Előfizetés

Folytatódik a Szent Margit Kórház fejlesztése

Publikálás dátuma
2017.02.23. 17:27
MTI FOTÓ: Bruzák Noémi
Több mint kétszázmillió forintból folytatódik idén az óbudai Szent Margit Kórház fejlesztése - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter az egészségügyi intézményben tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály elmondta, a fejlesztés részeként, a tavalyi kórházkonszolidáció révén kapott mintegy 87 millió forintból megújul a gasztroenterológiai osztály, vezetékes orvosi gázhálózat épül ki az egyik épületben, új számítógépeket szereznek be és kicserélik a nyílászárók egy részét is.

A fejlesztések másik részét európai uniós forrásból finanszírozzák, mintegy 130 millió forintból csökkentik az egyik épület villamosenergia-fogyasztását - tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály, aki Budapest II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője is, a további tervek között említette, hogy a közeljövőben a főváros egyik legmodernebb MRI-diagnosztikai centruma jöhet létre a Szent Margit Kórházban.

A miniszter azt hangoztatta, hogy az egészségügy eddig is kiemelt figyelmet kapott a kormánytól, a cél továbbra is az, hogy a betegellátás színvonalát növeljék, valamint az egészségügyben dolgozók élet- és munkakörülményeit javítsák. Mindehhez a gazdaság és az államháztartás jó állapota tudja biztosítani a szükséges fejlesztési forrásokat - mondta.

Kitért arra is, hogy 2017-ben a gyógyító-megelőző ellátásra 122 milliárd forinttal többet fordítanak az előző évhez képest. Emellett folytatódik a korábban elindított egészségügyi bérfejlesztés is, idén 82 milliárd forintot fordítanak erre - tette hozzá.
Varga Mihály szólt végül arról, hogy Pest megyében és Budapesten számos fejlesztés valósul meg még az idén, a régióban 51 milliárd forintot fordítanak az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere felidézte, hogy a Szent Margit Kórházban 2013-ban indultak el nagy fejlesztések, miután az intézmény visszanyerte 2006-ban elvesztett függetlenségét. A polgármester elmondta: ebben az évben kormányzati támogatással több száz millió forintból a kerületi szakrendelő és a járóbeteg-szakellátás is megújul.

Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója a korábbi fejlesztések között említette a szülészet-nőgyógyászati és az onkológiai osztály felújítását, radiológiai gépek beszerzését és a mammográfiai szűrés jogának megszerzését.

Szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban két, civileket és cégeket megszólító kezdeményezést indítottak. Az egyik jóvoltából felújítottak egy műtőt, a másik kezdeményezés, amely a Fogadj örökbe egy helyiséget! címet viseli, még mindig tart, ennek részeként eddig nyolc "örökbefogadás" történt.

A tervekről szólva elmondta, az MRI-laboratórium létrehozása mellett energetikai korszerűsítést is terveznek, valamint egy új műveseállomást is kialakítanának.

Nem tudnak mit kezdeni az algyői népszavazással

 Rendkívüli testületi ülésen döntöttek az algyői képviselők csütörtökön arról, hogy nem tartanák meg a vasárnapi helyi népszavazást egy vegyi üzem tervezett építéséről. A jegyző törvényességi kifogással élt, álláspontja szerint csak a bíróság dönthetne a népszavazás visszavonásáról - közölte az önkormányzat sajtóreferense.

Kovács László közölte, a jogszabályok alapján a felettes választási iroda vezetőjén kívül más személy vagy testület a választások előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatok végrehajtására a választási iroda vezetőjének nem adhat utasítást. A jegyző a képviselő-testület döntésének megfelelően a Szegedi Törvényszékhez fordul, mert álláspontja szerint csak a bíróság dönthet a népszavazás visszavonásáról.

A népszavazás kiírásáról szóló határozatot visszavonó előterjesztést öt képviselő támogatta, hárman tartózkodtak.
A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését. Civil kezdeményezésre - Amelyhez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak - aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. December 15-én pedig a képviselő-testület döntött a népszavazás kiírásáról. A befektető azonban kedden jelezte, hogy nem Algyőn kívánja megépíteni a tervezett üzemet.

A testületi ülésre készült anyag szerint az önkormányzat a voksolás ügyében kikérte a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalását, amely szerint a népszavazás okafogyottságának vizsgálatára kizárólag a bíróság jogosult.

Az ülést vezető Gubacsi Enikő (független) alpolgármester azt mondta, a népszavazás visszavonásáról szóló döntés az NVI állásfoglalásával és a hatályos jogszabályokkal is ellentétes.

A rendkívüli testületi ülés összehívását Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője javasolta a helyi politikusoknak. A voksolás aktualitását vesztette, fölösleges lenne a szavazásra 3 millió forintot elkölteni - közölte a miniszter, hozzáfűzve, álláspontja szerint egy ilyen önkormányzati döntés esetén nem emelne törvényességi kifogást az illetékes kormányhivatal.

Nyílt levél Borkai Zsolt és Fürjes Balázs uraknak

Tisztelt Elnök Úr!

Tisztelt Kormánybiztos Úr!

A 2024-es olimpia megrendezése mögötti népakarat, vagy nemzeti egység elvesztése feletti bánatuk enyhítése érdekében  néhány apró tényre szeretném felhívni figyelmüket.

A 2024-es olimpia megrendezése mögötti nemzeti egység nem veszett el. Ennek egyszerű oka, hogy ilyen egység soha nem volt. Tehát ami nem létezett, az a formál logika szabályai szerint nem veszhet el.

Egység ugyan volt, ami csak és kizárólag a politikai testületek, nevezetesen a Fővárosi Önkormányzat testületi döntésében nyilvánult meg. De ez csak és kizárólag a politikai elit egységét jelenti, és még érintőlegesen sem a nemzet egységét. Elhanyagolva azt az apróságot, hogy ez a testület hozzávetőleg a nemzet egyötödét képviseli, ezt az egyötödöt, a főváros lakosságát sem kérdezte meg senki, akar-e olimpiát, vagy sem? Tehát az Önök által emlegetett nemzeti egység nem több, mint jó esetben tévedés, rossz esetben hazugság.

Annak, hogy a nemzet esetleg másképp is vélekedhet az olimpia hazai megrendezéséről számos - Önök által figyelmen kívül hagyott- jele volt. Civil szervezetek és ellenzéki pártok 2015 nyara óta több ízben kezdeményeztek népszavazást az olimpia megrendezéséről, amiket a legutóbbi kivételével a hatalom, és annak helytartója, az OVB rendre elutasított. Pedig a népakarat, a nemzet egysége felmutatásának legtökéletesebb eszköze a népszavazás. A közvetlen demokrácia leghitelesebb eszközét, a népszavazást a Fidesz-KDNP koalíció rendre elutasította. Nem csak az olimpia, de a vasárnapi boltbezárás és Paks2 ügyében is. A hatalom szerint ezek túl komoly dolgok ahhoz, hogy a tudatlan, komolytalan nép ilyesmikben véleményt nyilvánítson.

Miután nyilatkozataikkal Önök a hatalom véleményét tolmácsolták, tegyék meg ezt visszájára is, hátha a hatalom Önöknek jobban hisz. A több mint kétszázhatvanhatezer aláíró nem annak a véleményének adott hangot, hogy ne legyen olimpia Budapesten, csupán annak, hogy illő dolog lenne megkérdezni az érintetteket, a budapesti polgárokat. Tehát még az is előfordulhat, hogy a többség támogatja a megrendezést. Esetleg érvénytelen lesz a népszavazás, amit Önök a menekültügyi népszavazás kudarcához hasonlóan diadalként  ünnepelhetnek majd.

Az sem lenne baj, ha a kormány észrevenné, hogy a villámgyorsan összegyűlt negyedmilliónyi aláírás nem az olimpia, hanem a kormány arroganciája, nagyképűsége, szakmai hozzá nem értése, és siralmas műveletlensége miatt és ellen jött össze.

A hatalom részéről több mint kishitűség, gyávaság a nemzet egységének birtokában a lakosság két és fél százalékának aláírása nyomán visszavonulót fújni. Bízzanak magukban! Vezérüket idézve HAJRÁ MAGYAROK, HAJRÁ MAGYARORSZÁG.  Egy sportnemzet vezetői nem adhatják fel! Írják ki a népszavazást!!!