118 millióért vettek tavat Gerendaiék

Publikálás dátuma
2017.02.24. 08:49
Gerendai Károly FOTÓ: Népszava
A Sziget Fesztivál volt tulajdonosa a Magyar Nemzet információi szerint csupán 118 millió forintért vehette meg Lupa-tó harmadát. A tavon több strandot is kialakítanak majd hamarosan. Az eladó budakalászi önkormányzat zárt ülésen fogadta el az előterjesztést.

Gerendai Károly rendkívül alacsony áron vásárolta meg a Lupa-tó harmadát a budakalászi önkormányzattól – állítja Pál Béla, a helyi képviselő-testület jobbikos tagja. A politikus pontos számot nem közölhetett, mert a képviselő-testület zárt ülésen fogadta el az eladásról szóló előterjesztést, de a Magyar Nemzet információi szerint a Sziget Fesztivál korábbi tulajdonosának 118 millió forintot kell fizetnie a tóért.

A mintegy 100 hektáros bányatónak egyébként nincs kiépített partja, ezt szintén a beruházásokkal hozzák majd létre. A tervekben szereplő prémium strandon 3000 forint lesz a belépő, de a normál strandra olcsón, 1000 forintért lehet majd bemenni. – Utóbbi fürdőhelyen természetesen kevesebb szolgáltatás lesz majd, de mindenképpen nagy előrelépést teszünk az eddigi állapotokhoz képest – mondta Gerendai.

A helyi lakosok egy csoportja a Facebookon tiltakozott az eladás ellen, álláspontjuk szerint ugyanis nem szabad kiárusítani a település vagyonát. A CivilKalász nevű Facebook-csoport kevesli a 118 millió forintot, sokan pedig amiatt is aggódnak, hogy a Sziget Fesztiváléhoz hasonló lesz a környék zajszintje. Gerendai Károly utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy nem fesztivált akarnak létrehozni, hanem strandot.

– Indokolatlan volt, hogy zárt tárgyaláson fogadták el az előterjesztést – állítja Márton András, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Együtt közös jelöltjeként mandátumot szerzett képviselő. Szerinte az adásvételhez kapcsolódó bérleti szerződési ajánlat miatt rendeltek el zárt ülést, de álláspontja szerint nyilvánosan is tárgyalhatták volna a javaslatot. A képviselő-testület 6-4 arányban fogadta el a javaslatot, a Fidesz képviselői támogatták, míg az ellenzéki pártokhoz köthető, valamint a helyi szervezetek színeiben induló politikusok nemmel szavaztak.

Szerző

Fánkvásár a Várkertben

Jelmezversennyel, jótékonysági fánkvásárral, és utcabállal is várja az érdeklődőket farsangi programján vasárnap a Várkert Bazár. 

A legjobb fánkrecepteket Buday Péter mesterszakács osztja meg a közönséggel, aki többféle változatot is készít a szabadtéri látványsütésen, többek között túrósat, sósat és tradicionális, farsangi szalagos fánkot is. Ezenkívül lesz jótékonysági fánkvásár, amelynek teljes bevételét a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

A programok sora a Csurgó zenekar Farsangnapi kutyabál című koncertjével veszi kezdetét, az ezt követő maszkabálon pedig a Netz Táncprodukció vezényli a jelmezversenyt. A legjobb, legötletesebb jelmezeket családi nyereménycsomaggal jutalmazzák.

Délután fellép a Mystery Gang, majd jön a LanGaLéta gólyalábas parádé, este a Jerry Lee's Rock & Roll Service varázsol utcabáli hangulatot a Várkert Bazár elé, a télbúcsúztatót pedig tűzzsonglőrök látványos produkciója zárja.

A rendezvényteremben délután a gyerekeket ügyességi játékok és körhinta várja, a felnőttek pedig a Busójárás Mohácson 2016-ban című filmet tekinthetik meg.

Szerző

Jótékonysági koncert a gyermekintenzív javára

Évente több száz súlyosan beteg gyermek gyógyulását segítheti az a betegőrző monitorrendszer, melyet a főként orvostanhallgatókból álló Medikus Zenekar március 19-i, zeneakadémiai jótékonysági koncertjének bevételéből vásárolnak a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Intenzív Terápiás Osztályára.

Az orvostanhallgatókból, profi zenészekből és főiskolásokból álló Medikus Zenekar Schöck Atala operaénekesnővel lép fel. Brahms, Mahler és Dvořak műveket adnak elő a Zeneakadémián, március 19-én. A koncert teljes bevételét a Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás Osztálya kapja. Az osztály legkisebb betegei az újszülöttek, a legidősebbek a 18 évesek, ahol főként súlyos vese- és májelégtelenségben, sokszervi károsodásban illetve anyagcsere betegségben szenvedő gyerekek műtét utáni gondozása történik.

A súlyosan beteg gyerekek gyógyulását segítő betegőrző monitorrendszer folyamatosan, a nap minden percében aktuális adatokat közöl és tárol a betegek szívműködésről, a légzésszámról, a vérnyomásról és az agyi funkciókról. Lehetővé teszi továbbá az adatok elmentését, összehasonlítását is. Emellett a központi monitor segítségével egyidejűleg valamennyi, az osztályon kezelt gyermek állapotát figyelemmel kísérheti az ügyeletben lévő orvos és szakápoló.

A Dubóczky Gergely karmester által vezetett Medikus Zenekar 2008-ban alakult, a tagok többsége a Semmelweis Egyetemen tanul, de más egyetemek hallgatói is zenélnek a javarészt szimfonikus felállásban működő együttesben, amelynek a mostani lesz az első jótékonysági fellépése. A hagyományteremtő céllal létrejött hangversenyen minden alkalommal egy-egy elismert szólistával lép fel a zenekar.

Szerző