Előfizetés

Lázár: nem lesz új letelepedési kötvény

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek jelentést kell készítenie a hazai élelmiszerbiztonság helyzetéről - erről is beszélt a tegnapi Kormányinfón a gazdasági kérdések között Lázár János.

"A brüsszeli álláspont az, hogy aki szegényebb, az rosszabb terméket kapjon. Ezt a kormány visszautasítja" - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és bejelentette még, hogy:

- Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz alelnöke, jelenleg európai parlamenti képviselő lehet az európai számvevőszék egyik alelnöke.

- Kártalanítja a kormány a madárinfluenza károsultjait. (Mintegy 5,7 milliárdos a termelői kár).

- Csökkenhet a közfoglalkoztatottak száma, így minél többen a versenyszektorban helyezkedhetnének el, mert 37 ezer üres álláshelyre nem kell semmilyen végzettség.

- Az Államadósság Kezelő Központ nem bocsát ki újabb letelepedési kötvényt.

- Háromévnyi munka után "valami rövidesen történni fog" Brüsszelben a paksi bővítéssel kapcsolatos versenyjogi kérelmünkkel kapcsolatban.

- A jövő évi költségvetés tervezetén már dolgoznak a tárcák.

- Az újabb áfacsökkentéshez meg kell vizsgálni, hogy az eddigi intézkedéseknek milyen hatásuk volt.

- A tavalyi bérmegállapodás felülvizsgálatáról az érintett gazdasági szereplőkkel egyeztetve döntenek.

- Az önálló adózási politikát meg kell védenie az országnak. A munkahelyteremtő beruházások is veszélybe kerülhetnek, ha teljesülnek a brüsszeli tervek. Ha ezekbe beleszól az Európai Bizottság (EB), Magyarország az Unió bíróságához fordul.

- A kormány nem ért egyet a brüsszeli tervvel, amely szerint nem tagállami hatáskörben szabályoznák az áram árát. Az EB a cégekre bízná, hogy mennyi legyen az áram és a gáz ára, a kormány szerint viszont az állam nem veszítheti el ezt a feladatát, ha ez megtörténne, akkor jelentősen növekedne az ár.

Drága a paksi hitelkeret fenntartása
Magyarország jelenleg azért fizet évente 235 millió forintot, hogy az orosz fél fenntartsa a paksi atomerőmű bővítésére vállalt 8 milliárd eurós hitelkeretét. A projektet egyelőre az Európai Bizottság vizsgálja, ezért se építkezni, se a hitelkeretet lehívni nem lehet még. Valószínűleg idén még egy kapavágást sem ejtenek. Az Európai Bizottság még mindig nem zárta le a Paks2 beruházás több éve tartó versenyjogi vizsgálatát, ezért a a kormánynak 2017. első negyedévében a 2016. évre 762500 euró rendelkezésre tartási díjat kell fizetnie az orosz fél részére - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában Szél Bernadett LMP-s frakcióvezető írásbeli kérdésére.Orbán barátja terjeszkedik a Balatonon

Marnitz István
Publikálás dátuma
2017.02.24. 06:21
Orbán Viktor és Zaid Naff a barátok FOTÓ: MTI/KOLLÁNYI PÉTER
Új ingatlanforgalmazó cég alakult Jordánia tiszteletbeli konzulja, az Orbán-kormánnyal és -családdal bensőséges viszonyban lévő Zaid Naffa vezetésével. A szálak egy értékes Balaton-parti apartmanszállóhoz vezetnek.

Lellepart néven ingatlanforgalmazó cég alakult az Orbán-kormánnyal, illetve a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal közismerten jó kapcsolatot ápoló üzletember, Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja vezetésével. A társaság jegyzett tőkéje 3 millió forint. A cég székhelye megegyezik az Orbán-család budapesti lakásának közelében lévő jordániai konzulátus Béla király úti címével.

A kft. neve és internetes elérhetősége is egyértelmű kapcsolatot mutat Balatonlelle egyik kiemelt ingatlanával, a Lellepart nevű apartmanházzal. A többemeletes épület hirdetése szerint Balatonlelle centrumában, közvetlen a vízparton, a városi homokos strand és élményfürdő mellett található. Az ingatlanban kettő, négy és hatágyas szobák foglalhatóak, főszezonban 16-30 ezer forintért. A teljes komplexum értékét szakértők több százmilliósra teszik. A földhivatali iratok között ugyanakkor valamennyi lakás külön albetéten szerepel. Így azokat elvileg akár különböző tulajdonosok is jegyezhetik. Az érintetteket egyelőre nem értük el.

Naffa eddig se volt független a balatonlellei apartmanháztól. Annak 2014-ben bejegyzett internetes elérhetőségét ugyanis a tiszteletbeli konzul által tulajdonolt – úgyszintén a konzulátuson elérhető - East Chain Kft. jegyzi. De ha ezek után bárkinek is kétségei lennének afelől, hogy az Orbán-család jó ismerőse érdekelt az apartmanház sikerében, elegendő ellátogatni a konzulátus honlapjára. Ott ugyanis mindent, így a közel-keleti állam bemutatását is megelőzi a lellei apartmanházba invitáló hirdetés.

A szóban forgó apartman FORRÁS: LELLEPART.HU

A szóban forgó apartman FORRÁS: LELLEPART.HU

Naffának nincs sok érdekeltsége: a már említett két cégen kívül a Salumi Kft. E társaságban korábbi üzlettársa honfitársa, Ammar M. A. Abu Namous, aki máig tulajdonos a januárban elhunyt, vitatott múltú szaúdi üzletemberrel, Ghaith Pharaonnal kapcsolatba hozható számos, korábban szintén a konzulátuson bejegyzett cégben. Állítólag a kormányfő is Zaid Naffa fogadásán találkozott a később a szomszéd telkén ingatlant vásárló, amerikai kezdeményezésre viszont már akkor körözés alatt álló Pharaonnal. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter korábbi szavai szerint 2014-ben Naffa indítványozta náluk, hogy a nagybefektetőként bemutatott Pharaon beutazási vízumot kaphasson az országba. Naffa fotók tanúsága szerint többször találkozott már Tiborcz Istvánnal, a kormányfő vejével is. Azt, hogy volt miről beszélniük, áttételes céges kapcsolatok igazolni látszanak.

A például a 444.hu-n vagy az Index.hu-n megjelent portrék tanúsága szerint Zaid Naffa két testvérével együtt a rendszerváltás előtti érkeztek Magyarországra, és tanulmányaik végeztével itt maradtak. Testvére, Oszama Naffa Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emírségekben. Másik testvére, Tárik Naffa pedig Magyarország tiszteletbeli konzulja Jordániában, ezen túlmenően pedig az ammáni Magyar Kereskedőház vezetője. A – többek között a megszüntetett Népszabadságban – megjelent oknyomozó írások számos üzleti kapcsolatot tártak fel Naffáék és a külügyi tárca között.

A család korábbi, becsődölt hazai vállalkozása a Jordan Tours. A néhai Pharaon cégei pedig több kastélyt vásároltak korábban. Úgyszintén Naffához köthető a jordán üzletemberek tulajdonolta Mellow Mood csoport, amely többek között a Ferenciek terén felújított Klotild-palotában üzemelteti a Buddha Bár nevű, ötcsillagos luxushotelt. Ennek 2012-es megnyitóján Orbán Viktor Zaid Naffa társaságában mondott megnyitóbeszédet. Naffa eme hotel iránt is kiemelt elkötelezettséget mutat: a konzulátus honlapjának második hirdetése éppenséggel a Mellow Mood Hotels egységeibe igyekszik csábítani az utazni vágyókat.

Zaid Naffát és családját az Orbán-kormány "keleti nyitási" politikájának egyik legismertebb haszonélvezőjeként tartják számon.

Jótékonysági koncert a gyermekintenzív javára

Évente több száz súlyosan beteg gyermek gyógyulását segítheti az a betegőrző monitorrendszer, melyet a főként orvostanhallgatókból álló Medikus Zenekar március 19-i, zeneakadémiai jótékonysági koncertjének bevételéből vásárolnak a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Intenzív Terápiás Osztályára.

Az orvostanhallgatókból, profi zenészekből és főiskolásokból álló Medikus Zenekar Schöck Atala operaénekesnővel lép fel. Brahms, Mahler és Dvořak műveket adnak elő a Zeneakadémián, március 19-én. A koncert teljes bevételét a Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás Osztálya kapja. Az osztály legkisebb betegei az újszülöttek, a legidősebbek a 18 évesek, ahol főként súlyos vese- és májelégtelenségben, sokszervi károsodásban illetve anyagcsere betegségben szenvedő gyerekek műtét utáni gondozása történik.

A súlyosan beteg gyerekek gyógyulását segítő betegőrző monitorrendszer folyamatosan, a nap minden percében aktuális adatokat közöl és tárol a betegek szívműködésről, a légzésszámról, a vérnyomásról és az agyi funkciókról. Lehetővé teszi továbbá az adatok elmentését, összehasonlítását is. Emellett a központi monitor segítségével egyidejűleg valamennyi, az osztályon kezelt gyermek állapotát figyelemmel kísérheti az ügyeletben lévő orvos és szakápoló.

A Dubóczky Gergely karmester által vezetett Medikus Zenekar 2008-ban alakult, a tagok többsége a Semmelweis Egyetemen tanul, de más egyetemek hallgatói is zenélnek a javarészt szimfonikus felállásban működő együttesben, amelynek a mostani lesz az első jótékonysági fellépése. A hagyományteremtő céllal létrejött hangversenyen minden alkalommal egy-egy elismert szólistával lép fel a zenekar.