzőkonyhában elkészített hús nem kapott kellő mértékű és idejű hőkezelést, ez okozhatta a megbetegedéseket." Vagyis nyers maradt a hús. Ezért élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki a Gyermekmenza Kft.-vel szemben az előírások megsértése miatt. Tudomásuk szerint tavaly nem fordult elő más olyan ételmérgezés, amit ennyi ember szenvedett volna meg.

A most tartott érdemi tárgyaláson a bíró úgy döntött, hogy még újabb bizonyítékokat kér be az alperestől, mármint a kormányhivataltól, ezért halasztott. Mint lapunk megtudta, a május közepére kitűzött újabb tárgyaláson már érdemi döntés várható, lassan egy évvel azután, hogy megtörtént a tömeges ételmérgezés az óbudai iskolában.