Olimpia - Elárulták, hány milliárdot dobtak ki az ablakon

Publikálás dátuma
2017.02.23. 21:11
A Momentum Mozgalom vezetői szomorúan nyugtázták: okafogyottá vált a népszavazás az olimpiarendezés ügyében FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Nincs anyagi vonzata a NOB-felé az olimpiai visszalépésnek - jelentette ki Lázár János a Kormányinfón, ám arról a kancelláriaminiszter nem beszélt, és a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. is titkolja, hogy eddig mennyi ment el a pályázatra. Annyi tudható: eredetileg 10 milliárdos kiadással számoltak, ám hamar körülbelül 30 milliárdra emelték a keretet, amelyből a legóvatosabb becslések szerint is 8-10 milliárdot már elköltöttek. Fürjes Balázs, a budapesti olimpia kormánybiztosa az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy 7 milliárd ment el eddig a pályázatra. Arról még nincs döntés, mely beruházások megvalósítása folytatódhat olimpia nélkül is. Az új Puskás stadion, ha ötszörös áron is, de biztosan megépül.

Ebben a pillanatban semmiféle kötelezettsége nincs Magyarországnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felé, ugyanis csak akkor kellene kártérítést fizetnünk a grémiumnak, ha elnyertük volna az olimpiarendezést, a pályázati szakaszban nincs ilyen kötelezettség - mondta lapunk kérdésére Lázár János a Kormányinfón. Arról is érdeklődtünk, mely létesítményeket építik meg olimpia nélkül is, erre a Miniszterelnökség vezetője úgy felelt: a kormány Szabó Tünde sportállamtitkárt bízta meg annak eldöntésével, mely beruházásokat kell folytatni, s mit kell elfelejteni. Annyi biztos, a 2020-ban részben nálunk rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságra készülő, új Puskás Ferenc Stadion megépül - 192 milliárd forintért. Ezzel az eredeti terv majdnem ötszörösénél tart a stadion ára, hiszen 2011-ben még 40 milliárd forintról indult a beruházás, a legutóbbi, máig érvényes ígéret pedig úgy szólt, 105 milliárd lesz a végösszeg.

Elszórt milliárdok

Magyarország 3:0-ra vezet a Fidesz ellen
Vádolom az Orbán-rezsimet, hogy kopaszokkal rátámadt a magyar demokráciára és a magyar népre - idézte fel Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke a kereken egy évvel ezelőtt történt "gyalázatos esetet", a kopasz-ügyet. Az MSZP szóvivője szerint megvan a Fidesz legyőzésének receptje, ugyanis a kormány visszavonult a vasárnapi boltzár, a fideszes földrablások és immáron az olimpia ügyében is. Magyarország tehát 3:0-ra vezet a Fidesz ellen - fogalmazott Nyakó.

Hogy a jövő szerdán visszavonni tervezett olimpiai pályázat eddig is horribilis összeget emészthetett fel, azt jelzi: a kormány által megrendelt PricewaterhouseCoopers (PWC) olimpiai megvalósíthatósági tanulmánya még úgy számolt, hogy összesen 10 milliárd forintba kerül majd a pályázat. Noha a kabinet és az olimpiai pályázatot intéző Budapest 2024 Nonprofit Zrt. sem hajlandó elárulni, eddig pontosan mire és mennyit költöttek el, annyi biztosan tudható: a keretösszeget az eredeti 10 milliárdról időközben körülbelül 30 milliárdra emelték. Ennek java részét pedig sajtóhírek szerint már elköltötték, lekötötték.

A főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tulajdonában lévő Budapest 2024 Nonprofit Zrt. szerződéseit tavaly ősszel a Népszabadság hozta nyilvánosságra. Addigra a vállalkozás 6,5 milliárd forintot költött a pályázatra. (Ebben ráadásul nem is szerepel az: a hatástanulmányok elkészítésére 480 milliót kapott a PWC, s ez a cég felelt a pályázati kérdőívért is, 240 millióért.) Ahhoz egyébként, hogy Budapest egyáltalán pályázhasson a 2024-es játékokra, eleve legalább 77 millió forintnyi eurót kellett befizetni a NOB kasszájába. Kiderült, jutott jelentős megbízás az FTC Zrt. vezérigazgató, Orosz Pál cégének, a Humán Telex Kft.-nek, valamint a Media Insight Médiaügynökség Kft.-nek is: ezek közösen reklámozták az olimpiát, 1,3 milliárd forintos keretből - igaz, ezt vélhetően még nem költöttek el egészen. Emellett 2016 végén a Humán Telex a Mindshare Médiaügynökség Kft.-vel közösen nyert további 4 milliárd forintos keretet, hogy megtervezzék és levezényeljék a "Társadalmi párbeszéd az olimpiáért" 2017-es kampányait.

Az állam vásárolt ingatlant is az olimpiai beruházásokhoz kapcsolódóan: Orbánék 2014-ben vették meg több mint 16 milliárdért azt a céget, amely a leendő olimpiai atlétikai stadion területének tulajdonosa. Emellett a kormány az olimpiai pályázatra hivatkozva még decemberben határozott arról, hogy 4,2 milliárdot ad különböző sportszövetségeknek.

Becslések szerint tavaly ősz óta legalább másfél milliárddal nőtt, azaz úgy 8 milliárd forintra emelkedhetett az olimpiarendezés tervezésére már elköltött összeg, a hvg.hu számításai szerint viszont már 10 milliárdnál is többnél tartunk.

Megrettent a Fidesz

FOTÓ: Vajda József/Népszava

FOTÓ: Vajda József/Népszava

A "kudarcos hangulatú" kormányülés után Lázár az olimpiáról azt mondta, mindenkinek a kudarca, hogy "belátható időn belül" nem lesznek ötkarikás játékok Budapesten. A rendezés legfontosabb feltétele a nemzeti egység lenne, ez pedig elképzelhetetlen a baloldali pártok nélkül - magyarázta. Kérdésre, hogy miért nem dönthet a nép, azt mondta a közgyűlésben lezajlottak miatt állt el a kormány a rendezéstől: "a népszavazással az ország magát égetné". Kijelentette: ha minden fideszes szavazó támogatta volna az olimpiát, akkor sem lettek volna többségben a referendumon. Az MSZP szerint ezzel Lázár elismerte, hogy az emberek többsége már nem támogatja a Fidesz-KDNP kormány politikáját. A miniszter nem árulta el, mikor vonják vissza a hivatalosan is a pályázatot, Tarlós István főpolgármester az ATV-ben ezt jövő hét elejére datálta. Eközben Kósa Lajos szintén az ATV-n úgy kalkulált: legkorábban július 16-ára lehetett volna kitűzni a helyi népszavazást, ha pedig "az időhúzásban érdekeltek" élnek a fellebbezési lehetőségekkel, akkor csak októberre - ekkorra viszont már döntött volna a NOB a rendező városról. A Fidesz-frakcióvezető szerint, a pályázat beadásakor is ki lehetett volna írni a népszavazást, de ha olyan ügyről akar valaki népszavazást tartani, "amiről teljes a politikai konszenzus, akkor azt nagyon meg kéne indokolni, hogy miért".

A cél már 2028?

Gundel Takács Gábor a 24.hu-nak azt mondta, az olimpiai mozgalom Los Angelesnek szurkol, mert akkor valószínűbb, hogy 2028-ban egy európai ország rendezheti a játékokat, így pedig Budapest ismét pályázhat. Ha újrázunk, népszavazást kell tartani a kérdésről, de a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) kedden kinevezett szóvivője abban nem kívánt állást foglalni, hogy fővárosi vagy országos referendum kiírása lenne a helyes. A BOM egyébként már a Facebook-képét is megváltoztatta, immár a "Budapest 2028"-at hirdetik.

MM: "A politikai elit elárult minket"
"Bármennyire is szívesen vitatkoztunk volna, a pályázat visszavonásával a népszavazás is okafogyottá vált. A politikai elit elárult minket" - jelentette ki Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alelnöke lapunk kérdésére, látnak-e lehetőséget rá, hogy valamilyen módon mégis kikényszerítsék a népszavazást, egyáltalán van-e ilyen szándékuk. "A Momentum egyik szeme boldog és örül, a másik sír és szomorú" - kezdte ugyanis Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke az Országháznál tartott tájékoztatóját. A sikeres népszavazási kezdeményezés megmutatta, hogy „kezünkbe tudjuk venni a sorsunkat”. A több mint negyedmillió összegyűjtött aláírás sűrítménye volt az elégedetlenségnek és a tettvágynak. A mozgalom örül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és a kormány meghátrált, annak kevésbé, hogy "a magyar embereket már megint nem hallgatták meg." Orbánnal az élen néhányan döntöttek arról, hogy mi ne dönthessünk. Végre beszélgethettünk volna arról, milyen Magyarországot képzelünk el, és mit akarunk, mire költsék az adóforintjainkat. A kormány elvette tőlünk ezt a lehetőséget" - fogalmazott Fekete-Győr, aki mindezekért a visszalépést gyávaságnak és arcátlanságnak minősítette.
Sokan támogatták volna a budapesti olimpiai megrendezését. Mindnyájan szeretjük Magyarországot: azok is, akik támogatják az olimpiát, és azok is, akik nem - hangsúlyozta a mozgalom elnöke. Külön is megkérdeztük Papp Gergőt, hogy terveznek-e valamilyen lépést, vagy végképp letettek a referendumról. A sajtószóvivő megerősítette Fekete-Győr András szavait: "nem létező ügyről furcsa lenne népszavazást tartani több milliárd forintért".Szerző

"Eltűnt a kormányt támogató többség"

Lázár János a kormányinfón kijelentette: ha minden fideszes szavazó támogatta volna az olimpiát, akkor sem lettek volna többségben a rendezés pártolói - olvasható az MSZP közleményében.

A közlemény így folytatódik:

Ezzel Lázár János elismerte, hogy az emberek többsége már nem támogatja a Fidesz-KDNP kormány politikáját. Lázár szavai is azt igazolják, hogy 2018-ban a kormány leváltható, az ország megjavítható.

Szerző

Majtényi László: amit a kormány csinál, nem valódi nemzeti politika

Publikálás dátuma
2017.02.23. 20:55
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az Eötvös Károly Intézet felsőoktatási konferenciájának szünetében Majtényi Lászlót, a demokratikus ellenzéki pártok államfőjelöltjét kérdeztük politikai szerepvállalásáról, országjárásának tapasztalatairól.

- A hírek szerint a Fidesz csak azért engedi, hogy államfőjelöltként felszólalhasson a parlamentben, hogy önmaga bizonyítsa be: nem képes megtestesíteni azt a "nemzeti egységet", nem tud olyat mondani, amivel a jobboldali szavazók is azonosulni tudnának. Mit gondol erről?

- Ez egy gyerekes felvetés lenne a kormánypártok részéről. Vajon a Nemzeti Együttműködés Rendszere, illetve az alaptörvény, amit nem bocsátottak népszavazásra, csupán egy politikai érdekek vezérelte csoport gründolta össze, kifejezi a nemzeti egységet? Kiben testesül meg ez az egység: abban, aki azt vallja, hogy az állampolgárok szabadsága fölött elhivatott intézmények őrködjenek, vagy abban, aki számára ez nem érték?

- Abból az elgondolásból, hogy a jobboldali szavazók nem tudnak azonosulni azzal, amit ön mond, mintha az következne, hogy a Fidesz szerint szavazóik számára nem fontos a jogállamiság, az alkotmányosság.

- Nekem ezzel pontosan ellentétes tapasztalataim vannak. Persze ez attól is függ, mit tekintünk jobboldalnak. A Fidesz vezetői garnitúráját semmiképp sem sorolnám a politikai jobboldalhoz. Az alkotmányos jobboldalhoz pedig még úgy sem.

- Hogy látja, mit jelent egyáltalán a kormány számára a nemzet, a "nemzeti egység"?

- Csak egy szóvirág. Ez egy üres nemzeti retorika részükről, amiben átélt pátoszt nem, ám gyakran súlyos ismerethiányt lehet érezni. Például nem hiszem, hogy a XIX. századi magyar értekező prózát és irodalmat sokat forgatták. Viszont mindent átneveznek nemzetivé, amit egykor országosnak hívtak. Értetlenül állok az előtt, hogy az országos influenzajárványból miért nem lett nemzeti influenzajárvány. Amit a kormány csinál, nem valódi nemzeti politika.

- Nemrég országjárásba kezdett. Milyen visszajelzéseket kapott?

- Mindenhol telt ház előtt beszélek, akik eljönnek, nagyon támogatóak, változást akarnak. És nagyon sokan vannak. Mondhatom, hogy a hamu alatt izzik a parázs. Persze értek támadások is, leginkább a kormánypárti sajtó részéről. Jó idegek kellenek egy ilyen vállaláshoz.

- Többször nyilatkozta: biztos abban, most nem lesz köztársasági elnök. Akkor miért vállalta a jelölést?

- Amikor elvállaltam, abban sem voltam biztos, hogy összejön a jelölésemhez szükséges ajánlások száma. Most már szinte biztosra lehet mondani, hogy meglesz. Holott én egyetlen pártvezetővel sem beszéltem, nem tudtam, ki fog támogatni. Eddigi közéleti pályafutásom gazdag volt abban, hogy politikusok cselekedeteit bíráltam, mindkét oldalon. Ombudsmanként is úgy működtem: nincsenek jobb- vagy baloldali polgárok, mindenki egyenlő méltósággal rendelkezik, amit meg kell védeni. Ez nem egy rossz előtanulmány a nemzet egységének értelmezéséhez. Jelölésem előnye, hogy sok helyen beszélhetek a szabad, demokratikus, szolidáris Magyarországról. A jelölő szervezeteknek pedig siker, hogy jelöltet tudtak állítani. Két hónappal ezelőtt még ez is lehetetlennek tűnt. De itt sem "a másik" Magyarország mutatta meg magát: csak egyetlen Magyarországról lehet beszélni.

Szerző